Dodaj do ulubionych

Kiedy pierwszy raz do kina?

16.02.05, 21:06
No właśnie, kiedy byłyście po raz pierwszy z dzieckiem w kinie i na czym (a
raczej jak długim). Jak to było?

Mój Syn (2 lata i 5 mies) potrafi naprawdę długo skupić uwagę na czytaniu i
oglądaniu, a wręcz podejrzewam go o telamaniactwo co z uporem staram się
tępić. Sama lubię kino i chciałabym Synkowi zaszczepić ta sympatię, tylko
zastanawiam się czy np "Kubuś i Hefalumpy" to trochę nie za prędko?
Obserwuj wątek
    • katarzynka2626 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 16.02.05, 21:09
      ja mam zamiar wybrać się na Kubusia w sobotę z synkiem , który dopiero w maju
      skończy 2 latka , jak będzie źle to po prostu wyjdziemy a myslę że spróbować
      warto, zawsze to nowe wrażenia dla malucha ,
    • mama_lukaszka Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 17.02.05, 03:34
      Ja byłam dwa tygodnie temu na "Kubusiu.." z moim synkiem (2 lata). Byłam
      zaskoczona, bo wysiedział dzielnie, śmiał się z innymi dziećmi i żywo reagował
      na to co się działo na ekranie. I nie zrobił awantury, że to już koniec, a tego
      się obawiałam smile))
      Myślę, że może spróbuj najpierw pójść na poranek filmowy, jest krótszy i często
      po seansie są jakieś zajęcia dla dzieci (np. w kinie Muranów w Warszawie).

pozdrawiam

mama łukaszka i brzuszka
    • 1jagienka Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 17.02.05, 10:48
      Pierwszy raz byłam z synkiem w kinie jak miał 2,5 roku na "gdzie jest nemo",
      ale głównie ganiał po schodach. otem byliśmy na "rogatym ranczo" - było już
      lepiej. Teraz (ma 3,5 roku) poszliśmy do kina o kiepskim naglośnieniu -
      poprzednio mówił, że jest mu za głośno -
      właśnie na kubusia i było świetnie, po wyjściu jeszcze raz chciał iść do kasy
      po biletysmile
      Poza tym w przedszkolu raz w mies. chodzą do teatru lalek.
      • renatas4 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 17.02.05, 15:00
        W tą sobotą idziemy z synkiem na Kubusia, synek ma 2 latka i 3 miesiące, będzie
        to nasze pierwsze wyjście do kina. Synek jest wielkim fanem Kubusia więc myśle,
        że bedzie to dla niego frajda.
    • aluc Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 18.02.05, 23:06
      na Shreku 2 byliśmy jak miał 2,5 roku
      wcześniej obejrzał całego Shreka pierwszego na wideo z bratem ciotecznym i nic
      go nie mogło oderwać od telewizora
      potem byliśmy jeszcze na Rybkach z ferajny, ale to już jego uwagi tak nie
      przykuło
      teraz też wybieramy się na Hefalumpy (syn ma teraz trzy lata)
    • gumitex Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 20.02.05, 23:12
      Mój mąż był na Hefalumpach z naszym 2 i 10 miesięcy. Było bardzo ok - troszkę
      się bał hefalumpów, ale tata był obok. Wydaje mi się że jednak lepiej zacząc od
      teatrzyków. Tam po półgodzinie jest przerwa i 2 latek może chwilę odetchnąć.
      • hanka_79 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 21.02.05, 00:25
        Właśnie w piątek byłyśmy na Rybkach z ferajny. Córka ma 4 lata i wydaje mi się,
        że była dzielna. Film trwał 1,5 godziny i był raczej dla troszkę starszych
        dzieci. Podobało jej się i za kilka dni idziemy na Heflumpy.
    • zgagusia Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 21.02.05, 11:58
      moj synek ma 2,7 i tez wlasnie zastanawiam sie nad pojsciem z nim na Hefalumpy.
      Napiszcie prosze ile trwa ten film?

Aga
      • grzalka Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 21.02.05, 12:07
        Film trwa około 70 minut. Ania zadebiutowała w kinie w zeszły weekend, Kubusiem
        właśnie- debiut był udany. Ma 3 lata i 3 m-ce.
        Mniej więcej od 2 r.ż chodzi do teatru lalek, ale na kino uważałam, że za
        wcześnie- zwłaszcza, że nie była w stanie skupić się na 30-minutowej
        dobranoccesmile
        • anuka01 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 28.02.05, 15:10
          My byliśmy pierwszy raz gdy synek miał niecałe trzy latka na Rogatym Ranczu,
          ale bardziej go fascynowało kino i świeciące schody niż bajka. Za drugim razem
          byliśmy na Shreku 2 i było już ok. Teraz chodzimy z nim do kina na wszystkie
          bajki. Nie wiem jak u was ale w Poznaniu w Kinepolis w czasie bajki dla dzieci
          jest 10 min. przerwa, dzieci mogą pobiegać, wysiusiać się. Świetny pomysł.
          Pozdrawiam
      • dorota53 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 28.02.05, 18:16
        Moj synek wkrótce skończy 3 latka. Pierwszy raz w kinie byliśmy w grudniu
        na "Ekspresie Polarnym" - film dosyć długi, ale zainteresowanie synka trwało do
        samego końca. Ten film polecem jednak dzieciom, które znają już dobrze postać
        Św. Mikołaja. Ostatnio byliśmy na "Kubusiu i Hefalumpach"-dobra bajka dla
        początkujących kinomanów, trwa 1h i 10min i myślę że godna polecenia nawet dla
        2-2.5 latków (tym bardziej, że większość dzieci zna te postacie -wie który to
        Kubuś, Prosiacczek, Tygrysek, itp).
    • idka2 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 21.02.05, 12:09
      my bylismy tydzień temu właśnie na Kubusiu (2 córki - 3,4 i 2 lata). Trochę się
      balam ze względu na młodszą, ale ponieważ bardzo lubia Puchatka zdecydowaliśmy
      się na wyjazd (pojechalismy razem z mężem, bo po pierwsze chciał zobaczyć ich
      miny, po drugie, gdyby młodsza nie wytrzymała i trzeba by było wyjść
      wcześniej). Nic z tego, dzieciaki były zachwycone (cały czas pytają się, kiedy
      jedziemy do kina), a młodsza twierdzi, że jest Lumpi, bumpi (ten mały
      Hefalump). Gorąco polecam...
    • idka2 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 21.02.05, 12:09
      aaa, zapomniałam film trwa około 68 minut (denerwowały mnie tylko reklamy na
      początku sad)
      • asiaap Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 21.02.05, 15:10
        nie polecam multikina
        bylam z 2,5 letnim synkiem
        blok reklamowy trwal dokladnie 15 minut i byl absolutnie nie odpowiedni dla
        dzieci (np reklama sieci telefonow kom z cycata pannica)
        poza tym reklamowki bajek dla znacznie starszych dzieci-synek sie troche
        wystraszyl. nie dosiedzielismy do konca filmu-czesc czasu skradly nam reklamy
        sam film sie podobal, ale uwazam ze moglismy spokojnie jeszcze z debiutem
        kinowym poczekac
        pozdr
        asia
        • migotka2000 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 21.02.05, 19:36
          No właśnie, te nieszczęsne 15 min reklam....
          Namówiłyście mnie, ale wygląda na to, że pójdzeimy dopiero w marcu, bo obecnie
          jesteśmy na feriach. a kina tu brak. Napiszę jak było.
          Pozdrawiam
    • bellla1 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 26.02.05, 18:50
      mój synek obecnie ma 3,5 roku i kilka seansów filmowych za sobą: Mój brat
      niedzwiedz, Rybki z ferajny, Shrek 2 oraz Iniemamocni.Na większości przy
      końcówce zasypiał, ale myślę że i tak warto było go zabrać, bo miał ogromną
      frajdę siedząc w wielkim fotelu, skubiąc popcorn i śmiejąc się z całą salą. I
      wiele wątków pamięta.
    • madziokk Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 28.02.05, 21:57
      My z pierwszym i drugim synem byliśmy pierwszy raz w kinie gdy mieli po 3 lata.
      Teraz w niedziele był ten pierwszy raz mojego drugiego syna - było super ciągle
      opowiada o "dużym telewizorze z zasłonkami". Nie baliśmy się czy wysiedzi tylko
      czy nie będzie za głośno, ale kino (Helios - Katowice) stanęło na wysokości
      zadania (nie było krwawych reklam i bajkę puszczali ciszej niż filmy dla
      dorosłych). Na Twoim miejscu bym spróbowała - chociaż wydawało mi się, że na
      sali Michałek był raczej najmłodszy.
    • migotka2000 Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 11.05.05, 15:04
      No więc byliśmy w kinie.
      Na "Kubusiu i Hefalumpach". Synek z pełnym zaciekawieniem oglądał film
      (niestety poprzedzony reklamamisad() równo godzinę. Tyle zazwyczaj jest w
      stanie spokojnie wysiedzeić przy wszystkich zajęciach. Potem było bieganie,
      dotykanie ekranu itp. Dużo zapamiętał, najbardzeij spodobał mu się Tygrysek -
      pewnie przez pokrewieństwo chrakterów.

Pozdrwaiam i dziękuję za wszystkie posty.
    • anek.anek Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 11.05.05, 16:45
      My byliśmy pierwszy raz kied syn miał 2 latka.Na Kubusiu i Hefalumpach
      widziałam dzieciaczki, które miały góra 2 latka. Idźcie - musisz się liczyć
      jednak z tym, że trzeba będzie z kina wyjść już po 15 minutach jak się dziecku
      znudzi albo nie spodoba.
      Dobre rady: na salę wejdź dopiero jak się zaczyna film - pomiń reklamy, bo
      czasem blok reklamowy trwa nawet 30 minut (tak ostatnio trafiliśmy) - do tego
      są one częśto puszczane o wiele głośniej i po prostu uszy bolą.
      Ominie Was również ew. strach przy gaszeniu światła - mój syn za pierwszym
      razem mocno się wystraszył.
      • kanna Odnośnie reklam 12.05.05, 15:18
        Zawsze można w kasie spytać, ile trwaja reklamy przed konkretnym seansem - maja
        takie informacje - i odczekac troche w holu.
        Ale zainspirowałyscie mnie - mój mały ma 2 lata i 4 mies. - może sie tez
        wybierzemy?

pozd. Ania
    • zona_mi Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 12.05.05, 22:39
      I nie zapominajcie, że film obejrzeć chcą też inne, strasze dzieci, które
      rozumieją o co chodzi, potrafią skupić się na akcji, a żywe sreberka ganiające
      po schodach, krzyczące i przeszkadzające innym są rozkoszne tylko dla własnych
      rodziców.
      A w wieku pięciu lat na co będziecie dzieci prowadzać - na "Władcę Pierścieni"?
      • aluc Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 12.05.05, 22:46
        no cóż, na seansach, na którychy dotychczas był mój trzylatek, ganiały właśnie
        te starsze, umiejące się skupić na akcji dzieci smile)) i między innymi właśnie
        dlatego wizyta w teatrze lalkowym była totalną porażka, bo te starsze, skupione
        inaczej wink dzieci totalnie mojemu przeszkadzały....

a wracając do tematu - Hefalumpy znudziły go strasznie, za to w zeszły weekend
        był na Zebrze z klasą i całkiem klasowo ją przyjął smile
      • kanna Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 18.05.05, 11:41
        Pójdziemy sobie rano, to starsze będą w przedszkolu smile)

pozd. Ania
      • kanna do zona_mi 19.05.05, 11:14
        Właśnie sobie pomyslałam też, że kiedy ja chodze do kina, to musze znosic
        chihoty i piski różntych nastolatów, a do tego chrupot popcornu. Tez się nie
        mogę skupic sad(( Może warto zabronic nastolatom chodzic do kina?

pozd. Ania
        • zona_mi Re: do zona_mi 19.05.05, 11:30
          Jak myślisz, dlaczego nastolatki tak się zachowują ? Bo się nudzą, gdyż mamy za
          wcześnie zaczęły je prowadzać do kina i już ich to nie interesuje! smile
          A jeść w kinie też zaczynali od pierwszych chwil - chrupki, batoniki - czyż to
          nie obowiązkowy kinowy prowiant maluchów?
          A przy okazji - moja córka nigdy nie jadła ani w kinie, ani w teatrze i żyje.
          Jak to możliwe???
          smile))

Pozdrawiam
          Zona
        • kanna Re: do zona_mi 19.05.05, 13:09
          A ja myslę, że nastolatki tak sie zachowuja, bo sa nastolatkami smile To ich
          prawo, choc czasem męczące dla innych.

pozd. Ania

ps. Trochę sie stresuje, bo MUSZĘ iść na Gwiezdne Wojny. Moze wybiore seans w
          nocy, albo wcześnie rano, jak te nastolaty są w szkole? A co bedzie, jak pójda
          na wagary do kina? wink))
          • zona_mi Re: do zona_mi 19.05.05, 13:34
            A ja myślę, że się czepiasz i udajesz, że nie wiesz o co mi chodzi.
            Po prostu w każdej sytuacji należy myśleć również o tym, jak jesteśmy (my czy
            nasze dzieci) odbierani prze innych i czy przypadkiem nasze rozbrykane
            maleństwo nie obrzydza życia współtowarzyszom. A jeśli mamy to gdzieś, to tylko
            nie za dobrze o nas świadczy. I tyle.
            Też byłam nastolatką i nigdy nie zachowywałam się w kinie, czy innym tego typu
            przybytku, nie odpowiednio. Co nie przeszkadzało mi się dobrze bawić.
            • kanna Re: do zona_mi 19.05.05, 20:49
              Wiem, o co Ci chodzi, bo mnie tez drażnia dzieciaki na filmach od 18 lat. Jako
              nastolatka tez zachowywałam sie poprawnie w kinie, ale czasy sie zmieniaja... A
              co do latania po schodach - jesli pójdziemy do kina i okaze sie, że moje
              dziecko jest za małe na film, albo woli latac po schodach - to po prostu sobie
              pójdziemy i tyle. Przeciez nie bede katowała i dziecka, i siebie (bo taki
              Kubus, nie oszukujmy sie, to nie jest jakas strasznie ambitna pozycja i
              spokojnie przezyje, jak go nie obejrzę)

pozd. Ania
      • anek.anek Re: Kiedy pierwszy raz do kina? 19.05.05, 14:19
        Ale dlatego napisałam, że trzeba być przygotowanym na szybkie wyjście z kina (a
        nie ganianie po schodach).
        To chyba jest oczywiste?
        Jeśli dziecko potrafi się skupić i rozumie akcję filmu - a może to być nawet
        dwulatek! - to nie widzę żadnych przeszkód żeby do kina nie chodził.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka