Dodaj do ulubionych

chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie

23.06.06, 16:04
Czy warto jest kupić dom w Radzyminie pod Warszawą 60m2 czy mieszanie w
Warszawie. Dom o wartości 150 tys z wykonczeniem, czy mieszkanie 40 m2 za 200
tys z wykończeniem - dom i mieszkanie nowe-wybudowane dopiero. Dojazd dużo
kosztowny, więc co miesiąc dojdą opłaty tyle co rata za mieszkanie w
Warszawie. Tylko odchodzi czynsz oczywiscie.
Co wyrać musimy zdecydowac do konca miesiaca. Z jednej strony wolę miec ciszę
i spokój(dom) z drugiej strony wolę w mieście bo wszedzie blisko(warszawa).
No i co tutaj zrrobic, czas leci... Czy na wykonczenie domu wystarczy 30 tys?
okna, drzwii i środek(glazura, terakota, sprzęt - wielkośc 60m2)
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 16:21
      60 m2 - to jak na dom bardzo mało, czy będzie mozna go w przyszłosci rozbudować?
      • vovovo1 Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 16:23
        tak można będzie rozbudowac, poddasze adaptacyjne, stąd cena tak niska.
    • aniask_mama Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 16:42
      Skoro piszesz o wykończeniu domu, to czy on jest w ogóle oddany do użytku???
      Jeśli nie, to musisz go najpierw wykończyć, potem zgłosić do odbioru (fura
      dokumentów) i jeśli PINB odbierze - dopiero wtedy zamieszkać. To może trwać...

W domu nie płacisz czynszu, ale dochodzi wiele opłat (sama rozliczasz się za
      wode, ścieki, podatki, śmieci).

Zobacz jaki masz dojazd z tego domu do pracy (autobus), chyba, że macie każdy
      swój samochód...
      • vovovo1 Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 16:45
        juz wszystko jest skonczone, kwestia okien, drzwii i "srodka domu" zamieszkac
        mozemy juz,samochody mamy, nie ma problemu, skutery tez.
        Wiem ile dochodzi opłat, ale i tak taniej niz w mieszkaniu.Dojazd jest ok 50
        minut do pracy, więc kawał, a mozemy kupic mieszaknei i dojazd wyjdzie 35 minut.
        Więc nieweile dłuzsze dojazdy do Radzymina.Nop ale to nie Warszawa i
        zastanawiam się.
        • aniask_mama Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 16:47
          ano właśnie, to, że dom na zewnątrz skończony a w środku nie, to prawdopodobnie
          oznacza, że NIE zgłoszony do użytku do PINB, sprawdź to lepiej

50min? kurcze, dużo.... a dzieci (szkoła, lekarz) - będziesz dowozić?
          • vovovo1 Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 17:00
            jest wszystko lekarz, szkoła itp. co znaczy nie zgłoszony do użytku, stan
            zaminkięty,
          • vovovo1 Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 17:01
            aniask_mama napisała:

> ano właśnie, to, że dom na zewnątrz skończony a w środku nie, to
            prawdopodobnie
            >
            > oznacza, że NIE zgłoszony do użytku do PINB, sprawdź to lepiej
            >
            > 50min? kurcze, dużo.... a dzieci (szkoła, lekarz) - będziesz dowozić?

słuchaj a czy w Warszawie tylko jest szkoła, lekarz? z całej polski
            przyjezdzają do Warszawy? bezprzesady...
            • aniask_mama Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 19:08
              vovovo1 napisała:
              > słuchaj a czy w Warszawie tylko jest szkoła, lekarz? z całej polski
              > przyjezdzają do Warszawy? bezprzesady...

zupełnie nie o to mi chodziło...
              chodziło mi o bliskość do niektórych miejsc, bo albo masz auto i nie ma
              problemu (poza czasem), albo auta nie masz i wtedy warto co poniektóre rzeczy
              mieć na miejscu

A wracając do sprawy użytkowania domu: nie możesz zakończyć budowy (BUDOWA TO I
              MURy, ALE I WYKOŃCZENIE ŚRODKA!) i się wprowadzić, musisz zgłosić do PINB
              zakończenie budowy z wieloma dokumentami (planem, dziennikiem budowy, wod-kan,
              elektryka, kominiarz... kupa papierów + kasa za nie) i dopiero jak dostaniesz
              od PINB kwit (bądź upłynie 21 dni), możesz w domu zamieszkać. Inaczej grozi Ci
              kara za mieszkanie w nieodebranym domu, spora i spotykana crying. A pisze to
              dlatego, że wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i ma problem, jak PINB
              zakwestionuje coś i zabroni zamieszkania. I myśle, ze to ważne, jeśli kto inny
              zaczął budowę, a wy ją kończycie...

Ale już się nie odezwę, skoro BEZ PRZESADY
              • agni71 Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 24.06.06, 13:26
                > chodziło mi o bliskość do niektórych miejsc, bo albo masz auto i nie ma
                > problemu (poza czasem), albo auta nie masz i wtedy warto co poniektóre rzeczy
                > mieć na miejscu

No przecież Radzymin to nie jakaś wiocha zabita dechami i lekarze i szkoła
                chyba są na miejscu?

aga
    • aniamamamif Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 23.06.06, 20:46
      60m2 to może i mało, ale:
      1. 40m2 w mieszkaniu to sporo mniej smile
      2. dom możesz rozbudować
      Różnica 15 min w dojeździedzie do pracy to jak na Warszawę niewiele, a Radzymin
      ma na pewno i przeszkole i szkołe i lekarza i kilka centrów handlowych w
      pobliżu.
      Ja bym wzięła zdecydowanie dom, zwłaszcza, że możesz ocenić jego sąsiedztwo
      itp. walory. Ma zapewne choćby kawałek ogrodu.
      No i jest tańszy.
      Myślę, że 30 tys. na podsatwowe wykończenie powinno wystarczyć, ale tu wyszłąm
      już z wprawy i się nie mądrzę.
      Sprawdź tylko, jak w pobliżu domu wygladają drogi w letnie weekendy - Radzymin
      to wylotówka na wschód i nie wiem, czy się jakoś brzydko nie korkuje.
      Ewentualnie sprawdź jeszcze koszt taksówki z centrum - pewnie będzie do
      zaakceptowania raz na jakiś czas, a czasem się to przydaje.
      Dla mnie zdecydowanie dom.
      Mieszkanie 40m2 w bloku to naprawdę bardzo mało, zwłaszcza przy dziecku (jeśli
      masz lub planujesz).
      Ja mieszkam 15 km od centrum Warszawy, jeszcze w granicach miasta i 1 strefie
      taxi, ale centrum to nie jest. I bardzo sobie chwalę.
      Pozdrawiam,
      Ania

• agni71 Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 24.06.06, 13:30
        Ja również stawiam na dom. Jest nieduży, ale jednak zdecydowanie większy od
        mieszkania. Dojazd jak na warunki warszawskie raczej normalny. Koszty
        utrzymania domu są znacznie niższe niż mieszkania o porównywalnym metrażu (wiem
        z doświadczenia, bo sama mieszkam w domu pod Warszawą). Jeśli masz lub
        planujesz dzieci, to nawet mały ogródek jest zbawieniem. Macie samochody, więc
        dojazd do Wawy oraz dotarcie do lekarzy, sklepów itp. nie stanowi problemu.
        Tylko konecznie sprawdżcie te sprawy związane z oddaniem domu do uzytku itp.,
        żeby się nie przejechać właśnie na formalnościach.

aga
        • vovovo1 Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 27.06.06, 08:37
          czy podłączenie wody i prądu jest kosztowne?
      • burza4 Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 26.06.06, 14:05
        mało danych, żeby stwierdzić czy 30 tys wystarczy - osobiście śmiem wątpić.
        Wykończenie jest droższe niż wybudowanie. Zależy co jest, a czego nie ma oprócz
        okien i drzwi- co z instalacjami, piecem co, elektryką?
        • malgosia.w Re: chcemy kupic dom i wykonczyc-poradźcie 28.06.06, 11:45
          30 tys. nie wystarczy, moim zdaniem nawet przy najtańszej wersji, a weź pod
          uwagę, że lepeij nie kupwoać np. najtańszych baterii czy drzwi lepiej
          zainwestować w lepsze jakoścowo i wtedy niestety droższe. My wciąż jeszcze
          wykańczamy nasze mieszkanie (57m) i myślałam że około 30 tys to spokojnie nam
          starczy, wydaliśmy 50 a nie mamy jeszcze karniszy, praktycznie żadnych meble,
          dywanów, oświetlenia. Ale i tak wybrałabym dom najwyżej weźcie kredyt w banku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka