katarzyna.k13 09.12.04, 11:26 Mam watpliwosci czy to bezpieczne gdyz jeden z lekarzy zalecił przyjmowanie a drugi uważa że nie należy brać. Ktos może w I trymestrze przyjmował jakikolwiek antybiotyk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnesm1 Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 11:31 Duomox to antybiotyk penicylinowy - wiec jesli jest wskazanie mozesz go przyjmowac bez obaw - nie zaszkodzi dziecku. Ja wprawdzie jestem juz w 3 trymestrze, ale biore juz po raz drugi antybiotyki w ciazy i wiem, ze penicylina jest najbezpieczniejsza Pozdrawiam Agnesm Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.k13 Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 11:34 ale nie brałas go w I trymestrze? Odpowiedz Link Zgłoś
agnesm1 Spokojnie... 09.12.04, 11:42 Nie brałam go w 1 trymestrze, ale znam osoby ktore braly a ja biore ten antybiotyk juz po raz drugi - w sumie teraz biore duomox i jeszcze jeden... jest to antybiotyk grupy A - nie ma wplywu na rozwoj dziecka zacytuje ulotke zamieszczona w opakowaniu Okres ciąży i karmienia W świetle obecnych badań, antybiotyki z grupy ampicyliny/amoksycyliny nie są przeciwskazane w ciązy ani w okresie karmienia. Należy jednak zawsze rozważyć konieczność takiego leczenia. - zreszta jak każdego antybiotyku... Agnesm Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.k13 Re: Spokojnie... 09.12.04, 11:47 bo jeden z lekarzy nie zalecał brania jakiegokolwiek antybiotyku drugi jak zobaczył wyniki badań to zapisał od razu antybiotyk na bakterie e coli - stąd te watpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
agnesm1 Re: w takiej sytuacji.... 09.12.04, 12:10 w takiej sytuacji nawet sie nie zastanawiaj czy brac czy nie... lek jest na 100% bezpieczny, a to ze lekarze geeralnie boja sie zapisywac leki w 1 trymestrze to juz inna para kaloszy... ale jesli sa podstawy a u Ciebie one sa to trzeba brac i tyle... Agnesm Odpowiedz Link Zgłoś
mzzz Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 11:31 Nie brałam ale z mojej wiedzy którą posiadam czytając różne rzeczy raczej nie jest to zalecane w ciąży.Na twoim miejscu poradziła bym się jeszcze innego lekarza czy więcej opini tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 12:04 Ja brałam w I trymestrze ten antybiotyk,lekarze powiedzielize nie jest szkodliwy dla dzidzi. Pozdrawiam i życze zdrówka. Kasia i 35 tygodniowy Kamilek w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.k13 Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 12:17 a w którym tygodniu byłaś ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 13:36 Kurcze, nie pamiętam dokładnie i nie chce Cie w związku z tym wprowadzić w błąd. Dwuch ginekologów powiedziało że ten antybiotyk jest bezpieczny. Tak naprawde to czym mniej leków tym lepiej ale jeśli coś Ci dolega i powinnaś brać antybiotyk to ta dolegliwość nieleczona może być większym zagrożeniem dla maluszka niż samo lekarstwo więc trzeba sie tego szybciutko pozbyć i wyzdrowieć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonady Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 13:27 Witaj! Ja brałam ten antybiotyk nie wiedzac jeszcze, ze jestem w ciazy....tj. 4-5 t.c....zresztą byłam pewna, ze mi opóźnił okres i w oóle nie podejrzewałam, ze jestem w ciazy... Po moim "odkryciu" zapytłam gina prowadzacego czy nie zaszkodził, to powiedział, ze nie, bo jest z grupy penicylin. Jestem teraz w 34 t.c......jak widać na USG dzidzia rozwija się zdrowo, jest duża... głowa do góry!!!! bedzie dobrze....))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 14:14 Mam nadzieję, że Cię uspokoję. Brałam Duomox na samym początku ciąży dwa razy! Pierwszy raz, kiedy jeszcze nie byłam pewna tej ciąży, ale od razu powiedziałam lekarzowi, że być może jestem w ciązy, bo planowaliśmy i bardzo się staraliśmy. Drugi raz za miesiąc. Lekarka stwierdziła, że zna wiele innych, pewnie lepszych antybiotyków, ale tego akurat jest pewna, wie, że w ciąży można. Jestem w 27 tc, wygląda na to, że wszystko jest w najlepszym porządku. Nie denerwuj się, będzie dobrze. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: Kto brał antybiotyk Duomox w I trymestrze cią 09.12.04, 16:54 Bez obaw. Ten antybiotyk jest bezpieczny. Ja go bralam w 3 tyg ciazy, bo mialam ciezka angine. Moj ginekolog mnie uspokajal, ze naprawde ten antybiotyk moge brac i on w swojej karierze nie spotkal sie z jakimikolwiek komplikacjami po zazywaniu tego leku w ciazy. Potem bralam go jeszcze raz w ciazy w 8 m-cu, a w 4 bralam ceclor na bakterie e.coli w moczu. Ignacy urodzil sie zdrowiutki, ma juz 9,5 m-ca i rozwija sie swietnie. Takze naprawde nie martw sie, wszystko bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś