Dodaj do ulubionych

zastępstwo w pracy a powrót po macierzyńskim

08.02.07, 12:32
Witajcie.
Dziewczyny mam pytanie. Jestem obecnie do połowy kwietnia na urlopie
macierzyńskim. Pracuję w instytucji państwowej i mam umowe na czas
nieokreślony, ale dowiedziałam się że mój zakład pracy poszukuje osobę na
moje miejsce w zastępstwie. Wobec tego zastanamwiam się, czy jak wróce z
macierzyńskiego to może się okazać ,że np osoba ta zajmie moje stanowisko
pracy i czy wtedy po moim powrocie będe miała to stanowisko pracy
zagwarantowane czy też to ja będę przeniesiona (dodam, że w moim miejscu
pracy jest tak, że każda nowo zatrudniona osoba musi poczekać na swoje STAŁE
biurko i komputer, a w tym czasie po prostu siedzi "gdziekolwiek" i pracuje
na laptopie- dosyć to skomplikowane, ale gdyby mnieli mnie przenieść to nie
znajdą mi miejsca równorzędnego) i czy np gdy będą chcieli mnie zwolnić mogą
to uczynić od razu po powrocie czy mam jakiś "czas ochronny"? Podpowiedzcie
mi proszę, bo nie wiem jakie są moje prawa po powrocie z macierzyńskiego w
takiej sytuacji.
Za odp. serdecznie dziękuję z góry. Pozd.
Obserwuj wątek
    • megaa Re: zastępstwo w pracy a powrót po macierzyńskim 08.02.07, 13:38
      W czasie ciąży byłam jakiś czas na zwolnieniu a że jako jedyna zajmowałam sie
      tym czym sie zajmowałam firma poszukała sobie kogos na zastępstwo. Przez cały
      czas otrzymywałam informacje, że ta osoba jest tylko do mojego powrotu z
      maciezyńskiego a następnie wszystko wróci do normy. Ale nie wróciło. Po moim
      powrocie zostałam delikatnie acz zdecydowanie poinformowana że w ramach rozwoju
      dostanę inne obowiązki, natomiast ta osoba, która doskonale zaczęła sie
      dogadywać z szefem zajęła moje miejsce. Nie zmieniło sie moje wynagrodzenie ani
      komórka w której pracuję, tylko zakres obowiązków. Wszyscy było zaskoczeni tym
      że ta osoba zostaje lecz po jakimś czasie wyszło na jaw żę świetnie "informuje"
      szefa o tym co u nas słychaćsmile czyli ma poważne zasługi smile
      Po czasie jestem zadowolona z tej zmiany, praca może trudniejsza, wymagajaca
      stałego rozwoju ale przez to ciekawsza. Ale po powrocie z macieżyńskiego mine
      miałam nietegą.
      • krokre Re: zastępstwo w pracy a powrót po macierzyńskim 08.02.07, 20:27
        w kodeksie pracy jest jasno napisane że po urlopie macierzyńskim pracodawca ma
        obowiązek przywrócić cie do pracy na to samo stanowisko i z tą samą pensją,
        jedynie może ci zaproponować inne stanowisko ale po pierwsze nie musisz sie na
        to zgodzic a po drugie proponowane stanowisko musi byc lepsze od poprzedniego.
        Jedynie po urlopie wychowawczym pracodawca nie ma obowiązku przywrócenia cie na
        to samo stanowisko, aczkolwiek nie może cie przywrócić na gorsze tylko na
        równorzędne i płacic tą sama pencje jaką dostawałaś przed pójściem na
        wychowawczy. Mój pracodawca okreslił sie jasno ze jak wróce po macierzynskim do
        pracy to bede dosłownie zajmowała ten sam fotel to samo biurko i ten sam
        komputer, a dodam że jak poszłam na macierzynski to na moje miejsce przyszła
        inna pani. Niestety albo stety ja poszłam na wychowawczy i jestem na nim po
        dzis dzień, pracodawca mi powiedział że owszem wróce na stanowisko które
        zajmowałam i dostane pensje jaka dostawałam ale nie obiecuje mi że wróce do
        tego biurka przy którym siedziałam raczej przeniosą mnie do innego wydziału.
        Widze pozytywna stronę tej sytuacji bo dla mnie jest to mozliwość dalszego
        rozwoju, gdyz przechodząc do innego wydziału mogę nauczyć się czegoś nowego.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka