Dodaj do ulubionych

Jak to jest z ochroną danych osobowych?

14.05.07, 16:14
Sytuacja jest taka:
w moim zakładzie pracy zażądano ode mnie kopii pitu zbiorczego (który
zaniosłam do US) - jest im to niby potrzebne do przyznawania pomocy socjalnej
(bony, paczki mikołajowe, itp.). Nieco się zdziwiłam, bo składałam już
oświadczenie o dochodach za ostatni kwartał, a tu teraz mam dostarczyć pit.
Nie mam nic do ukrycia smile ale dziwi mnie to, że w pracy męża (podobna
instytucja) czegoś takiego się nie wymaga - wystarczają oświadczenia.

Subiektywnie czuję, że to wymysł dyrekcji, która chce wiedzieć wszystko o
swoich pracownikach, łącznie z tym, ile zarabiają współmałżonkowie pracowników.

Czy mają prawo żądać ode mnie ujawnienia swoich dochodów? Czy mam prawo
odmówić (dla zasady)?

Doradźcie mi, proszę, co z tym zrobić smile
Obserwuj wątek
    • dlania Re: Jak to jest z ochroną danych osobowych? 15.05.07, 07:26
      U nas tez sa tylko oświadczenia.
      To absolutnie bezczelnośc ze strony dyrekcji prosic o pita. Ja bym nie dała.
      Zapytaj może na forum prawo i pieniadze, na co sie powołac odmawiając.
    • iwles Re: Jak to jest z ochroną danych osobowych? 15.05.07, 07:42
      Pierwsze słyszę o czymś takim.

Nie znam się naprzepisach, ale chyba nie mają prawa żądać od Ciebie PIT-u.
      Przeciez zakład pracy musi miec kopię PIT-11, który dali ci z Twoimi zarobkami.
      Jesli ważne są również zarobki twojego mężą - to wystarczy zaświadczenie z jego
      zakładu pracy. Tak przynajmniej jest u nas i w zakladach pracy moich znajomych.
      • soemi Re: Jak to jest z ochroną danych osobowych? 15.05.07, 09:36
        Na PIT są dane osobowe Twojego męża; imię i nazwisko, data urodzenia i
        zamieszkania plus dochody roczne. Wszytskie te informacje stanowią już dane
        osobowe, dlatego pracodawca nie ma prawa żądać PITu gdzie znajdują się dane
        osobowe również Twojego męża, chyba, że mąż wyrazi zgodę na ich przetwarzanie
        przez Twój zakład pracy w formi pisemnej.
        Jeśli nie chcesz masz prawo odmówić przedstawienia PITu, wytłumaczyć to możesz
        tak, że Twój mąż nie chce by Twój zakład pracy miał wgląd w jego dochody.
        • sabciasal Re: Jak to jest z ochroną danych osobowych? 15.05.07, 10:12

odpowiedź generalnego inspektora ochorny danych osobowych w tej sprawiesmile
          www.giodo.gov.pl/348/id_art/1447/j/pl/
          " Czy dopuszczalne jest żądanie od pracownika przedłożenia rocznego zeznania
          podatkowego (PIT) w celu wykazania wysokości dochodu, na potrzeby Zakładowego
          Funduszu Świadczeń Socjalnych?
          Pracodawca może gromadzić dane osobowe, jeśli spełni jeden z warunków
          określonych w art. 23 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych - w przypadku
          danych "zwykłych" (jak np. imię, nazwisko, adres zamieszkania) oraz w art. 27
          ust. 2 tej ustawy - w odniesieniu do danych szczególnie chronionych (katalog
          danych objętych szczególną ochroną określony został w art. 27 ust. 1 ustawy i
          obejmuje m.in. dane dotyczące stanu zdrowia, nałogów).

Zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 2 lub art. 27 ust. 2 pkt 2 ustawy o ochronie
          danych osobowych wykorzystywanie danych jest możliwe, gdy jest to niezbędne dla
          zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu
          prawa.

Dopuszczalność żądania przez pracodawcę zeznania o wysokości osiągniętego przez
          pracownika dochodu w roku podatkowym (PIT) w celu potwierdzenia uprawnienia
          tego pracownika do świadczeń z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, badać
          należy w oparciu o przepisy ustawy z dnia 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu
          świadczeń socjalnych (t. j. Dz. U. z 1996 r. Nr 70, poz. 335, ze zm.) oraz
          postanowienia regulaminu, o którym mowa w art. 8 ust. 2 tej ustawy.

Zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych,
          przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu
          uzależnia się od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej
          do korzystania z jego środków. Zasady i warunki korzystania z usług i świadczeń
          finansowanych z Funduszu oraz zasady przeznaczania środków funduszu na
          poszczególne cele i rodzaje działalności socjalnej powinny być określone w
          regulaminie (art. 8 ust. 2 ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych).

Przyznanie świadczeń z Funduszu, a także ich wysokość, uzależniona jest więc od
          spełnienia przez osobę ubiegającą się o to świadczenie określonych kryteriów
          socjalnych. Ustawa o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych nie określa
          jednak sposobu, w jaki ma nastąpić udokumentowanie ich spełnienia. Uprawnienie
          pracodawcy do żądania podania stosownych informacji oraz przedłożenia
          odpowiednich dokumentów uzasadniających przyznanie świadczenia z Funduszu,
          powinno zatem znajdować uzasadnienie w regulaminie, o którym mowa powyżej. W
          jego postanowieniach powinny być sprecyzowane zasady i warunki korzystania z
          usług i świadczeń finansowanych z Funduszu oraz tryb rozpatrywania wniosków o
          ich przyznanie. Regulamin powinien także określać, jakie informacje i dokumenty
          są niezbędne do dokonania oceny, czy osoba ubiegająca się o przyznanie
          świadczenia z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych spełnia kryteria, od
          których uzależnia się jego przyznanie.

W wyroku z dnia 8 maja 2002 r. sygn. akt I PKN 267/2001 Sąd Najwyższy uznał, iż
          w art. 8 ust. 2 ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych "jest (...)
          zawarta zasada przyznawania ulgowych usług i świadczeń oraz dopłat z Funduszu
          według kryteriów o charakterze wyłącznie socjalnym, tj. uzależnionych co do
          zasady i wysokości od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby
          uprawnionej do korzystania z Funduszu. Z tego zaś punktu widzenia nie może być
          obojętne to, czy i jakie dochody osiąga pracownik poza zakładem pracy, w którym
          ubiega się o świadczenie, oraz jaka jest sytuacja życiowa wszystkich członków
          jego rodziny, z którymi prowadzi wspólne gospodarstwo domowe. Jeżeli więc
          przyznawanie świadczeń jest uzależnione od wymienionych wyżej kryteriów, to
          oczywiste staje się, że sytuacja pracownika lub innej osoby uprawnionej do
          korzystania z Funduszu wymaga każdorazowo wyjaśnienia, ustalenia i oceny".

• erudy Re: Jak to jest z ochroną danych osobowych? 16.05.07, 00:59
          > Jeśli nie chcesz masz prawo odmówić przedstawienia PITu, wytłumaczyć to możesz
          > tak, że Twój mąż nie chce by Twój zakład pracy miał wgląd w jego dochody.

Z tym będzie kłopot, bo w chwili obecnej jestem na wychowawczym, a mąż (jako że
          pracuje blisko mojego miejsca pracy) jest "nękany" przez moją sekretarkę. On nie
          chce się z nimi kłócić, ale sytuacja ta dla nas jest niezręczna.
          Tym bardziej, że do tej pory podpisywałam (in blanko!) oświadczenia o dochodach,
          które póżniej samodzielnie (!) uzupełniała sekretarka (dzwoniła do pracy męża -
          podlegamy pod tego samego płatnika). Więc nie chodzi mi o to, że w pracy czegoś
          "nie wiedzą" o naszych dochodach, ale jak sobie teraz myślę - czort wie, jaką
          kwotę wpisywałą sekretarka w to "moje" oświadczenie-a jeżeli za niską? No nie
          ważne, teraz to już na pewno nie podpiszę niczego in blanko.
          A regulaminu ZFŚS nie znam, chyba muszę go poczytać.
          DZięki za odp
          • pink75 Re: Jak to jest z ochroną danych osobowych? 16.05.07, 01:11
            erudy napisała:

które póżniej samodzielnie (!) uzupełniała sekretarka (dzwoniła do pracy męża -
            > podlegamy pod tego samego płatnika).
            Czyli w jednej firmie ale np. w dwóch różnych zakładach?
            Dla mnie sytuacja jest oczywista - chcą sprawdzić, czy ty na tym wychowawczym
            nie dorabiasz - pozostaje zastanowić się tylko, po co im ta wiedza.
            • iwles Re: Jak to jest z ochroną danych osobowych? 16.05.07, 10:57
              Jeżeli już potrzebne im są Wasze dochody rodzinne, to nie PIT, ale
              zaświadczeniwe z US (takie jak do zasiłku rodzinnego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka