Dodaj do ulubionych

Świątynia Opatrzności-co sądzicie?

01.02.06, 13:19
finanse.wp.pl/kat,44916,wid,8173358,raportwiadomosc.html?rfbawp=1138795738.619&ticaid=51016
Czy my jako społeczeństwo, pełnoprawni obywatele tego kraju naprawde nie
mozemy miec wpływu na pewne rzeczy?
Przecież jest tyle kościołów. Czy brakuje juz w nich miejsca dla wiernych?
Czy potrzebne są nowe.
Tyle domów dziecka nie ma na ogrzewanie, tyle szpitali zadłuzonych jest po
uszy, tyle samotnych matek nie ma za co nakarmic swoich dzieci. Przykładów
jest mnóstwo.
A tu lekką reką 20 mln. Przecież modlić się można nawet w małej kapliczce. Ja
juz wymiękam. Czy ten rząd do reszty zwariował?!
Obserwuj wątek
    • sowa_hu_hu Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:22
      niedobrze sie robi...
      kolejne miejsce spotkań moherowych beretów...
      a dla ludzi potrzebującyhc brak kasy...
      czemu nie kupuja sprzętu do szpitali , czemu nie remontuja szpitali?
      po co nam kolejny kościół?????
      super kraj - super budżet - becikowe i świątynia opatrzności - nie ma co....
    • dzindzinka Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:25
      Jestem zdecydownie przeciwna finansowaniu budowy jakichkolwiek świątyń z budżetu
      państwa, uważam to za skandaliczne. Jak ktoś ma życzenie to może przecież
      przekazać 1% swego podatku. Ja na pewno nie dam już ani złotówki, wystarczy, że
      daję na budowę kościoła, który powstaje w mojej parafii.
      • arulo Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:35
        I wałaśnie o to mi chodzi. Jesli ludzie maja potrzebe kolejnego koscioła to
        niech sami to finansują. Niech zbieraja pieniądze, niech pomagaja przy budowie.
        Wtedy to ma wg. mnie sens. A i modlić sie w takim "naszym" kosciele jest chyba
        milej. Ale dlaczego z naszych podatków. Jest tyle innych potrzeb.Najbardziej
        boli, że nie mamy na to wpływu.
    • wieczna-gosia Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:32
      mielismy wplyw na pewne rzeczy glosujac.
      glosy dla kaczynskiego, jedrusia z solarium i konia ktory mowi nie wziely sie z
      powietrza.
      • maniusza Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:34
        dokładnie tak - teraz niestety będziemy zbierać żniwo..

to że niektórym pewnie teraz łuski z oczu spadły to już marna dla nas pociecha..
        Do kościoła chodzę (nieregularnie ale zawsze), na tacę na mój kościół daję, ale
        te 20 baniek to skandal - wystarczy poczytać ilu ludzi zmarło tej zimy z
        mrozu...
    • mamanatalki3 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:34
      no comments - a dyrektorzy specjalistycznych szpitali dla dzieci na kolanach
      musza zebrac o marne grosze, ktore nota bene z laski na ucieche im przyznaja po
      uprzednim okrojeniu do granic nieprzyzwoitosci. No coz - jaka wladza takie i
      jej rozporzadzenia. Zawyc mozna z wscieklosci!!!
    • arulo Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:39
      Tak wieczna_gosiu, ale nie broniąc tych co głosowali na Kaczyńskiego-skąd mozna
      przewidzieć co takim posłom-osłom przyjdzie do łba. Ja bym czegoś takiego za
      chiny nie wymyśliła.
      • triss_merigold6 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:42
        Ależ wystarczyło słuchac ich publicznych wypowiedzi żeby dokładnie spodziewać
        się wszystkiego najgorszego. Nie jestem zdziwiona zupełnie.
        • lola211 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 13:58
          JA równiez nie jestem zaskoczona, to było do przewidzenia.Beda pompowac
          publiczne pieniadze na cele koscielne ile sie da.
        • cruella Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 14:05
          Ale przecież nie każdy na nich głosował. A dołoży każdy.
          • wieczna-gosia Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 14:31
            no zgoda cruello- nie powiem, ze mnie to nie wkurza. Ale tak to juz w demokracji
            jest ze decyduje wiekszosc. Tak wiec nie powiem, ze mnie takie wiadomosci nie
            wkurzaja ale ze wzgledu na nastawienie- wkurzaja mnie mniej smile
        • wieczna-gosia Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 14:30
          ja nie wpadlam jedynie na to, ze Osiol do promowania stodoly na wzgorzu
          wykorzysta ks. Jana. I to mnie wkurza, dziwi, oburza itd.
          cala reszta nei jestem zdziwiona za grosz, nawet przyznam ze myslalam ze bedzie
          gorzej. Chociaz kto wie- moze bedzie smile
      • matkatrojgadzieci Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 13:21
        Można było przewidzieć widząc ich poczynania i wcześniejsze "akcje" oraz znając
        ich poglądy!
    • maadzik3 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 14:46
      Absolutnie jestem przeciw budowaniu przez panstwo obiektow sakralnych
      jakiegokolwiek wyznania. Podobno (choc w praktyce nieprawda) panstwo jest
      swieckie. Generalnie skandal, choc podobnie jak Triss nie jestem zdziwiona ze
      PIS robi takie rzeczy - co nie znaczy ze nie jestem oburzona.
      magda
      • beata985 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 15:41
        no zaraz zaraz:rząd dał czyli z naszych składek,wszystkich obywateli .A co z
        ludzmi,którzy są innego wyznania albo w ogóle niewierzacy???Dlaczego oni tez
        muszą finansować ŚWIĄTYNIĘ?Dlaczego rząd nie da np.na Cerkwię lub inny
        ewangelicki kościół?
        ja też wymiękam
        • olik7 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 03.02.06, 10:50
          Niestety w żadnym kraju finanse państwa nie opierają się na podatkach celowych,
          więc prędzej czy później większość tych wydatków przeciętnemu obywatelowi wydaje
          się bezsensowna.
          Jestem przeciwko 20 mln na ŚOB, tak samo jak grubym milionom wydawanym co roku
          na utrzymanie kampanii górniczych, na działalność setek fundacji, partii
          politycznych, utrzymanie naszych wojsk w Iraku, na działalność klubów sportowych
          (jak ktoś kocha żużel to w końcu jego sprawa, nie moja) i innych klubów typu
          Miłośników Hodowców Kanarków...
    • sweet.joan Z przymrużeniem oka 01.02.06, 17:01
      www.chomiks.com/chomiki105.htm Pozdrawiam
    • anik801 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 01.02.06, 17:29
      Dla mnie to jakiś nonsens!Tyle jest w Polsce biedy,tyle dzieci którym trzeba
      pomóc,a oni wywalają kasę na kolejny kościół!To chyba czyjś przerost ambicji!
      Nie jestem przeciwniczką kościoła,ale to już jest totalna przesada!Ogladałam
      program w tv,że ludzie ślą tam datki i tak naprawdę odchodziły tam niezłe
      przekręty!Gość,który się zajmował tymi datkami część brał do własnej
      kieszeni,do tego zatrudnił tam jakię osoby z rodziny itd.Wiadomo,że przy takiej
      kasie będą przekręty.A ludzie są tacy naiwni i jeszcze im kieszenie nabijają!
      To samo się tyczy tego kretyńskiego radja M(wszyscy wiedzą o co chodzi).A
      naiwne emerytki potrafią pół emerytury do nich posłać i jeszcze się cieszą,że
      dobry uczynek zrobiły.Totalna paranoja!
    • jokrru a ja się bardzo cieszę, wreszcie sensownie wydane 01.02.06, 18:21
      pieniądze !
      K.
      • lola211 Re: a ja się bardzo cieszę, wreszcie sensownie wy 01.02.06, 18:40
        A jaki Ty w tym sens widzisz?
        • jokrru Re: a ja się bardzo cieszę, wreszcie sensownie wy 01.02.06, 18:44
          życie wieczne trzeba narodowi zapewnić,
          a wy tu chcecie pieniądze na doczesne marnować !
          • lola211 Re: ;)))) ntx 01.02.06, 18:51
      • karmazynowa_dama Re: a ja się bardzo cieszę, wreszcie sensownie wy 01.02.06, 18:41
        sensownie wydane pieniadze powiadasz??smile
        ciemnogród w Polsce...Boże za jakie grzechy...wink
        • jokrru Re: a ja się bardzo cieszę, wreszcie sensownie wy 01.02.06, 18:45
          o, widzisz, za jakie grzechy, powiadasz, a,
          będziesz miała gdzie pomodlić się, a tak co ?
          K.
          • karmazynowa_dama Re: a ja się bardzo cieszę, wreszcie sensownie wy 01.02.06, 18:55
            nie potrzebuje Świątyni by modlić się do mojego Boga...
            piszę mojego bo mimoże jestem Katoliczką to czasem wydaje mi się,
            że wierzę w innego Boga niż większość Katolików.
            Ja wierzę w Boga na którym większe wrażenie niż wybudowanie Świątyni
            zrobiłoby oddanie tych pieniedzy dla ludzi potrzebujących.
            A przede wszystkim wierzę ze mozna sie modlić wszędzie, w parku, na łące,
            w górach czy nad morzem. Nie potrzeba do tego celu wielkich budowli..
            Wierzę że Kościół to ludzie go tworzący a nie monumentalne świątynie.
            Wierzę tez co najwazniejsze że Bóg sprawiedliwie osądzi na Sądzie Ostatecznym,
            kto był lepszym człowiekiem: ten, który wydał fortune na nazwijmy to, coś
            niepotrzebnego, czy ten kto ceni drugiego człowieka nad rzeczy martwe.
            • anik801 karmazynowa_dama ma całkowitą rację! 01.02.06, 22:00
              To co napisała karmazynowa_dama to święta racja!Zgadzam się z tym w 100%!!!
              • hanka_79 Re: karmazynowa_dama ma całkowitą rację! 01.02.06, 23:04
                Od zawsze ogrom pieniędzy był przez księży wyrzucany w błoto. Czy Waszym
                zdaniem nie marnuje się kasy na setki posągów "świętych", molochy typu tego w
                Licheniu itp, nawet ołtarze budowane za ogromną kasę kiedy papież bywał w
                Polsce- przecież to sumy, za które setki dzieci mogłyby dostać obiad w szkole.
                • anik801 Re: karmazynowa_dama ma całkowitą rację! 02.02.06, 09:02
                  Pewnie że tak!Ale kościół zawsze chciał rządzić(wystarczy spojrzeć w historię)i
                  zawsze chciał być widoczny.A dla mnie to jeden wielki kicz i tandeta!Oni chcą
                  tą świątynią dorównać bazylice Św.Piotra.Dla mnie to idiotyzm.Bo bazylika w
                  Rzymie to zabytek i kawałek historii,zresztą wybudowana na ludzkiej krzywdzie.A
                  to co oni robią to zwykła tandeta!I oni myślą,że nowych wiernych
                  przyciągną.Mnie to odstrasza.To co robią nijak się ma do nauki Chrystusa!!!
                • lola211 Re: karmazynowa_dama ma całkowitą rację! 02.02.06, 09:12
                  molochy typu tego w
                  > Licheniu

KOchana to jest super inwestycja(dla kosciola rzecz jasna), tam grube miliony
                  czarni zarabiaja, ciekawe tylko ile pozytku z tego maja wierni.
    • chimba Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 10:22
      DZiewczyny zgadzam sie z Wami w 100 procentach... Kurcze jakby nie było innych
      ważniejszych wydatków - co z ludźmi, którzy nie mogą sie dostać do lekarzy,
      choć stan zdrowia wskazyuwałby, iż lekarz jest niezbędny... Chory kraj, chory,
      Jedynie mogę sie pocieszyć iż na tych oszołomów nie głosowałam. I właśnie
      któraś z Was napisała, ze przecież nie każdy jest wierzący, nie każdy
      katolikiem i dlaczego ten ktoś ma finansować budowę, ja też nie chcę, co prawdą
      jestem katoliczką, ale coraz bardizej oddalam sie od Kościoła, ale nie od Boga.
      JUż normalnie wymiękam. Po co następna budowla, czy nie lepiej dac te pieniadze
      ludziom potrzebującym pomocy? Bóg by bardziej to pochwalił niż koleina zimna
      budowla...
      Totalna tragedia...
    • isma Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 10:44
      No wiec pomysl jest glupi, zly i niepotrzebny.

Tym niemniej, niestety, instrumentalne traktowanie SOB nie zaczelo sie, mile
      panie, wraz z nastaniem rzadow PiS. Nie kto inny, jak senator SLD, niejaki
      Jarzembowski, postulowal sciagniecie grubszej kasy z budzetu Instytutu Pamieci
      Narodowej, i przeznaczenie jej na budowe powyzszej.

Tak, ze ja bym do tej budzetowej hydry z odrastajacym lbem wiary w Boga
      nadmiernie nie mieszala ;-(((.
      • hanka_79 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 12:17
        Szkoda tylko, że poza marudzeniem nic zrobić nie możemy.
        Proteścik jakiś...? Heh, smutne, że nic nie możemy.
        • arulo Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 12:52
          I właśnie to jest najgorsze, że my szaraki nic nie możemy.Do następnych
          wyborów? A skąd wiadomo co następcom do łba strzeli, jak przed wyborami to oni
          za bardzo szczegółów nie podająsad
          • orchidea77 Re: Świątynia Opatrzności--zaprotestujmy!!! 02.02.06, 13:11
            Nie mogę się z tym pogodzić,że tyle kasy idzie na kolejny,molochowaty
            kosciół.Jestem katoliczką,ale tak jak większość tu odpowiadających,modlić mogę
            się w każdym miejscu.Jesli ktoś potrzebuje miejsca,konkretnego miejsca
            modlitw,to mamy Licheń,Rokitno,Częstochowę.Czy ktoś widział ostatnio świątynię w
            Licheniu,albo plany jej rozbudowy?To będzie olbrzymia,ogromna budowla.Teraz
            budują drugą.PO CO??? Kto jej potrzebuje?Moherki?Radio i Trwam nie wystarczy?Nie
            zgadzam się,żeby pieniądze również z moich podatków szły na jakiekolwiek budowle
            religijne.Są dużo wazniejsze potrzeby,tępaki ich nie widzą,czy
            co?Dziewczyny,zaprotestujmy!Może jakiś list,jakaś odezwa na necie,zaproponujcie
            coś,bo przeciez krew zalewa,jak się słyszy o takich rzeczach.Nie zgadzam się na
            przeznaczanie 20 mln złotych na budowę SOB!!!!!!!!!!!!!
    • kosheen4 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 13:03
      a to skubańce
      i tutaj taki rydzyk stoi od nich wyżej
      buduje co prawda to swoje imperium, ale nie z podatków a z dobrowolnych datków
      pod pewnymi względami kościół powinien uczyć się od rydzyka
      smutne
      ale rpawdziwe
      • arulo Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 14:17
        Zagdzam się z Tobą w 100%. Na Rydzyka wpłacają ci cc chcą, z własnej nie
        przymuszonej woli. Może wprawdzie myślą, że będą przez to świętsi od pana Boga
        ale to ich sprawa i ich prywatne pieniądze. A tutaj wydają moje, wasze i
        milionów innych ludzi, którzy wcale tego nie chcą. Może jest coś w Konstytucji
        na ten temat. Może można jakoś zaprotestować. To się nawet w mojej blond głowie
        nie mieści.
    • michiko spokojnie jeszcze kasa na wizytę Papy 02.02.06, 14:26
      a już miałam nadziję ze po śmierci JPII wizytacje się raz na zawsze zakończą.
      Nic z tego trzeba dalej papę zapraszać i bulić budżetu.
      ja pitolę ten rydzykowo-moherowy ciemnogród
    • karina1974 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 14:46
      No i Świątyniom Opatrzności (też jestem przeciwnikiem budowania świątyń za kasę
      państwową) !odwrócili uwagę od tego ile pieniedzy przyznali na urzędy państwowe!
      Ludzie z głodu umierają a oni naszą kasę miedzy siebie dzielą!
      • aleksandrynka Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 17:59
        i na nowe instytucje, jakiś urząd wychowania... Już ja widzę to wychowanie...
        Ech, nie mam jak tego wszystkiego komentować, ręce opadają.
        • hanka_79 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 02.02.06, 19:44
          Jeśli wpadniecie na pomysł jak z tym walczyć, to pierwsza się pod Wami podpiszę!
          • chrismura Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 03.02.06, 22:14
            Chcesz walczyc? Uwazaj kiedy cie dopadna moherowe berety i ludze rodzaju Pani o
            wdziecznym nicku Echo.
            • anik801 Re: Świątynia Opatrzności-co sądzicie? 03.02.06, 22:48
              To jest jak walka z wiatrakami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka