babcia47 27.02.09, 12:14 oto przykłady: www.gotowanie.wkl.pl/przepis41726.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis26033.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis25179.html dzieci "jedzą oczami" a wykonanie takich cudeniek z zwykłych składników nie zajmuje duzo czasu )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: jak zachęcić dziecko powyzej roku do jedzenia 27.02.09, 18:25 ps. małe "muchomorki" mozna zrobić z jajek przepiórczych i pomidorków koktajlowych..a na kolacje dla całej rodziny duże i małe grzybki ) Odpowiedz Link Zgłoś
olesa Re: jak zachęcić dziecko powyzej roku do jedzenia 27.02.09, 22:35 Niestety nie działa to w naszym przypadku. Moja córeczka nie toleruje kolorowych dodatków na talerzu. Ostatnio zrobiła awanturę, bo obok kotleta znalazł się groszek z marchewką. Broń boże, żeby połozyć pomidorka. Sosy robię mieszając kolorowe warzywa i wychodzi brązowy sosik. Pomarańczowy - paprykowy z dodatkiem soczewicy był niejadalny Moje dziecko po roku zrezygnowało z deserów owocowych, nastepnie z kolorowych zup-kremów, teraz z zup zje rosół, krupnik i jarzynową (ale bez zielonych warzyw). U nas jest tak, że im bardziej się staram, tym większa pewność, że wyląduje to w koszu lub na mojej głowie Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jak zachęcić dziecko powyzej roku do jedzenia 27.02.09, 22:50 zacznijcie robić posiłki razem, po uzgodnieniu z córka co chce zjeść..nawet maluchy poniżej 2 roku potrafia nieźle się zaangazowac w takie prace, można dać tepy nozyk by samo smarowało swoją kanapkę, pozwolic by mieszało składniki w misce lub ugniatało ciasto..potem obowiązkowo spróbuje to co samo zrobiło, szczególnie gdy będzie chwalone np. przed tatusiem lub babcia, którzy nie byli obecni przy przygotowaniach..a nawet jak nie to pewnie w czasie "pomagania" napróbuje sie składników wiecej niz trafi na talerz ) Fakt, takie robienie posiłku zajmie 3x tyle czasu ale w tym i nauka i większa chęć do jedzenia tego co samo się zrobiło..moje syny pomagały mi robić kanapki a nawet obierali "obieradełkiem" ziemniaki i warzywa..potem gdy nie widzieli poprawiałam, i trwaaało to godzinę a nie 10 min. Starszy, niejadek, zawsze wcinał z chęcia to co przygotowywał ze mną, robił z babciami perogi i ciasteczka..zawsze po tym zjadł taaaką porcję Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jak zachęcić dziecko powyzej roku do jedzenia 27.02.09, 22:56 no a pozatym, co do starania się i późniejszego olania posiłku przez dziecio..najlepiej dac wybór..je albo nie..do następnego posiłku..to baardzo dobrze wpływa na apetyt nawet gdy zaprze sie i nie zje kilku kolejnych..Pozatym fakt, ze dzieci doskonale wyczuwaja i reaguja jak czuły barometr gdy mama się stara i co gorsza przejmuje..wtedy nie zjedza za skarby świata...im mniej emocji ze strony mamy, namawiania, nakłaniania, zabawiania przy jedzeniu (nie mylic z zabawą w robienie jedzenia i zabawnego jedzenia) tym dziecko chętnej je Odpowiedz Link Zgłoś