Gość: kasia IP: 217.113.224.* 21.01.04, 11:48 Baaaardzo Was prosze o raczej proste przepisy (jestem poczatkujaca :)) na wytworne i smaczne dania kolacyjne- moze jakies salatki,koreczki, tartinki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik Re: Cos pysznego na uroczysta kolacje! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.04, 12:38 zawsze podstaowe pytanie - na ile osob, na dwoje czy wiecej? Poniewaz dzis moja druga polowa ma swieto, a lubi salatki z makaronem, zaproponuje jej cos takeigo czego jeszcze nie bylo, salatka z krewetek i makaronu (fettucine) Przepis podaje na 4 ososby 30 dag makaronu ugotowac al dente (w tym wypadku przelac wodą) Na patelni rozgrzac oliwe przesmazyc 4 zmiazdzone zabki czosnku, dodac 30 dag surowych krewetek, smazyc az zmienia kolor. Wlac 2 łyżki whiski i smazyc do wyparowania. Dodac 1/2 kubka smietany i posiekany szczypior z dymki makaron polac sosem, przyprawic sola i pieprzem. Podawac na cieplo. Do tego pewnie ze dwie butelki bialego winka pojda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Cos pysznego na uroczysta kolacje! IP: 217.113.224.* 21.01.04, 12:57 Na 4 osoby. Brzmi smakowicie. Dzieki. Czekam na wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Cos pysznego na uroczysta kolacje! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.04, 13:01 jakis trop moze.... co lubia osoby majace uczestniczyc (i czy nie boja sie nowych smakow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Cos pysznego na uroczysta kolacje! IP: 217.113.224.* 21.01.04, 13:46 Hmm... Trudno mi powiedziec... Losos, tunczyk, mozarella, sery plesniowe, oliwki- moze w tym kierunku. Chodzi mi o proste dania, bez specjalnych ekstrawagancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Cos pysznego na uroczysta kolacje! IP: *.wnc.katowice.pl 21.01.04, 17:23 proste, szybkie i pyszne: ugotowany makaron / bardzo cieply/ wymieszac z pokrojonym serem plesniowym i pomidorami z puszki /posiekanymi/. +czosnek, bazylia ,sol, pieprz. podawac od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruthel Re: Cos pysznego na uroczysta kolacje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.04, 18:40 juz to podawałam, ale uwazam ze warto podac jeszcze raz Pieczarki z czosnkiem 30 dag pieczarek, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, 120 mil oliwy, sól, pieprz, pół natki pietruszki posiekanej Grzyby oczyścić, przekroić na połowy, polać sokiem z cytryny, odstawić na 20 min. Posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, dusić 5-6 min, smażyć ok. 2 min na większym ogniu, doprawić solą, pieprzem. Pietruszkę, posiekać, wymieszać z grzybami do tego Greckie koreczki 10 dag czarnych drylowanych oliwek w zalewie, 1 duży zielony ogórek, 3 dojrzałe twarde pomidory, 20 dag sera feta, zioła prowansalskie, pieprz Pokroić warzywa na grubą kostkę i nadziewać na wykałaczki (ogórek, feta, pomidor, oliwka). Posypać obficie ziołami i pozostawić na chwilę można jeszcze Indyk pieczony marynowany w winie 0,75 kg indyka nacieramy solą, pieprzymy białym pieprzem, posypujemy mejerankiem i zalewamy białym wytrawnym winem odstawiamy na noc do lodówki pieczemy ok 45 min mozna jeszce pieczone ziemniaki podac ugotowane ziemniaki pokroic, polac oliwą, wsadzić do piekarnika na ok 30 min, posypac ziołami (np.Kolendra, natka, trybula ) zycze udanego gotowania a wlasnych doswiadczen radze zrobic mniej dan niz sie urobic i miec wieczor zepsuty ilustamgodzinna harówka w kuchni r Odpowiedz Link Zgłoś