Dodaj do ulubionych

Krzywienie główki???????Pomózcie proszę!!!!

06.08.06, 17:02
Cześć Mamy!!
Mam bardzo poważny problem mój 8 miesięczny synek krzywi główkę na prawą
stronę(nawet kiedy leży).Znajomi kazali mi podkladać mu pieluchę żeby
przewracał głowe an drugą stronę,ale on potrafi już przecież wszystko wźiąć do
ręki.
Mam pytanie czy któraś z mam tez tak miała co wtedy robiła ,co poradzil
neurolog.Jestem przerażona a do lekarza termin daleki.Nie wiem co mam robić
,jestem już strasznie znerwicowana i oslabiona.Pomóżnie poszę!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Krzywienie główki???????Pomózcie proszę!!!! 06.08.06, 17:29
      może nosicie dziecko na jednej stronie na rękach np
    • gadosia Re: Krzywienie główki???????Pomózcie proszę!!!! 06.08.06, 19:25
      Witaj ,po pierwsze sie nie denerwuje ,ja mialam ten sam problem i neurolog
      skierowal nas na rehabilitacje bo synek mial krecz szyji,teraz mamy juz 7
      zabiegow za soba i jest juz wszystko ok a rehabilitantka radzila nam zeby
      wszystko co robimy z synkiem tzn np co mu dajemy do raczki czy bawimy sie z nim
      to mamy robic to po stronie na ktora przegina glowe czyli u Ciebie wszystko z
      prawej, po drugie klasc na brzuchu najczesciej jak sie da zeby dzwigal glowe a
      Wy wtedy starajcie sie jak najdluzej zajac jego uwage po stronie prawej ,jak sie
      zmeczy na placki czy ponosic i spowrotem na brzuszek uwierz mi to naprawde
      pomoga a oprocz tego pokazala nam mase cwieczen ale juz tego przez net niestety
      Ci nie wytlumacze a tak wogole to moze wez dziecko na reke i jedz z nim do
      neurologa wejdz do gabinetu i wprost zapytaj czy lekarz moze Was wczesniej
      przyjac bo widzisz ze to przeginanie glowki sie poglebia a jesli nie przyjmie to
      sprobuj zadzwonic do narodowego funduszu zdrowia i tam ci powiedza gdzie sa
      najszybsze terminy ja wlasnie tak zrobilam i na wizyte czekalam 4 dni.Wiecej nic
      mi sie nie nasowa na mysl ale jak jeszcze sobie cos przypomne to zaraz Ci
      napisze,poki co nosek do gory bo dla dzieciaczka musisz byc usmiechnieta .Pozdrawiam
      • mamadominisia Re: Krzywienie główki???????Pomózcie proszę!!!! 07.08.06, 08:58
        Czy na pewno powinniśmy robić wszystko z tej strony na którą dziecko przechyla
        główkę? Wydaje mi się to nie logiczne? Sama jestem tym bardzo zainteresowana,
        bo moje maleństwo tez woli jedną stronę, ale jeszcze nie,aż tak bardzo, aby
        wciąż przechylało główkę. Chciałabym to kontrolować
    • marcelkowamama jak to na prawo? 06.08.06, 20:00
      czemu ilona ma na prawo go zainteresowywac skoro głowe krzywi na prawo? nie
      powinno byc odwrotnie?
      • kanga_roo Re: jak to na prawo? 07.08.06, 01:02
        Wybierz się do neurologa, nawet prywatnie. Warto. Samo podawanie do drugiej
        rączki, próby zainteresowania drugą stroną czy podkładanie pieluchy nie
        wystarczą. A im szybciej zaczniesz dziecko rehabilitować, tym szybciej - i,
        myślę, łatwiej - wszystko da się naprawić.
      • gadosia Re: jak to na prawo? 07.08.06, 10:01
        no wlasnie dla mnie tez bylo to nie logiczne ale jednak jest w tym cel bo
        chodzi o to zeby jak najwiecej krecil glowa w prawa stone naciagajac sobie
        miesien szyjny,te wiadomosci mam od ortopedy ,neurologa i rehabilitantki .Pozdrawiam
    • farraige Re: Krzywienie główki???????Pomózcie proszę!!!! 07.08.06, 08:35
      Hej,
      Synek mojej znajomej tak ma (6 miesiecy) i rehabilituja met. Voity
    • paulina685 Re: Krzywienie główki???????Pomózcie proszę!!!! 07.08.06, 09:04
      MOja córeczka tez tak miala, tylko ze krzywila glówke w lewa strone. Zaczelo
      sie to okolo 8 miesiaca. W zwaizku z ym zaczelam szukac pomocy. Mieszkamy na
      Wegrzech wiec tutaj to wszystko troche inaczej wyglada. Lekarz dzieciecy nie
      widziala problemu, ja jednak naciskalam. W koncu udalo mi sie dotrzec do
      rehabilitantki. Zaczelismy cwiczenia metoda Vojty. Raz w tygodniu. Po czterech
      sesjach moja córeczke juz bardzo rzadko przekrzywia glowke, zaczeka raczkowac,
      chce chodzic. W ogóle widac, ze stala sie bardziej ruchliwa i ochotna do
      rozrabiania. Same cwiczenia nie sa najprzyjemniejsze ani dla córeczki, która
      placze, ani dla mnie, gdy musze tego sluchac, ale widzac take szybka poprawe
      zaciskam zeby. Mam nadzieje, ze jeszcze trzeba bedzie zrobic jedna dwie sesje i
      skonczymy. Warto jednak, zebys Ty tez zadzialala, bo kazde opoznienie powoduje,
      ze potem trzeba dluzej cwiczyc. Im wczesniej tym lepiej. Zycze powodzenia, na
      pewno sie uda.
    • moniuszko3 Re: Krzywienie główki???????Pomózcie proszę!!!! 07.08.06, 11:36
      Moja Marysia też krzywiła (i nadal jeszcze trochę krzywi) główkę,tyle, że na
      lewą strone.Byłyśmy u neurologa i przychodzi do nas rechabilitantr i
      rzeczywiście trzeba maleństwo mobilizować do "pracy" tą stroną, w którą
      przekręca główkę,dlatego, że właśnie ta strona jest słabsza. Ważne jest też
      stawanie - w Twoim przypadku po prawej stronie malucha, tylko nieco powyżej,
      żeby spoglądał trochę w górę, w ten sposób rozciąga sobie skrócony mięsień.
    • ilonaf1 Re: Krzywienie główki???????Pomózcie proszę!!!! 07.08.06, 12:53
      Dziękuje Wam Bardzo!!!!!!!!!!!!
      Nawet nie wiecie jak mi pomogłyście teraz lekarz będzie mnie musiał przyjąc albo
      popamięta.

Teraz wezmę się za mojego synka i zrobię wszystko żeby mu pomóc.

Pozdrawiam I bardzo dziękuję
      Ilona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka