Dodaj do ulubionych

Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:22
Do roku 1954 na czele partii stał Przewodniczący Komitetu Centralnego
sekretarz generalny Bolesław Bierut (22 grudnia 1948 - 12 marca 1956)
I sekretarz Edward Ochab (20 marca 1956 - 21 października 1956)
I sekretarz Władysław Gomułka (21 października 1956 - 20 grudnia 1970)
I sekretarz Edward Gierek (20 grudnia 1970 - 6 września 1980)
I sekretarz Stanisław Kania (6 września 1980 - 18 października 1981)
I sekretarz Wojciech Jaruzelski (18 października 1981 - 29 lipca 1989)
I sekretarz Mieczysław Rakowski (29 lipca 1989 - 30 stycznia 1990)

Do najbardziej znanych działaczy PZPR należeli ponadto: Jerzy Albrecht, Edward Babiuch, Kazimierz Barcikowski, Jakub Berman, Józef Cyrankiewicz, Zdzisław Grudzień, Piotr Jaroszewicz, Bolesław Jaszczuk, Stefan Jędrychowski, Zenon Kliszko, Stanisław Kociołek, Jerzy Łukasiewicz, Franciszek Mazur, Zbigniew Messner, Hilary Minc, Mieczysław Moczar, Kazimierz Morawski, Zenon Nowak, Stefan Olszowski, Józef Pińkowski, Stanisław Radkiewicz, Ignacy Loga-Sowiński, Ryszard Strzelecki, Józef Tejchma, Roman Zambrowski i Aleksander Zawadzki.

A jak to wyglądało na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci w Szczecinie?
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ojcowizna w Porcie Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:27
      Niewiele miałem z tą bandą wspólnego a Trybynę Ludu brałem tylko w takich
      przypadkach gdy był to obowiązkowy dodatek do np Forum. Używałem zresztą do
      mycia szyb (papieru miękkiego czy toaletowego nie było).
      Kojarzę nazwiska Brych, Miśkiewicz no i kojarzę ostatniego I sekretarza PZPR w
      Szczecinie towarzysza Jacka Piechotę obecnie liberała socjalistę jak to mówią
      • Gość: Narzędziownik Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:41
        A ja pamiętam Sekretarza Podstawowej Organizacji Partyjnej na Wydziale Mechanicznym Stoczni im. Warskiego - tow. Grzegorza Durskiego.
      • Gość: Zszokowany Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 12:23
        Szkoda, że zdemaskowany TW "Robert" nadal próbuje realizować swoją karierę partyją bez jakiejkolwiek refleksji państwotwórczej :(
        abcnet.com.pl/pl/artykul.php?art_id=2277&token=
    • Gość: K.F. Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:48
      Nie szalejcie,
      bo zaraz z kilku plenów KW wyciągnę listy obecnośći i wyszukam co słynniejsze
      nazwiska familianów dziejszych tępicieli PZPR, potem skoczę do archiwów komórki
      partyjnej PŻM i będą jeszcze większe jaja!
      Mój ojciec miał zwyczaj dokumentować swoje działanie na niewie "niebożczki
      partii" i moje archiwa są z samymi cymeliami.
      A ze facet był wiceszefem wojewodzkiej komisji rewizyjnej PZPR w Szczecinie -
      to te cymelia mają wysoce smakowite kęski.
      • Gość: alu Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:52
        Ajaj jakiś ty tajemniczy i wielki(?)
        • Gość: K.F. Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:55
          Ani tajemniczy ani wielki.
          Archiuwum otwieram od przszłego tygodnia
          i wcale nie mam zamiaru opatrywac niczego klauzulą poufne czy tajne.
          Nieco historii miasta się przyda pokazać od strony tych co decydowali, no nie?
          • hotcat01 Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie 29.09.05, 21:56
            no jasne, czekamy z zainteresowaniem - My naród szczeciński :)
            • Gość: K.F. Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 22:03
              Zrobię dla Ciebie ukłon i zacznę od gospodarki morskiej regionu i miasta.
              • hotcat01 Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie 29.09.05, 22:09
                coś o Stasiu Miśkiewiczu będzie ?
                • Gość: K.F. Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 22:20
                  Chyba nie, bo moje ojca archiwa kończą sie na 1970 roku, czyli na okresie
                  czystego socrealu, ale poszukam w arachiwach b.naczelnego "Kuriera", tam też są
                  fantastyczne rzeczy!
            • Gość: K.F. Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 22:18
              Coś na przystawkę.
              Znasz takie nazwisko - Ryszard Pospieszyński?
              Ongiś wiceminister żeglugi, dzisiaj wiceprzewodniczący i sekretarz Rady w Banku
              Millenium?
              To jego oficjalne C.V.
              Jan Ryszard Pospieszyński jest absolwentem Wydziału Nawigacji Państwowej Szkoły
              Morskiej w Szczecinie, absolwent Wyższej Szkoły Morskiej w Gdyni. Inżynier
              Nawigator - Kapitan Żeglugi Wielkiej.
              Był Dyrektorem Departamentu Żeglugi i Transportu w Ministerstwie Handlu
              Zagranicznego i Gospodarki Morskiej, Dyrektorem Departamentu Współpracy z
              Zagranicą i Podsekretarzem Stanu w Urzędzie Gospodarki Morskiej.
              Ponadto był ambasadorem Polski w Pakistane oraz Przewodniczącym XIII Sesji
              Międzynarodowej Organizacji Morskiej IMO w Londynie. Ukończył seminarium dla
              członków rad nadzorczych banków w Szkole Bankowej w Katowicach.Pełnił funkcję
              Wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej BIG Banku GDAŃSKIEGO S.A. i Sekretarza Rady
              Banku BIG BANK Spółka Akcyjna. Jest m.in. Wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej
              Gac Norpol Shipping Sp. z o.o. w Szczecinie.
              Otóż ten zacny człowiek studiowal najpierw w Gdyni a potem w Szczecinie w szkole
              morskiej i należał do ...PPR a potem do PZPR. Ponieważ był czynnym i płomiennym
              aktywistą pisał równie płomienne listy z Gdyni do szczecina, do widedyrektora
              Szkoły Morskiej w szczecinie(którym był poźniejszy wiceszef komisji rewizyjniej
              KW PZPR w Szczecinie rzecz jasna) by ten mu legitymację partyjna przepisał z
              gdyńskiej na szczecińską.
              Jak tylko odnajdę w archiwach ten list - to go z największa radoscią przytoczę w
              całości.
              List ten był już ujawniony drukiem w szczecińskim tygodniku "Szczecin z
              niedzieli na niedzielę" pod koniec lat 90-tych.
              • Gość: Ojcowizna w Porcie Re: Tfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 22:55
                KF to ciężki i nieuleczalny przypadek nosiciela wirusa bolszewizmu
                przenoszonego z pokolenia na pokolenie w genach. Jak się ożywił gdy trafiło
                się powspominać o histori komunistów w Szczecinie. Ma nawet własny IPN.
                Sprawdż ubecki czerwońcu może Ci sie odnajdzie teczka TW Robert, która wiadomo
                była, ale zaginęła. Może ty ją wyniosłeś.
                • Gość: K.F. Re: Tfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 23:50
                  "ubecki czerwoniec" , "wirus bolszewizmu" itp - możesz mi wyjaśnic co to jest?
                  Przecież to PiS zaplanowało odkomuszanie naszego państwa, a nie ja.
                  Przeczytaj sobie Ojcowizno Portowa program wyborczy opublikowany przez PiS o
                  dekomunizacji, lustracji i czymś tam jeszcze.
                  Właśnie mam zamiar pomóc PiS-owi w tym zaszczytnym dziele i skopię całą prawicę
                  jaka mi się nawinie pod rękę - aż do pokoleń, ktore było w tym ruskim
                  komunistycznym PPR, działało na niwie i ku chwale.
                  Cytować będę śliczne referaty, wystąpienia, artykuły na temat wyższości
                  komunizmu nad socjalizmem i całkowicie dekonspirować tak skrzętnie kamuflowaną
                  "komuszkowatą" przeszłość największych głosicieli odkomuszania lustracji itp.
                  Tak jak jest napisano w programie PiS, by wyplenić ten cholerny wirus bolszewizmu!
                  Mój IPN jest zaiste - bardzo ciekawy, nie przeczę.
                  Miałeś nadzieję, że lustrować będzie się tylko aktualnych przeciwników
                  politycznych do któregoś tam pokolenia, a swoich, tych z prawej strony - to nie?
                  Przeceniasz mnie - archiwów służb tajnych - to ja nie posiadam. To już do
                  rozwalonej "spódzielni" kolesi się zwróć, a nie do mnie.
                  Wiesz co ktoś kiedyś napisał, w Biblii zresztą - że ten kto od mieczem wojuje,
                  ten od miecza ginie!!!
          • Gość: Stefan Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:56
            Ciekawe z jakiego powodu Archiwum Państwowe, które posiada bogate materiały takich jednostek PZPR, jak Komitet Wojewódzki w Szczecinie, komitety powiatowe, miejskie, gminne, dzielnicowe, zakładowe, komitety dzielnicowe, branżowe, środowiskowe, uczelniane, podstawowe organizacje partyjne, rejonowe ośrodki pracy partyjnej z województwa szczecińskiego, do dziś nie jest w stanie opublikować tak dokładnego wykazu jak Archiwum Państwowe w Gdańsku?
            Czyżby to była jedynie kwestia osoby pana dyrektora z właściwą przeszłością?
            http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/karta.eng.php?arch=10&zesp=2673&cd=0&referer=http%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fsearch%3Fq%3Dwojewodzka%2Bkomisja%2Brewizyjna%2BPZPR%26hl%3Dpl%26hs%3DdU6%26lr%3D%26client%3Dopera%26rls%3Dpl%26start%3D30%26sa%3DN&offset=100

PS.

POzdrowienia dla pana Lizaka ;)
      • Gość: suwak Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: 217.153.6.* 30.09.05, 14:35
        .. nie twierdzę KF że nic nie wiesz, ale chyba się przeceniasz..jak zwykle!
        to tak a`propos postu o pospieszyńskim - był taki, ale co z tekstu wynika??
        • Gość: .K.F. Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 17:06
          Moja samoocena nie ma nic do rzeczy.
          Na podstawie mego archiwum można zobaczyć jak ludzie naprawdę chcieli coś dla
          miasta i regionu zrobić. Jak walczyli z Warszawą czy Gdańskiem o port,
          inwestycje, szkoły, uniwerek. Zwłacza w tych latach klasycznego socrealizmu.
          Mało mam sprawozdań o personaliach,czyli - tych tak modnych dzisiaj karuzieli
          personalnych. Wbrew pozorom, starano się pozskiwać fachowców. Więcej mam właśnie
          o takich morsko-gospodarczych spraach. Nawet o zakupie serii statków z drugiej
          ręki dla PŻM.
          Dzisiaj potomkowie tych ludzi, ich synowie, córki czy wnuczęta - udają głupów i
          ślepców.
          Jeśli chodzi o Pospieszyńskiego - w pewnym momencie, po roku 1989 dostał amnezji
          politycznej i objawił się jako bez mała czynnie zwalczający całe życie komunizm
          w naszym kraju. Jego wypowiedzi publiczne były żenujące.
          A ja wiem dokładnie, jak on ten komunizm "zwalczał".
      • Gość: Spokojny Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 21:01
        Kiedy w końcu wyciągniesz te listy obecności?
    • Gość: hm,... Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 22:43
      hm,...
      • Gość: Biograf Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:33
        Czy prawdą jest, że tow. Albin Siwak był ojcem chrzestnym Albina Majkowskiego?
        • Gość: K.F. Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:36
          Chyba z tym pytaniem to trzeba do parafii?
    • Gość: współczesny Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 12:21
      aha przypomniałem sobie o jednym JACEK piechota
      • Gość: zona pijaka Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.09.05, 13:54
        A powiedz mi Kurde czy znasz Prawdę?. I jeśli tak to gdzie On teraz mieszka?
        • Gość: marian paździoch Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.internet.v.pl 30.09.05, 14:04
          czy chodzi o henia prawdę? był w latach rozkwitu realnego socjalizmu bodajże
          naczelnym głosu.

mp
          • Gość: zona pijaka Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.09.05, 14:20
            uhu
        • Gość: K.F. Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 16:57
          Kurde, znałem, był gościem na moim ślubie 20 lat temu, potem jak mu zmarła żona,
          p.Teresa, mieszkał chyba na ul. Kołłątaja albo gdzieś obok, ale teraz gdzie się
          podziewa? Nie mam zielonego pojęcia! Lata go nie widziałem, ale jak żyje, jak go
          spotkasz, Żono, to powiedzmu, że fikus beniamin, który od niego wtedy otrzymałem
          w prezencie - chowa się doskonale do dzisiaj. Zawsze mi go przypomina...
          • Gość: zona pijaka Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.09.05, 17:11
            Nie, bo tak myślałam ze On to Ty.
            Też znał Bierzwnik (jak Ty), tamtejszy targ, robił tam zakupy. Też znasz
            Muche. A poza tym redakcja była przez mur odzielona od byłego Komitetu
            Wojewódziego. Może wtedy jakies dokumenty przewaliły sie z jednego miejsca w
            drugie - wszak pisaleś że masz jakieś listy obecności.
            A na koniec, piszesz ze w bliskiej okolicy chadzasz z pieskiem - stąd te
            skojarzenia. O, ja głupia - chyba sobie reszte kłaków powyrywam.
    • Gość: Stary Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:03
      Owszem, pamiętam takiego jednego prawdziwego samorządowca.
      Wiktor Kłosiewicz - murarz. Urodzony w rodzinie robotniczej, miał wykształcenie podstawowe. W okresie międzywojennym działacz komunistyczny, od 1928 członek Komunistycznej Partii Polski. 1938-1940 przebywał we Francji, od 1939 w armii polskiej na Zachodzie; 1940-1945 więzień obozu jenieckiego w Niemczech. 1945 powrócił do Polski, został członkiem PPR; był I sekretarzem KW w Szczecinie (1946-1948). Od 1948 członek PZPR, 1948-1950 zastępca członka Komitetu Centralnego, 1950-1958 członek KC, 1950-1954 członek Biura Organizacyjnego KC PZPR. 1948-1949 I sekretarz KW PZPR w Szczecinie. 1949-1950 kierownik Wydziału Samorządowo-Administracyjnego (w tym okresie zmienił nazwę na Wydział Administracyjno-Samorządowy) KC PZPR.
      • Gość: Pamiętliwy Re: Przywódcy i działacze PZPR w Szczecinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 02:16
        Pamiętam, że jakiś towarzysz Kołodziejski z KW PZPR był Wiceprezydentem Szczecina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka