Dodaj do ulubionych

premia gwarancyjna na budowe domu jednorodzinnego?

26.07.06, 11:15
Moze Wy drogie mamy mi pomozecie. Wiem ze niektore z Was sie buduja badz
budowaly. Mam ksiazeczke mieszkaniowa, wiem ze powinnam dostac jakas premie
gwarancyjna przy zakupie mieszkania badz budowie domu. Jak to jest w
przypadku budowy domu? Kiedy moge starac sie o uzyskanie tej premii? W
trakcie budowy czy dopiero po jej zakonczeniu? I jakie dokumenty powinnam
przygotowac?
Z gory dziekuje za wszystki odpowiedzi, pytam przypuszczam ze wiecej moge sie
tu dowiedzic niz na forum "budowa" gdzie nikt nie odpowiedzial na moje
zapytanie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasia2511 Re: premia gwarancyjna na budowe domu jednorodzin 26.07.06, 11:26
      Otrzymasz premie gwarancyjna.Nie wiem dokładnie jakie dokumęty sa
      potrzebne ,ale na pewno wiem ze musi byc rozpoczeta budowa to znaczy musisz
      miec projekt ,pozwolenia i rozpoczęty jakis procent domku żeby ją otrzymac.
      My tka właśnie sobie załatwilismy ,choc całą sprawa zajmował sie mąż więc nie
      wiem dokładnie co jest potrzebne.Troszkę się naczekalismy na ta premię i nie
      było jej zaiwle .
    • dotkak Re: premia gwarancyjna na budowe domu jednorodzin 26.07.06, 11:37
      Hmmm.. teraz dokłądnie nie pamiętam, ale budowa musi być rozpoczęta i
      zaawansowanie robót musi wynosić 20 lub 30%. Radzę zajrzeć do Banku i się
      wszystkiego dowiedzieć, wziąć wszelkie formularze i dowiedzieć się jak co
      wypełnić i jak długo dokumenty są ważne. Ja zanim udało mi się wreszcie złożyć
      wszystkie dokumenty byłam w banku 3 razy...Powodzenia...
    • maallinka Re: premia gwarancyjna na budowe domu jednorodzin 26.07.06, 11:45
      Dzieki dziewczyny, ja tez do banku oczywiscie sie wybiore, ale ten bank ktory
      obsluguje ksiazeczki mam dosc daleko dlatego najpierw chcialam sie upewnic u
      osob z doswiadczeniem jak to wyglada. Dodzwonic sie tam nie moge a chcialabym
      wiedziec co mam przywiezdz ze soba zebym nie musiala tam jezdzic potem kilka
      razy...
    • ineta Re: premia gwarancyjna na budowe domu jednorodzin 26.07.06, 11:52
      Hej!
      Niedawno właśnie odebrałam premie gwarancyjną przy likwidacji książeczki. Z
      tego c pamiętam to budowa domu musi być zaawansowana na 20% wartości
      kosztorysowej domu (ja dostałam w banku druk z oświadczeniem które musiał
      podpisać inspektor nadzoru), musisz przedstawić prawomocne pozwolenie na
      budowę, wypis z księgi wieczystej lub z rejestru gruntów, jeżeli książeczkę
      miałaś na panieńskie nazwisko - to akt małżeństwa. Nie wiem,m czy o czymś nie
      zapomniałam... Nallepiej dowiedz się w banku, tam gdzi jest "obsługa książeczek
      mieszkaniowych".
      ja na wypłacenie oszczędności wraz z premią gwarancyjną czekałam miesięc. A tak
      wogóle, he, he to tu gdzie mieszkam za to co dostałam to mogłabym kupić co
      najwyżej 1,5 m2 sad -a rodzice wpłacali mi na książeczkę ponad 20 lat...
      • maallinka Re: premia gwarancyjna na budowe domu jednorodzin 26.07.06, 12:00
        Ineta, ja mialam kiedys wyliczona kwote tej premii i niestety wiem czego sie
        spodziewac, tez bedzie to w najlepszym wypadku na 1,5m2 mieszkania... Ech..!
        Ale coz, niech dadza chociaz tyle...
        Jeszcze mam pytanie co do kosztorysu. My nie mamy kosztorysu, czy to znaczy ze
        trzeba go sporzadzic na te okazje? Sami mamy go zrobic? Kto robil Wam kosztorys?
        • ineta Re: premia gwarancyjna na budowe domu jednorodzin 26.07.06, 12:51
          My też nie meliśmy kosztorysu, to chyba nie jest obowiązkowe? Inspektor nadzoru
          podpisał, że budowa jest zaawansowana (akurat nas na 90%), postawił pieczątkę,
          podpisał się i tyle. Tylko tak jak pisałam, na specjalnym formularzu, który
          dostałam w banku.
          • maallinka Re: premia gwarancyjna na budowe domu jednorodzin 26.07.06, 12:55
            ok, dzieki! no to juz wiem na czym stoje. Nie obedzie sie wiec bez kilkakrotnej
            wizyty w banku tudziez jeszcze w sadzie (po ten wypis z ksiegi, bo nie wiem czy
            to w domu mamy) a moze i inne urzedy nas nie omina. My inspektora nadzoru nie
            zatrudnialismy, mamy kierownika budowy, mam nadzieje ze jego podpis wystarczy.
            Dopytam o reszte na miejscu. Dzieki raz jeszcze wszystkim za odpowiedzi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka