Dodaj do ulubionych

Do mam prowadzących działalność ??

21.08.06, 20:09
Jak to jest z urlopem wychowawczym ? czu Zus płaci jakieś pieniążki ??
obecnie jestem na urlopie macierzyńskim.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Do mam prowadzących działalność ?? 21.08.06, 20:18
      Na działalności nie ma czegos takiego jak urlop wychowawczy niestetysad
      Obecnie nie miałam możliwości powrotu do pracy(jestem na kontrakcie)więc aby
      nie płacić zus bo skąd zawiesiłąm działalność.
      Pzdr.Gosia
      • iza3108 Re: Do mam prowadzących działalność ?? 21.08.06, 20:26
        a czy mąż który jest ubezpieczony i pracuje u ojca moze iść za mnie na urlop
        wychowawczy ??
        • malgosiek2 Re: Do mam prowadzących działalność ?? 21.08.06, 20:28
          Tak.Mąż moze wziąść za Ciebie wychowawczy.
          Pzdr.Gosia
    • amelia4 Re: Do mam prowadzących działalność ?? 16.09.06, 19:36
      Witaj!!!!!
      A ja ma do Ciebie pytanie w związku z poruszanym tematem..Prowadze własną
      działalnosć gospodarczą i chciałabym zdecydować sie na urodzenie dziecka
      ale...no własnie , obawiam sie że pieniądze wypłacane z zusu kiedy bede na
      macierzyńskim bedą znacznie niższe od tych które obecnie zarabiam.Jak to jest ?
      Od czego zus wylicza Twoja "pensje" na macierzyńskim? Dodam że zarabiam
      sporo ,ale jak narazie nie płace jeszcze podatków ,zastanawiam sie więc na
      jakiej zasadzie zus obliczy moje dochody?Z tego co przeczytałam Ty juz jesteś
      na macierzyńskim więc chyba najlepiej sie orientujesz,była bym wdzieczna za
      pomocsmile)
      pozdrawiam
      amelia
      • aleksandra08 Re: Do mam prowadzących działalność ?? 16.09.06, 22:25
        witam, bardzo zainteresowal mnie ten temat poniewaz jestem kobieta prowadzaca
        wlasna dzialalnosc. bylam w zusie i pani w okienku o zasilkach poinformowala
        mnie ze najprawdopodobniej bede otrzymywac macierzynski w wysokosci ok500-600zl
        ale na dzien dzisiejszy nie potrafi mi powiedziec! jestem mocno oburzona gdyz
        za takie pieniadze z malenstwem bedzie ciezko!!a wrecz niemozliwe. szczerze
        mowiac bedac na chorobowym wiecej sie dostaje! jesli macie lepsze info niz ja
        to bardzo chetniesie dowiem co mam zrobic zeby bylo lepiej!!Ola
        • amelia4 Re: Do mam prowadzących działalność ?? 16.09.06, 22:41
          500 zł- to jest smieszna kwota!!!!!! Ja przeczytałam gdzieś ze otrzymuje sie
          sume po usrednieniu zarobków z ostatniego roku i to było by ok- bo wtedy wiem
          ze nic nie trace i moge spokojnie opiekowac sie dzieckiem bez stresu o
          finanse,ale znalazłam kilka postów ze sa to to sumy bardzo niskie ,takie jak
          piszesz i dlatego mam nadzieje ze pomoze nam jakas mama która jest juz w takiej
          sytuacji i moze odpowiedziec jak to jest naprawde.Płacimy tak cholendarne kwoty
          na zus a potem mamy dostac po kikaset złotych na odczepnego? to jest jakas
          czarna komedia chyba. Ja sobie nie wyobrazam żeby moja pensja z kilku tysiecy
          spadła do kilkuset złotychsad(((... i jak tu sie dziwić że ludzie nie chca miec
          dzieci??
          • meg0814 Re: Do mam prowadzących działalność ?? 16.09.06, 23:07
            ZUS nie bierze jako podstawę zasiłku macierzyńskiego dochodów na działalności,
            tylko podstawę,od jakiej są płacone składki na ubezpieczenie społeczne. Jeśli
            płacisz składki od tych kilku tysięcy, które zarabiasz, to nie ma obaw -
            dostaniesz odpowiedni wysoki zasiłek. Jeśli zaś płacisz składki od najniższej
            wymaganej podstawy, to niestety od takiej podstawy zostanie ci naliczony
            zasiłek. Pozdrawiam.
            • aneea Re: Do mam prowadzących działalność ?? 16.09.06, 23:44
              i wszystko jasne.. jeszcze jakies pytania? wink

Tez sie nad tym zastanawialam, rozwiałyście tylko moje watpliwosci. Niestety sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka