Dodaj do ulubionych

porod: klinika prywatna a szpital

17.03.07, 19:35
Witam, czy sa tu mamy, ktore maja za soba porod w klinice prywatnej i
panstwowym szpitalu (sn,cc)? jakie odczucia? jak myslicie, czy warto
"fundowac" sobie porod w prywatnej klinice czy zdac sie na panstwowa sluzbe
zdrowia?
mam dylemat, wiec prosze o rady i wskazowki
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: porod: klinika prywatna a szpital 17.03.07, 19:44
      moje dwie koleżanki rodziły w klinice prywatnej. Były zachwycone - intymnością,
      personelem i pielęgniarkami. Każda pielęgniarka miała "przyporządkowanego"
      sobie jednego noworodka. Robiła przy nim dosłownie wszystko, łącznie z
      podawaniem dziecka w nocy mamie do piersi (jeśli owa mama wyraziła chęć
      karmienia)
    • karolina232323 Re: porod: klinika prywatna a szpital 17.03.07, 20:38
      Witaj!
      Ja 7 marca urodzilam Olunie w prywatnej klinice przez cesarskie ciecie.
      Osobiscie jestem zachwycona! Opieka nademna i malenka swietna personel
      przemily. Pani od laktacji "na zawolanie", ogolnie kazdy dba o to bys jak
      najszybciej wrocila do sil! Jedzenie jak najbardziej dla kobiet karmiacych i w
      dodatku bardzo dobre. Moim zdaniem warto zaplacic i miec pewnosc iz zaopiekuja
      sie Toba i Maluszkiem godnie!!
      Zycze Ci powodzenia i trzymam kciuki! Pozdrowionka.
    • wjw2 Re: porod: klinika prywatna a szpital 17.03.07, 21:01
      Cóż, myślę że w klinika prywatna daje duży stopień pewności, może nawet 100%,
      że będziesz zadowolona z pobytu i opieki nad Tobą i maluszkiem. Wszak najlepszą
      reklamą dla kliniki są jej zadowolone klientkismile i pracujący tam ludzie są tego
      świadomi.
      Z drugiej strony czytałam wiele postów kobiet, które rodziły w szpitalu (bez
      łapówek i "dawania do fartuszka położnej") i były równie zadowolone jak te z
      prywatnych klinik.

Ja rodziłam w prywatnej klinice, która ma podpisaną umowę z NFZ dlatego sam
      poród kosztował mnie 400,-PLN (rodzinny + zzo). Podobnie jak dziewczny piszące
      powyżej, jestem bardzo zadowolonasmile

• kto7 Re: porod: klinika prywatna a szpital 17.03.07, 21:10
      Witajcie również zastanawiam się nad porodem w klinice; najpierw musze sie
      dowiedzieć czy w L. są wogule takie kliniki??no i mam pytanie o koszt takiej
      przyjemnosci..od do mozecie sie wypowiedzieć??
      • aga55jaga Re: porod: klinika prywatna a szpital 17.03.07, 23:42
        moje koleżanki płaciły za sam pobyt od 600 do 1000 zł. Poród (cc ale ze
        względów medycznych) w ramach NFZ
        • karolina232323 Re: porod: klinika prywatna a szpital 18.03.07, 10:04
          Klinika w ktorej ja rodziam tez miala podpisany kontrakt z NFZ i koszt porodu
          tj.cc 200zl a konsultacje jakies 300zl! Wiec jak widac nie sa to kokosy a
          opieka i warunki jak wyzej pisalam swietne!!
          Pozdrawiam!
          • musia79 Re: porod: klinika prywatna a szpital 18.03.07, 11:34
            czy wiecie jakie kliniki w Warszawie mają podpisane umowy z NFZ? (może jakiś
            link... ? )i jak się do takiej dostać?
    • agaw00 Re: porod: klinika prywatna a szpital 18.03.07, 10:35
      nawet sie nie zastanawiaj jak tylko cie stac....
      • zarazmama a ja rodziłam państwowo 18.03.07, 11:13
        i miałam fantastyczną opiekę. Poród skończył sie błyskawicznym cc, obecnych
        było 2 lekarzy i ze 4 położne, potem opieka nademną i synkiem fantastyczna a
        wszystko to za ok 100 zł ( to jest koszt czekoladek dla personelu któremy cos
        słodkiego się naprawdę należało)
    • m-jak-magi Re: porod: klinika prywatna a szpital 18.03.07, 11:38
      ja rodzilam w prywatnej klinice. konfrontujac swoje odczucia z odczuciami
      dziewczyn ktore rodzily w panstwowych szpitalach uwazam ze komfort jest
      nieporownywalny.
      calodobowa opieka poloznych i pielegniarek - sa pomocne na kazde zawolanie,
      poswiecaja duzo czasu i tobie i dziecku sluzac rada i pomoca, oddzielny pokoj,
      swobodny dostep czlownkow rodziny itd itd.
      swoj porod wspominam bardzo dobrze. dziecko urodzilo sie przez planowane cc,
      zdrowe, ja momentalnie doszlam do siebie.
      to wszytsko oczywiscie duzy plus korzystania z prywatnej kliniki.
      nie mozna jednak zapominac o minusach:
      - cena - jak sie zorientowalam rodzilam w najdrozszej w polsce sad no coz od
      czego sa debety na koncie smile
      - pamietaj ze bezpieczny porod w klinice moze nastapiec jedynie wtedy
      kiedytwoja ciaza przebiega bez zadnych powiklan i lekarz prowadzacy nie ma
      zastrzezen co do kondycji zdrowotnej twojego dzieciaczka.
      - kliniki nie dysponuja sprzetem do ratowania zycia dziecka urodzonego przed
      36tc tak wiec jesli istnieje niebezpieczenstwo ze urodzisz wczesniej - i tak
      wyladujesz w szpitalu panstwowym z ktorym klinika ma podpisana umowe.
      - wszelkie powazniejsze powiklania poporodowe, jak rowniez wady stwoerdzone u
      dzieciaczka po urodzeniu kwalifikuja do hospitalizacji malucha w szpitalu
      panstwowym - moze byc tak ze ty po porodzie bedziesz w klinice a twoj maluch w
      szpital, wiec przez kilka dni nie bedziesz widziala swojego dzieciaczka sad

radzilabym ci przed porodem poruszyc wszytskie w/w kwestie umawiajac sie na
      porod w klinice - tak abys wiedziala w jakim szpitalu ewentualnie ibedziesz
      jednak rodzic bardz gdzie zostanie skierowane twoje dzieciatko. zaoszczedzi ci
      to stresu i jednoczesnie twoj malzonek bedzie wiedzial gdzie moze odwiedzac
      waszego malucha .

splaszczajc troche temat moge poiwiedziec ze klinika to idealne rozwiazanie dla
      zdrowych i bogatych .........
      ja na szczescie spelnilam 1szy warunek a drugi splace w ratach smile

pozdrawiam
    • ela.blue Re: porod: klinika prywatna a szpital 20.03.07, 12:32
      ja mam na ten temat nieco odmienne zdanie. otóż wprawdzie w prywatnej klinice
      opieka jest z pewnością dużo lepsza i warunki pobytu również natomiast sprzęt
      do ratowania noworodków pozostawia z reguły wiele do życzenia - a w większości
      klinik po prostu go nie ma. moja ciocia rodzila w renomowanej klinice. miala
      osobny pokoj z łazienka i cały czas miala dziecko przy sobie. porod odbyl sie
      przez cc i caly czas ja i jej mąż bylismy przy niej. (oprocz samego cc) pozniej
      wykąpalismy z położną dziecko. wszystko bylo super do czasu gdy mały nagle
      przestał oddychać. do najblizszego szpitala bylo okolo 20 minut drogi i wtedy
      zaczał sie horror. wszyscy lekarze podniesli alarm i karetka dotarla do
      szpitala w ostatniej chwili. oczywiscie nie obylo sie bez sztucznego
      oddychania, reanimacji i tyisaca innych zabiegów o których nawet nie mogę
      mówić. ja wiem ze komfort matki tez sie liczy ale przed wszystkim ważne jest
      dobro dziecka a w szpitalu zawsze sprzet jest lepszy i nie warto ryzykowac. ja
      jestem teraz w 6 miesiacu i nawet przez mysl mi nie przeszlo ze mglabym dla
      wlasnej wygody rodzic w prywatnej klinice. wybralam szpital uniwersytecki bo
      tam maja najlepszy sprzet dla ratowania zycia noworodkow a te 3 dni pobytu w
      szpitalu bez luksusow na pewno nie zaważą na mojej decyzji. i to nie jest
      jedyny przypadek o jakim slyszalam w zwiazku z prodami w prywatnych klinikach.
      moj kuzynek ma szczescie ze przezyl a ciocia powiedziala ze juz niegy nie
      zdecydowalaby sie na cos takiego. przede wszystkim liczy sie dobro dziecka.
      dlatego wazne by mialo jak najlepsza opiekę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka