kiskutya 16.01.07, 15:05 Weźmiemy taksówkę, ale czy wsadzić je w fotelik (nie za wcześnie?), który przymocujemy do pasów? Czy trzymac przy sobie w beciku? Co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.pysi Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 16.01.07, 15:13 przywoziliśmy w foteliku tym dostosowanym do wagi maleństwa 0-13kg, jak dobrze pamiętam, to taka "kołyska" zakłądana tyłem do kierunku jazdy. Córcia była zapięta pasami w foteliku, a ten samochodowymi. Droga przespana smacznie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 16.01.07, 15:42 jak to gdzie? wiadomo, ze dziecko najbezpieczniejsze jest w ramionach matki nie ma nic bardziej kochajacego, miekkiego i cieplego tylko, tylko... jak Ci ktos wjedzie, za przeproszeniem w dupe, to Ci dzieciak wyleci przez okno i nie bedziesz miala co zbierac... Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 16.01.07, 15:44 Twój wybór, ale gdyby coś się stało... podczas drogi, niemowlak nie ma szans, czego oczywiście Ci nie życzę i doradzam fotelik samochodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
maja2004 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 16.01.07, 15:52 Zgodnie z prawem dziecko musi być zapięte w foteliku odpowiednim do swojej wagi, tyłem do kierunku jazdy, tak jest najbezpieczniej. Mandat można za to dostać. Jak fotelik jest za głęboki to pod pupkę można podłożyć małą poduszeczkę, pieluszki, kocyk... Odpowiedz Link Zgłoś
kocurek_bury Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 16:03 reynevan_a napisała: > Twój wybór, ale gdyby coś się stało... podczas drogi, niemowlak nie ma szans, > czego oczywiście Ci nie życzę i doradzam fotelik samochodowy. Nie, nie Twój wybór. Zarówno obowiązujące PRAWO, jak i ROZSĄDEK nakazuje!!!!!!! fotelik. Tylko i wyłącznie. Wyboru tu nijakiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mia44 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 19.01.07, 19:55 O czym wy kobitki mówicie? Jaki wybór i po co te strachy. Sprawa jest jasna- zgodnie z przepisami kodeksu drogowego dziecko MUSI być przewożone w foteliku. Sprawa jest chyba jasna i nie ma co dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
dragonflyyy Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 01:51 W szpitalu, w ktorym bedę rodzic panuje taki zwyczaj: położna wychodzi i spreawdza czy dziecko jest w specjalnym foteliku, czy odpowiednim wózku itp... - inaczej ze wzgledow bezpieczeństwa nie wydadza dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
s.poline Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 16.01.07, 16:08 tylko i wylacznie w foteliku! nie boj sie, ze za wczesnie, to tylko jedna podroz ze szpitala! bezpieczenstwo jest przeciez najwazniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 16.01.07, 17:26 foteliki maja wkladke dla niemowlat, bez fotelika ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
deela w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w fote 16.01.07, 18:07 w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku DOTARŁOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO??????????????? qrde najpierw trzesą sie nad każdym zjedzonym w ciąży ogryzkiem jablka a potem zastanawiaja sie w CZYM przewieżć noworodka wy jestescie zeby nie uzyc obrazliwego slowa całkiem dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: w foteliku w foteliku w foteliku w foteliku w 16.01.07, 18:16 Dokładnie Wszedzie na nienarodzone dziecko czyhaja niebezpieczeństwa...te substancje w nieupranych ochraniaczach....o serach plesniowych nie wspomnę Może wypadałoby po prostu pomyśleć?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kiniasek Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 16.01.07, 18:12 w foteliku, z zapiętymi pasami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klaudyna1985 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 17.01.07, 17:20 Ja radze trzymac przy sobie. Nie trzeba fotelika. Ja swoje maleństwo wiozłam na rękach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deela klaudyna ty jestes totalnie nieodpowiedzialna 17.01.07, 17:23 albo nie uzylam za lagodnych slow jestes totalna bezmyslna pop&^%*&^ niedouczona lamiaca prawi zde^%*(&^%*&łą idiotką Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 17.01.07, 21:35 A może od razu na cmentarz???? Kuźwa, ale takie baby mnie wkurzają..... Odpowiedz Link Zgłoś
m-jak-magi Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 12:12 kolejna psychiczna. nie dawaj kretynskich rad, bo konsekwencje powaznego potraktowania tego co piszesz moga byc traumatyczne. wspolczuje dziur w mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 17.01.07, 17:26 w foteliku.Co do taksówki to wcześniej ustal,czy akurat ten samochód ma odpowiednie pasy.Kiedys musiałam odwołać dwie taxi bo w jednym nie było pasów a w drugim za krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka w foteliku! 17.01.07, 20:48 W FOTELIKU!!! Obowiązkowo i bezdyskusyjnie. Czy zdajesz sobie sprawę, że w czasie nawet niezbyt poważnej kolizji nie zdołasz utrzymać dziecka w rękach i prawdopodobnie wyleci przez szybę? A jeśli nie, to możliwe, iż zgnieciesz go własnym ciałem? Poszukaj w necie, nie mam teraz pod ręką odpowiednich linków - co się dzieje w czasie wypadku z dzieckiem przewożonym na rękach. Mój znajomy mówi na ludzi, przewożących dzieci bez fotelików "mordercy dzieci"... Nie sądzę, by przesadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
kiskutya Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 09:43 Zastanawiam się, skąd tyle w ludziach agresji, sczególnie na takim "pokojowym" forum. Zdumiewające i bardzo buraczane zachowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka30 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 10:27 A jak inaczej reagować na taką bezmyślność? Może w ten sposób ofuknięte kobity się zastanowią a nie postanowią postawić na swoim i jak tu jedna napisała wieźć dziecko w swoich ramionach bo najbezpieczniej. Ostatnio w TV pokazywali co się dzieje przy zderzeniu z prędkościa 60 km/h. Dziecko wali główką w przednie siedzenie a potem matka miażdży go swoim cieżarem, tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
m-jak-magi Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 12:14 od kiedy to jest forum pokojowe?? szukasz towarzystwa wzajemnej adoracji dla idiotek ktore woza dzieci na rekach to zaloz oddzielny pokoj. w buraka tylko burakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
baby2104 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 05:30 Nie dziw się - hormony... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 10:49 Stanowczo w foteliku. My mieliśmy Deltim - znakomicie sprawdził się równiez później, kiedy chciałam mieć Małą na oku - pakowałam na trochę do fotelika i już. Co prawda, mamy samochód, więc Zula podróżowała w nim do jakiegoś 9-10 m- ca życia. Ale co będzie, jak taryfiarz gwałtownie zahamuje, w Twoje dziecko będzie u ciebie na rękach? Odpowiedz Link Zgłoś
evooteck Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 11:11 U nas pierwszą rzeczą z wyprawki dla małego był zakup fotelika. Nie wyobrazam sobie przewieźć maluszka w ramionach( a będze to jakieś 30 km). Poza tym należy dziecko przyzwyczajać do bezpiecznej jazdy samochodem. Podam wam dwa skrajne przykłady. Koleżanki synek - Antoś jeździł w foteliku od urodzenia( ma 4 lata), teraz nie ma opcji żeby młody zmieniał miejsce w samochodzie bo tylko fotel i nic innego, tuż przed jazdą stoi koło drzwi gdzie jest fotel i basta. Natomiast u mojej kuzynki 2 letnia Ania jeździła do tej pory w tym 0-13 kg( o dżizus!!!)kiedy już się nie mieści nie ma drugiego fotela i dzieciak się tłucze po całym samochodzie, do tego cały czas gramoli się do przodu i to jest dla mnie totalna nieodpowiedzialność!!!! Nie życzę im nic złego.....poważnie . pozdr Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
natusia84 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 14:45 a mogę dzidzię włożyć do nosidełka z wózka? Odpowiedz Link Zgłoś
m-jak-magi Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 14:57 chyba masz na mysli gondole ???? nie jest to bezpieczna metoda bo dziecko nie jest zabezpieczone pasami i gondoli tez nie da sie bezpiecznie pasami przypiac do fotela w samochodzie. naprawde polecam fotelik przeznaczaony do transportu tak malych dzieci. jesli nie chcesz ponosic takiego wydatku moze popytaj wsrod znajomych aby wypozyczyli ci na ten czas. Odpowiedz Link Zgłoś
beata1n Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 15:20 witajcie dziewczyny, przeczytalam wszystko co napisalyscie o transporcie dzieciatka i trafilo do mnie, ze nie ma innej opcji niż fotelik specjalnie do tego przeznaczony. Trafilo do mnie niestety cos jeszcze - krytykowanie innych, nazywanie kobiet "idiotkami" ect... przepraszam bardzo to chyba forum, ktore pomaga nam sie dowiedziec jak najwiecej od doswiadczonych mam? Wiadomo, ze zawsze znajdzie się ktoś kto bedzie mial inne zdanie w danym temacie i zrobi inaczej ale krytyka moze byc tez pozytywna prawda? Niebezpieczne jest przewożenie dziecka we wlasnych ramionach. Dobrze, ze nic się nie stało. Ale nikt nie ma prawa w taki sposob krytykowac innych. Moze inni widza to troche inaczej? Ale można zwracać sobie uwagę w grzeczny sposób. Takie jest moje zdanie i apel pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 15:29 Beato do niektórych inaczej nie dotrze, tylko tak przewożenie noworodka/dziecka bez fotelika jest totalną głupotą, więc jak nazwać mamusie, które chcą przewozić swoje nowonarodzne dziecię w ramionach, w beciku, czy jakimś innym szajsie? Odpowiedz Link Zgłoś
oleswava Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 15:42 NO tak, ale tu mama zadające pytanie dopiero ma zamiar przewieźć dziecko - najprawdopodobniej jest jeszcze w ciąży. Zadała pytanie, bo nie byłą pewna - dla nas wydaje się to oczywiste, ale jej może różni ludzie mówili coś innego - i nie zdziwcie się, zę ktoś mówi, że fotelik jest niepotrzebny. Ja wprawdzie tak nie uważam, ale ile razy muszę przekonywać moich teściów albo rodziców, że bez fotelika moje dziecko nie wsiądzie do ich samochodu - oni czasami tego zupełnie nie rozumieją (i wysnuwają mi argumenty typu: "Ale przecież tato ostrożnie jeździ".Jakby to akurat miało duzo do rzeczy, kiedy inny wariat rąbinie swoim samochodem w "bezpieczny" pojazd taty...). Tak więc taka przyszła mama może się czasami nasłuchac różnych głupot od ludzi, i postanawia zaptać na forum inne kobitki, a tu po prostu kamieniowanie... fotelikami w dodatku. Ktoś napisał, że to nie towarzystwo wzajemnej adoracji - zgadzam się, niemniej jednak wyzywanie kogoś od idiotek raczej świadczy o dość niskiej kulturze osobistej, a przekonać do swojego zdania można stosując po prostu zrównoważoną argumentację. Bez zbędnych emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
m-jak-magi Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 19.01.07, 12:02 nikt nie atakowal autorki postu a jedynie bezmozgowe panny ktore narazily swoje dzieci na niebezpieczenstwo i jeszcze sie tym chwala - co wiecej radza aby z ich pomyslu skorzystac. to budzi moj opstry sprzeciw. pomijam kompletny brak obowiazujacych przepisow w polsce - stwierdzenia typu - foltelik nie jest potrzebny autorstwa zdaje sie klaudyny sa po prostu niebezpiecznie. dlatego tez napisalam ze na burackie rady najlepiej odpowiadac burakiem - miedzy oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
yennefer79 taksówki :(( 20.01.07, 13:43 A teraz mi powiedzcie, co ja mam zrobić, jak ŻADEN taksówkarz nie chce mi się zgadzać na fotelik? Ha? Wiecie, ile się nawalczyłam w czasie ciąży, żeby mi wyciągali pasy na tylnym siedzeniu? I ile się nasłuchałam o ich matkach, co to w ciązy na traktorach itd? Uprzedzam opluwanie mnie - uważam, że pasy w ciąży (założone pod brzuchem) są nie tylko bezpieczne, ale NIEZBĘDNE. A dlatego opluwanie, że to niestety strasznie wredne forum i skakanie sobie do oczu jest normą Odpowiedz Link Zgłoś
oleswava Re: taksówki :(( 20.01.07, 13:59 Szok z tymi taksówkarzami - czy ci ludzie są niepoważni? Albo tacy, którym na klientach nie zależy. Zwłaszcza, że montaż fotelika to nie taka wielkia filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: taksówki :(( 20.01.07, 14:32 Zmienić korporację. Zamawiać taksówkę z długimi pasami. Uprzedzać dyspozytorkę, ze musisz przypiąć fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
tangela Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 05.02.07, 19:23 Najgorsze ,że w szpitalu młodym rodzicom pielęgniraki radzą odebrać malucha nie do fotelika tylko do gondoli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 15:30 Kochana, ale watków o przewożeniu dziecka samochodem było tyle, że do wszystkich powinno dotrzeć.... Nie tylko na forum jest o tym mowa - tak stanowia przepisy prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
baby2104 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 05:32 To może w ogóle zlikwidować to forum - o wszystkim była mowa... ))) Odpowiedz Link Zgłoś
oleswava Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 20:36 baby2104 napisała: > To może w ogóle zlikwidować to forum - o wszystkim była mowa... ))) hahaha - no właśnie)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 22:02 Zgodnie z prawem-w foteliku samochodowym. Pożyczcie, kupcie, duże korporacje taksówkowe powinny mieć foteliki-podzwonić popytać, poprosić o taksówkę z fotelikiem. a to dla osób, które maja jeszcze jakieś wątpliwości www.pasybezpieczenstwa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
zillka Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 18.01.07, 22:46 TYLKO w foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 20.01.07, 18:25 Powinno sie w foteliku. Ale my mielismy tak, ze jak wychodzilismy ze szpitala to mala pielegniarka zawinela w rozek, a ona tak slodko spala i nam bylo szkoda rozwiazywac, wiec wzielam ja na rece. Mieszkamy jakies 5 minut jazdy samochodem od szpitala. Mimo, ze to taki maly dystans, to o malo mi rece nie odpadly, taka bylam zmeczona porodem i pologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy9 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 15:49 To mieliscie szczescie, ale nic nie usprawiedliwi waszej nieodpowiedzialnosci : ( Czy myslisz, ze wypadki nie zdarzaja sie tez na krotkich trasach, jaka mozesz miec gwarancje ? Szpital nie powinien wydawac maluchow, jezeli rodzice nie przywioza fotelika. Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 06.02.07, 21:38 W takiej sytuacji (5 minut jazdy) to trzeba było przenieść dziecko na rękach (albo w wózku) jeśli szkoda je było budzić... Dobrze, że nikt niew zafuddował waszemu maluszkowi "wiecznego snu". Kiedy mój mąż odbierał nas ze szpitala to i ja i dziecko w foteliku (fotelik tyłem do kierunku jazdy) byłyśmy zapięte na tylnych siedzeniach. Mąż ze strachu i przejęcia jechał dwa razy wolniej niż zazwyczaj i jeszcze pytał czy nie za szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
niskaaa Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 20.01.07, 18:44 tylko w foteliku. u Nas to nawet pod szpitalem w godzinach wypisu stała policja. I wlepiała mandaty tym co wieźli dzieciaki na rekach. Odpowiedz Link Zgłoś
figamarta Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 20.01.07, 21:34 W niektorych szpitalach nie wydadza dziecka, jak nie masz fotelika. I tak byc powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
baby2104 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 05:37 Mnie zastanawia co innego. Na pewno 'jakos' zamontujemy kinder w foteliku... Ale mnie te foteliki nie wydają się zdrowe dla noworodka. Cały dzień głowiliśmy się jak ułożyć malucha, by nie 'siedział' tylko leżał - jak powinien. Jakieś dla mnie do dupy jest rozwiązanie tych fotelików od 0-13, ale ja tam głupia jestem. Wszystko ok - jak masz 5, 10 min drogi, ale my trochę z niemowlakiem musimy pojeździć... Odpowiedz Link Zgłoś
big__mama Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 08:15 Noworodek może spokojnie przebywać w foteliku do 2 godzin - słowa Zawitkowskiego. Pozdrawiam bm Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Baby2104 21.01.07, 11:01 baby2104 napisała: > Mnie zastanawia co innego. Na pewno 'jakos' zamontujemy kinder w foteliku... > Ale mnie te foteliki nie wydają się zdrowe dla noworodka. Pytałam o to lekarza (moje dziecko w dniu wypisu ze szpitala ważyło 1870g - wcześniak) i dostałam niezły wykład, że fotelik jest zdrowy i fizjologiczny.Kilka miesięcy Ola jeździła w foteliku z wkładką dla noworodków i z pieluchą tetrową pod pupą. Fotelik z resztą uratował jej życie - mieliśmy wypadek, facet wjechał na w tył - Olunia wyszła z wypadku bez szwanku, czego nie można powiedzieć o nas mimo, że mieliśmy pasy Cały dzień głowiliśmy > > się jak ułożyć malucha, by nie 'siedział' tylko leżał - jak powinien. To znaczy,że w brzuchu też Ci leżał na płasko??)). Fotelik jest wyprofilowany. Moje wrzeszczały w foteliku dopiero wtedy jak się nudzły bo nic nie widziały (w wieku od 6 m. do roku). Teraz mają foteliki przodem do kierunku jazdy,patrzą przez okna i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
oleswava Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 20:33 figamarta napisała: > W niektorych szpitalach nie wydadza dziecka, jak nie masz fotelika. I tak byc > powinno. A co jak mieszkasz pod szpitalem i dziecko zamierzasz zawieść do domu w wózku? Też nie wydadzą, bo nie masz fotelika? Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 23:41 Tylko fotelik. Nie jest za male (dziecko), a w razie wypadku to moze byc (tfu. tfu) ostatnia jazda w jego zyciu. M. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 21.01.07, 23:49 Oczywiscie jakby jechalo bez fotelika) Odpowiedz Link Zgłoś
ald77 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 06.02.07, 08:24 Tylko w foteliku!!! Na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że jest to też dobry sposób na przyzwyczajenie dziecka i mój 2-latek teraz sam przypomina o tym, ze on musi siedzieć w foteliku. Nawet dziadkowie kupili do swojego samochodu drugi fotelik (tańszy i używany). Przez dwa lata tylko 2 razy synek jechał bez fotelika taksówką, ale to były wyprawy na ostry dyżur do szpitala i fotelika nie było pod ręką. A opinie sa różne. Pewien ginekolog powiedział mi, ze kobieta w ciąży nie powinna nigdy zapinać pasów, a noworodek powinien być trzymany przez matkę a nie siedzieć w foteliku. Nie słuchałam go ani przez chwilę Odpowiedz Link Zgłoś
maminka40 Mandat?????? 06.02.07, 19:33 Kiedys czytalam artykul w babskiej gazecie w ktorym bylo -myslalm ze to jakis blad lub bzdury pisza- ze za jazde tylem dziecka w foteliku dostaje sie mandat.....Ktos wyzej napisal, zeby wiezc dziecko w foteliku tylem do jazdy, chociaz mozna za to dostac mandat......czy moze ktos napisac mi ze to znowu nieprawda???...czy naprawde takie sa przepisy??? przeciez to debilizm. Z gory dzieki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka40 Re: Mandat?????? 06.02.07, 21:28 Ze za przewozenie w foteliku tylem na przednim siedzeniu kiedy poduszka nie jest odlaczona to jasne, ze niedozwolone, ale w kazdym innym przypadku tylem do jazdy???? Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Mandat?????? 06.02.07, 21:45 foteliki 0-13 sa przeznaczone do montazu tylem tylko i wylacznie zebys sie skichala to przodem nie zapniesz ) bzdure jakas napisali to i tak pikus, duren tanie linie lotnicze kaza niemowle na kolanach trzymac, w wizzar sie wyklocilam o fotelik na pokladzie, ryanair nie pozwala co za ciolki... Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic Re: Mandat?????? 06.02.07, 21:45 przewożenie dziecka tyłem do kierunku jazdy jest dla niego bezpieczniejsze - to oczywiste i wynika z praw fizyki. Jeśli ty w kogoś. lub w jakąś przeszkodę wjedziesz to samochód gwałtownie hamuje. Osoby znajdujące się w samochodzie przez chwilę jeszcze poruszają się w kierunku jazdy (niezapięte rozbijają głową przednią szybę, wylatują przez nią, siedząc na tylnym siedzeniu uderzają z impetem w siedzenia przed nimi...). Dziecko zapięte w foteliku i przewożone tyłem do kierunku jazdy tą samą siłą jest najpierw wciskane w fotelik a nie wyrzucane z niego. To chyba bezpieczniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
maminka40 Re: Mandat?????? 07.02.07, 16:13 OCZYWISCIE ze bezpieczniejsze jest wozenie dziecka tylem, dziecka glowa jest wieksza i ciezsza w stosunku do jego ciala i przy jezdzie przodem w czasie uderzenia moze nawet dojsc do zlamania kregow szyjnych, bo glowa leci do przodu a potem uderza w tyl fotelika, natomiast siedzac tylem fotelik zmniejsza ryzyko urazu bo glowa sie w oparcie fotelika wciska....wszystko jasne i nie ma co dyskutowac.....problem polega na tym ze ja nie mieszkam w Polsce i czytam jakies dziwne rzeczy w polskich gazetach i na intenecie, wiec gdzie sie mam dowiedziec czy to prawda czy nie jak nie np. tutaj....dlatego licze na Was)) Czy ktos wie cos o tych mandatach za jazde tylem? Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Mandat?????? 07.02.07, 18:13 Mandat dostaniesz jeśli wieziesz dziecko w foteliku zamontowanym tyłem ale wtedy gdy jest on na przednim siedzeniu a poduszka powietrzna jest niewyłączona. Odpowiedz Link Zgłoś
emiz Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 07.02.07, 19:40 W foteliku 0-13 kg albo w gondoli. W tym drugim wypadku dodatkowo musisz mieć system zapezpieczający malucha przed wypadnięciem i pasy do unieruchomienia gondoli. Nie wiem czy każda gondola może być tak zamocowana w samochodzie, ale na pewno atest ma firma Bebecar. Jest to bardziej fizjologiczny (bo na płasko) sposób podróży dla takich maluchów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 07.02.07, 20:18 Jakoś nie mieliśmy takiego dylematu. Wracaliśmy z mężem i córką ze szpitala spokojnie i powoli taksówką. Wiktorię trzymałam w ramionach zawiniętą w becik. Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 07.02.07, 23:22 wy może i spokojnie ale za wami mógł jechać ile fabryka daje kierowca mający 2 promile we krwi-ciekawa jestem czy nie miałabyś takiego dylematu gdyby taki wariat wjechał taksówce w tył. Nie życze tego nikomu, ale więcej wyobraźni, prosze czy tak trudno zauważyć nawet na osiedlowych uliczkach wariatów jadących bardzo szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
beatar9 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 07.02.07, 23:30 Witam,mam ciarki kiedy widzę "odpowiedzialnych"rodziców wiozących maluszki "luzem";są szpitale,które nie dają wypisu rodzicom odbierającym dzieci bez nosidełka;oczywiście,że nie jest za wcześnie i nie wpadnij na pomysł wiezienia malucha bez nosidełka,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 08.02.07, 00:04 Nie dziwi mnie pytanie. Dziwi mnie bezmyślność matek [nielicznych w tym wątku], które uważają, że jeśli z noworodkiem na rękach pojedzie się do domu powoli samochodem, to nic złego się nie stanie. Wychodząc ze szpitala z najmłodszym, czekałam chwilkę przy podjeździe pogotowia na samochód z niemężem. Przede mną wsiadła do samochodu swojego męża dziewczyna którą również tego samego dnia wypisywali z dzieckiem do domu. Jej mąż najpierw przypiął pasami fotelik z dzieckiem, wsiadła jego żona, on za kierownicę i w tym momencie podjechał samochód osobowy z kimś, komu bardzo spieszyło się na pogotowie. Samochód podjeżdżający nie zdążył wyhamować do końca i lekko stuknął w samochód z matką i dzieckiem. Niby nic wielkiego się nie stało. Pęknięty zderzak i krwawiący nos u młodej mamy która uderzyła nim w zagłówek przedniego siedzenia. Dziecku nie stało się nic, było przypięte w foteliku, ale gdyby było na rękach u swojej mamy w tym momencie, to albo wypadłoby jej z rąk, albo mama przygniotła by je swoim ciężarem. Niby taka maleńka stłuczka, a gdyby nie fotelik, mogłaby się skończyć tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
donatella.v Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 08.02.07, 00:20 i zgadzam sie z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
agaw00 Re: w czym przywieżć dziecko ze szpitala? 08.02.07, 10:41 ja miałam ze szpitala do domu ok godziny i dziecko zapiete w foteliku po 5 minutach tak darło pyska ze musiałam rzystawic do piersi a nie było gdzie na chwilke zjechać- sytuacje wiec bywaja rózne. co do taxi pstatnio jechałam z maluszkiem w taksówc któraodbierała nas ze stłuczki samochodowej Pan nie miał fotelika i powiedział ze miec nie usi -trzymałam dziecko na kolanach sama zapieta w pasy-wcale mi ie to nie podoba ale tak w Polsce jest Odpowiedz Link Zgłoś