Dodaj do ulubionych

tam jest pięknie....

18.07.08, 21:55
...zupełnie inaczej niż w centrum miasta. Mówię o Podgórzu - prawobrzeżnej dzielnicy Krakowa. Tak tajemniczego, urokliwego i romantycznego spaceru dawno nie miałamsmile własnie wróciłam. Uroki Starego Miasta, Kazimierza a nawet Nowej Huty są coraz bardziej oczywiste, ale Podgórze wciąż czeka na swoich odkrywców... Choć zaczyna ich być coraz więcej, coraz więcej osób się zakochało w tym pięknym miejscu... pełnym zakamarków, legend i historii bliskiej i bardzo odległej... czy kocha ktoś z Was krakowskie Podgórze?
Obserwuj wątek
    • syriana Re: tam jest pięknie.... 18.07.08, 22:03
      a tu niespodzianka - ja kocham
      jestem prawie codziennie
      • szyszunia11 Re: tam jest pięknie.... 19.07.08, 00:31
        gdyby Syriana pochodziła z Syriusza to byłoby zbyt banalnesmile
        a co Ci się szczególnie podoba? bo mnie: ul. Zamojskiego z jej leniwym nastrojem, Park Bednarskiego - kurcze, gdybym mieszkała bliżej chodziłabym tam pewnie z dzieckiemsmile - jego mrok i tajemniczość, Kopec Krakusa - to wiadomo - standard, ale kościółek św. Benedykta, otaczająca go sceneria i związane z tamtym terenem legendy...zwłaszcza o zmrokusmile
        • dlania Re: tam jest pięknie.... 19.07.08, 09:17
          Ja uwielbiam. Polecam - oprócz wymienionych przez ciebie miejsc - jeszcze
          Bonarkę, teren po obozie Płaszów, Liban (kamieniołom), fabryke Schindlera i jej
          okolice.
          Polana koło kościółka św. Wojciecha jest piękna, aczkolwiek juz pewnie niedługo
          - wille krakowskich nowobogackich (? a może oficjeli?) powstaja coraz bliżej
          budyneczku, polana niedługo stanie sie parkingiem...
          Ze względów socjologiczno-atropologicznych lubię Zabłocie (biegaja tam szczury
          wielkości kotów) oraz cały tzw. trójkąt bermudzki - miejsce zamieszkania
          nieszkodliwej menelii i szkodliwych kiboli Cracovii. Ale nigdy nic złego mnie
          tam nie spotkało.
          Gdybym mogła wybierać , gdzie chciałabym mieszkać w Krakowie, to w grę wchodzą
          Salwator (można zapomniećwink i Podgórze.

Mariolkawink
          Herculean
          wspomnieńczar
          • szyszunia11 Re: tam jest pięknie.... 19.07.08, 14:58
            własnie wczoraj będąc na polanie pod św. Benedyktem zastanawiałam się czy ją zabudują ?? bo tam jakas taka srednio gustowna willa już obok powstała... wierzę jednak, ze nie...
            Salwator tez uwielbiam, zwłaszcza widok klasztoru norbertanek widzianego z drugiego brzegu Wisłysmile cudosmile
    • zabeczka73 Re: tam jest pięknie.... 27.07.08, 00:08
      Dla mnie Salwator też jest super ale Podgórze najgorszą dzielnicą
      Krakowa - brud smród i ubóstwo. Ale o gustach się nie dyskutuje. Za
      szczurami nie przepadam więc na Podgórze na spacerki nie pójdę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka