Dodaj do ulubionych

jaki termometr dla noworodka?

07.05.04, 13:51
no wlasnie, jaki termometr jest najlepszy dla noworodka? w aptece
zaproponowano mi: w smoczku, do ucha i elektroniczny. a moze sa jeszcze
jakies?
prosze o pomoc doswiadczone mamusie
Obserwuj wątek
    • pinik Re: jaki termometr dla noworodka? 07.05.04, 14:05
      Hej,

z tego co wiem, te w smoczku sa niezbyt dokladne (choc chyba super uzyciu). ja
      mam elektroniczny do pupki smile
      Kupilam taki z miekkim koncem (nie sztywny), zeby sie nic nie moglo stac.
      Jeden mankament: do zmierzenia trzeba male rozebrac, co w nocy mnie nieco
      denerwuje.
      chyba najlepszy do ucha, ale z koleji najdrozszy...

Pinik
    • fioletowa1 Re: jaki termometr dla noworodka? 07.05.04, 18:54
      My mamy taki do ucha,pomiar jest szybki i dokładny,a dziecko nie zdąży nawet
      zauważyć,że miało mierzoną temperaturę.
    • kluska39 Re: jaki termometr dla noworodka? 07.05.04, 19:20
      ja chcialam kupic do ucha albo do skroni, ale doswiadczone kolezanki przekonaly
      mnie, ze elektroniczny pod pache spokojnie zdaje egzamin i udaje sie zmierzyc.
      wiec kupie taki i sporo zaoszczedze. ten do pupy to wg mnie gwalt, nigdy...
      • pinik Re: jaki termometr dla noworodka? 07.05.04, 20:05
        Hej,

ten "do pupy" to jest taki pod pache. Tylko sprobuj takiemu malemu zmierzyc
        goraczke pod pacha, jak sie wierci...

W Niemczech wszystkie mamy (no a moze te, ktore znam...) mierza takimi
        termometrami pod pache goraczke dziecia w pupce.

Pinik
        • leigh4 Re: jaki termometr dla noworodka? 07.05.04, 21:59
          Oj, biedne te dzieciaczki... Ja mam taki do ucha, sprawdza się bardzo dobrze,
          jest bardzo dokładny. Polecono mi go w szpitalu.
    • belcia22 Re: jaki termometr dla noworodka? 08.05.04, 10:07
      najdokładniejsza temperatura mierzona jest właśnie w pupci...
      ja i jednemu i drugiemu dziecku mierzę w pupci...
      miałam nawet przypadek , gdy mój synek miał temperature 40,5 stopnia w pupci(
      czyli 40 stopni) lał sie przez rece i zasypiał, pojechalismy na pogotowie,
      gdzie pani doktor kazała zmierzyc temperature pod pocha, wyszło 38 stoni,( pani
      powiedziała, ze panikuje) powiedziałam, ze to nie możliwe i poprosiłam o
      zmierzenie temperaturki w pupci...po czym okazało się, ze rzeczywiście ma te 40
      stopni...
      z tego wynika, ze dziecku najlepiej zmierzyc temeraturke w pupci bo pomiar jest
      najdokładniejszy...
      sa teraz fajne elektoniczne termometry...

pozdrawiam serdecznie
      Iza mama Kubusia i Julci
      • mrufkaa Re: jaki termometr dla noworodka? 08.05.04, 16:11
        Ja tez mam ten do pupci. i raz, ze mala bardzo tego nie lubi i tak naprawde
        zmierzenie temperatury jest rownie trudne jak pod pacha, a dwa, ze przez sen
        niewykonalne. A do tego ostatnio pielegniarka powiedziala mi, ze od takich
        termometrow sie odchodzi, bo jest za duze ryzyko infekcji. szukam wiec innego,
        dlatego tu zajrzalam. Mozecie mi podac jakich firm sa te do ucha i skroni?
        Mieszkam w Londynie, wiec namiary na sklepy czy apteki mnie nie urzadzaja...
        • malwes Re: jaki termometr dla noworodka? 08.05.04, 23:44
          To prawda - najdokładniej mierzy się w pupci (do tego służy normalny rtęciowy
          termometr) ale też i prawda, że to stres dla rodziców, dziecka, niewygoda...
          Ja takie pomiary robiłabym w ostateczności, dla potwierdzenia, kiedy termometr
          do ucha da sygnał, że jest gorączka.
          Używam dousznego Brauna
          www.braun.com/global/products/healthwellness/earthermometers/thermoscan/models.html
          Nie wszystkie modele dostępne są w Polsce - najtaniej kupiłam w Media Markt.
          Pozdrawiam,
          Gosia mama Szymona
          • fifii Re: jaki termometr dla noworodka? Do Malwes 09.05.04, 00:16
            Tydzień temu byłam w Media M właśnie po termometr Browna dla maluszka. Mieli
            model z podswietlaniem w nocy za 249zł drugi model 209 zł bez tej opcji maja
            mieć za 2 tyg. Z tego co zrozumiałam rózniły sie tylko tym. Myślę, że ten
            najzwyklejszy będzie chyba ok ? Czy powinnam od razu kupić więcej końcówek na
            zmianę żeby potem nie latać ?
            • malwes Re: jaki termometr dla noworodka? Do Malwes 09.05.04, 05:27
              Właśnie popatrzyłam na opakowanie mojego smile) - to był model IRT 3520 za 245zł.
              Trochę końcówek jest w komplecie. Myślę, że warto kupić zapas bo to się zmienia
              za każdym pomiarem ale z drugiej strony jak maluszek jest zdrowy to oprócz
              kilku prób "dla zabawy" na początku i kilku pomiarów w stylu "...oj coś płacze,
              pewnie chory..." smile)) to aż tak czesto nie będziesz tego używać. I obyś nie
              musiała!
              Ale faktycznie - pomiar super szybki, dokładny i w 5 min czasami eliminuje się
              jedną z przyczyn płaczu smile
              Pozdrawiam serdecznie,
              Gosia
              • fifii Re: jaki termometr dla noworodka? Do Malwes 09.05.04, 11:27
                dzięki Gosia! Kupuje Browna smile))
                Pozdrawiam
            • mariannabo Re: jaki termometr dla noworodka? Do Malwes 18.06.04, 15:53
              Termometr do ucha nowy można zakupić na allegro już za 120 zł - 249 w sklepie
              to chyba spory wydatek...
          • reni28 Re: jaki termometr pomocy! 15.05.04, 11:14
            No właśnie jaki termometr? Do ucha jak dla mnie odpada bo za drogi. Koleżanka namawia mnie na kupno takiego w smoczku, Podobno sprawdza się w nocy. I dodatkowo mierzyć w razie czego malcowi temperaturę w pupci zwykłym termometrem. Czy może zamiast smoczka ten na skronie? Pomóżcie z własnego doświadczenia
    • rosiee Re: jaki termometr dla noworodka? 13.05.04, 14:48
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Chociaz mam metlik w glowie to przynajmniej
      znam wszyskie za i przeciw. Mam nadzieje,ze wkrotce cos z tego wybiore.
    • gosia.mama.wojtusia Re: jaki termometr dla noworodka? 13.05.04, 14:58
      czy to naprawde konieczne wymieniac te wklady po kazdym pomiarze?przeciez gdy
      dziecko chore to czasem mierzymy temp kilka razy w nocy,to by człowiek
      zbankrutował,napiszcie proszę bo ja też przymierzam się do zakupu brauna
      • rosiee Re: jaki termometr dla noworodka? 14.05.04, 19:24
        A jak dlugo mierzy sie temperature poszczegolnymi termometrami?
        Dzis w aptece zdecydowanie odradzono mi zakup elektronicznego termometru ze wzg
        na jego niedokladnosc.
        Zastanawiam sie jeszcze nad tym w smoczku, ale jesi dziecko nie bedzie
        tolerowalo smoczkow w ogole to jak mu tym zmierze? Ile kosztuje taki termometr?
        W Braunie do ucha odstrasza mnie cena.
        Co robic? Doradzcie cos jeszcze.
        • malwes Re: jaki termometr dla noworodka? 15.05.04, 09:46
          No hej...miałam ten sam problem. Jeśli chodzi o niedokładność to na pewno
          ciężko o nią w przypadku termometru w smoczku - ja w ogóle nie rozważałam
          takiej możliwości. Niedokładne są też te termometry "elektroniczne" - te
          paskowe na czółko. One tylko ewentualnie zasygnalizują jakiś problem.
          Jeśli chodzi o Brauna to pokazuje temperaturę identyczna jak standardowy
          termometr zastosowany do pupci - jak tak tilka razy sprawdzałam wyniki. Były
          zgodne co do kreski! ( u mojego szkraba norma to 37,2). W pupie to trwa ok 10
          min z całymi ceregielami i strachem i najczęściej z kupią w trakcie smile)) a
          Braunem do ucha kilka sekund.

Wkłady raczej trzeba zmienić za każdym pomiarem - wystarczy popatrzec co
          się "wyciągnie" na takim wkładzie z ucha dziecka smile))))))))) - ale one nie są
          raczej tak drogie a sytuacje, że trzeba mierzyć kilkakrotnie w ciągu nocy są
          rzadkie ( i oby były !)
          Pozdrawiam

Aha-smoczek-termometr Philipsa też chyba kosztuje ponad 100zl
    • belcia22 Re: jaki termometr dla noworodka? 15.05.04, 19:05
      ja mam elektroniczny ...
      temperaturke można mierzyc pod pachą lub w pupie, trwa to od kilku do
      kilkunastu sekund, pomiar jest bardzo dokładny...

pozdrawiam serdecznie
      Iza
      ps: kosztował 25 zł
    • mama_do_kwadratu Re: jaki termometr dla noworodka? 18.06.04, 22:42
      Ja kupiłam taki:
      www.sklep-med.pl/product_info.php?cPath=15&products_id=40&osCsid=15ff7a9aa38116c3ee8b53ac4c77a4a4
      Działa super.
      A co do mierzenie termometrem rteciowym w pupie- TYLKO w specjalnej osłonce,
      znam przypadek, kiedy termometr pękł w odbycie dziecka. Dramat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka