Dodaj do ulubionych

koniec urlopu wychowawczego

17.06.05, 00:03
Z końcem tego roku kończy mi się urlop wychowawczy, chciałabym rozwiązać z
moim zakładem pracy umowę w tym czasie. Jestem zatrudniona tam od stycznia 2000r.
W związku z tym mam pytanie, czy obowiązuje mnie jakiś okres wypowiedzenia w
tej sytuacji? jeśli tak to jak długi?
Rozumiem ,że jeśli ja sama rezygnuję z pracy to nie przysługuje mi zasiłek dla
bezrobotnych,ale mogę mieć ubezpieczenie zdrowotne na siebie i na dziecko?
Obserwuj wątek
    • lilithh Re: koniec urlopu wychowawczego 24.06.05, 04:31
      Obowiązuje cię 3 miesięczny okres wypowiedzenia (ponieważ Twój staż pracy u
      danego pracodawcy wynosi powyżej 3 lat). Oczywiście jeśli chcesz rozwiązac
      umowę wcześniej to zawsze możesz próbować dogadać się z pracodawcą i rozwiązać
      stosunek pracy za porozumieniem stron. W takim przypadku może to nastapić w
      dowolnej chwili.
      Tak czy owak, jesli inicjatywa rozwiązania umowy o pracę wyjdzie od ciebie, to
      rzeczywiście nie będziesz miała prawa do zasiłku - aby miec ubezpieczenie
      zdrowotne musisz się jednak zarejestrować w Urzedzie Pracy - bedziesz miała
      status bezrobotnej bez prawa do zasiłku (ale z ubezpieczeniem).
      pozdrawiam
      lilithh
      • asiarol Re: koniec urlopu wychowawczego 26.06.05, 23:04
        czyli rozwiązanie umowy z pracodawcą za porozumieniem stron nie wymaga
        zastosowania wypowiedzenia, dobrze zrozumiałam? czy w takim przypadku miałabym
        prawo do zasiłku dla bezrobotnych?
        czy dla pracodawcy jest to pod jakimś względem mniej korzystna forma rozwiazania
        umowy?
        • lilithh Re: koniec urlopu wychowawczego 27.06.05, 01:11
          asiarol napisała:

> czyli rozwiązanie umowy z pracodawcą za porozumieniem stron nie wymaga
          > zastosowania wypowiedzenia, dobrze zrozumiałam?
          dokładnie tak smile
          ten typ rozwiazania umowy o prace polega na tym, że strony dowolnie ustalaja
          miedzy sobą termin rozwiazania (i inne sprawy związane z tym faktem, np.
          wypłacenie ekwiwalentu za urlop lub wykorzystanie urlopu w naturze itp.)

>czy w takim przypadku miałabym
          > prawo do zasiłku dla bezrobotnych?
          doprecyzowując moją poprzednią wypowiedź: w przypadku porozumienia stron (jak
          również wypowiedzenia ze strony pracownika) nie przysługuje zasiłek dla
          bezrobotnych przez okres 90 dni od momentu zarejestrowania. Wyjątki: jeśli
          rozwiązanie umowy nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub było
          związane z ustawą o zwolnieniach grupowych.
          Jedynie w przypadku wypowiedzenia przez pracodawcę (plus w/w wyjatki) zasiłek
          należy sie od momentu zarejestrowania.

> czy dla pracodawcy jest to pod jakimś względem mniej korzystna forma
          rozwiazania umowy?
          wprost przeciwnie smile
          pracodawcy bardzo lubią tę formę rozwiązania umowy. Nie ma żadnych przepisów
          prawa pracy, podatkowych itp. które w jakikolwiek sposób "karałyby" pracodawcę
          za taki tryb rozwiązania umowy, a zysków jest kilka: chociażby taki że po takim
          porozumieniu rzadko dochodzi do procesów sadowych. Pamiętaj tylko że być moze
          pracodawca nie zgodzi sie na rozwiązanie umowy o pracę z dnia na dzien,
          szzególnie jeśli zajmujesz specjalistyczne stanowisko: w końcu musi poszukać i
          wyszkolić kogoś na twoje miejsce (!)- ale myślę że rozsądny kompromis zawsze da
          się wypracować...
          pozdrawiam
          lilithh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka