Dodaj do ulubionych

Jakie sery na "Deskę Serów"?

IP: 195.245.217.* 05.08.04, 13:28
Chciałabym zrobić deske serów na kolacje tylko nie wiem jakie sery podać?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 13:33
      rózne najrózniejsze o konsystencji nadającej sie do krojenia (zatem mascarpone
      i ricotta swieza odpadają:))
      pleśniaki, smierdziele, sery z orzechami i innymi dodatkami, zólte i mniej
      żólte.
      Idź do sklepu, popatrz co Ci sie podoba i bierz :)
      m.
    • i.nes Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 13:40
      Różnorodne - czyli zarówno twarde, jak i miękkie. Taka deska może być ucztą
      samą w sobie w zależności od zasobności portfela. Bez względu na to jakie sery
      podasz, pozwól im dojść w cieple mieszkania, czyli nie prosto z lodówki na
      deskę. Muszą zmięknąć.

Tak na szybko: klasyczny camembert czy brie, jakiś bleu (lub w tym typie, np.
      lazur), jakiś kozi dla zdecydowanego smaku. Poza tym są serki z orzechami, z
      oliwkami, z pieprzem.

Mozarella, parmezan, feta - raczej nie. Lepsze starte lub w sałatkach.

Sery są zdecydowane w smaku, więc warto podać do nich winogrona :)
      • marghot Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 13:43
        Przyłączam się do Poprzedniczek - sery wszystkie. Oprócz winogron lub zamiast,
        koniecznie wino!!!

Sorki, że to piszę, ale serów nie kroj w plastry, a podaj w całości. (kiedyś
        podano mi deskę serów złożoną z kilku rodzajów sera, kazdego po 2-3 plasterki.
      • karmilla Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 13:45
        i.nes napisała:

> Sery są zdecydowane w smaku, więc warto podać do nich winogrona :)
        albo gruszki
        • Gość: Kasia Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? IP: 195.245.217.* 05.08.04, 14:03
          Mogą być podane np. w trójkąciki?
          Jakie wino polecacie?
          • karmilla Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 14:07
            nigdy nie podawałam deski serów, ale wydaje mi się, że każdy ser powinien być
            pokrojony wedla właściwości - tzn camembert i inne okrągłe w trójkąciki,
            twardzsze w kostkę i do tego wykałaczki do nabierania (czasem widywałam wbite w
            kawałki sera, a czasem położone gdzieś obok)
          • marghot Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 14:16
            Białe portugalskie vinho verde lub inne wytrawne białe np. szczep cabernet lub
            pinot grigio. jeśli ma być czerwone, bo takie bardziej lubicie, to może być pod
            warunkiem że młode.
            Różowe też zda egzamin.
            • hania55 Wina do serów 09.08.04, 18:01
              Kompletny przewodnik:

www.gourmetsleuth.com/cpairing.htm
              PS. Młode wino raczej nie wytrzyma konkurencji z taką np. gorgonzolą,
              roquefortem, itd....
          • nobullshit Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 14:19
            Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Mogą być podane np. w trójkąciki?
            > Jakie wino polecacie?

Wydaje mi się, że kroi się ewentualnie tylko te "miętkie",
            w formy dla nich naturalne, jak ktoś napisał, a reszta w całości
            i każdy rżnie sobie sam. Tylko trzeba podać osobny nóż do każdego sera.
            Ale to mi się wydaje :)

Co do winogron, osobiście polecam ciemne, nie zielone
            Co do win, lepiej się zamknę :)
            • brunosch Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 15:17
              nobullshit napisała:

> > Jakie wino polecacie?

Do serów czerwone wytrawne

> Wydaje mi się, że kroi się ewentualnie tylko te "miętkie",
              > w formy dla nich naturalne,

Nie stanie się w niebie dziura, jeśli i tych się nie pokroi. Lepiej dać sery w
              całości i dać gościom wybór - kroją sobie ile chcą.

>Tylko trzeba podać osobny nóż do każdego sera.
              > Ale to mi się wydaje :)

Niekoniecznie do każdego inny - daje się jeden, ale specjalny do serów - to te,
              których klinga jest z otworami (co zapobiega przyklejaniu się sera) i bardzo
              cieńka, często z piłą i rozwidlonym zakończeniem ostrza.

> Co do winogron, osobiście polecam ciemne, nie zielone

Święte słowa. Może być gruszka pokrojona w ósemki (lub jeszcze cieniej) lub
              brzoskwinie, ale (dziwne!) raczej z puszki, jędrne z żórawiną w miejscu po
              pestce.
              • egipcjanka15 Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 15:23
                Z owocowych dodatkow do serow polecam, obok winogron i guszek, figi. Ale nie
                suszone, bron Boze!
              • nobullshit Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 15:40
                brunosch napisał:
                > nobullshit napisała:
                > >Tylko trzeba podać osobny nóż do każdego sera.
                > > Ale to mi się wydaje :)
                >
                > Niekoniecznie do każdego inny - daje się jeden, ale specjalny do serów - to
                te, których klinga jest z otworami (co zapobiega przyklejaniu się sera) i
                bardzo cieńka, często z piłą i rozwidlonym zakończeniem ostrza.

Pewien jestes? Np. ser kozi ma tak specyficzny smak - którego, niestety,
                nie cierpię - że czuję go w serze ukrojonym nożem, którym krojono ser kozi
                - cóż za piękna polszczyzna :(

• Gość: bruno Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? IP: 217.11.133.* 05.08.04, 15:44
                  No to jest problem...
                  Ale to w takim razie do intensywnych serów noże osobne. Chociaż, jeśli ktoś
                  jest bardzo wrażliwy na jakiś zapach to "capić" mu chyba będzie wszystko w
                  sąsiedztwie, bez względu, czy ukrojone tym samym nożem, czy nie.
              • emka_1 Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 17:20
                brunosch napisał:

> nobullshit napisała:
                >
                > > Co do winogron, osobiście polecam ciemne, nie zielone
                >
                > Święte słowa. Może być gruszka pokrojona w ósemki (lub jeszcze cieniej) lub
                > brzoskwinie, ale (dziwne!) raczej z puszki, jędrne z żórawiną w miejscu po
                > pestce.

ciemne owszem, ale rezygnowac z muszkateli tylko dlatego, ze jasne to przesada:(
                spróbujcie, byle takie co prawdziwe słońce widziały.

a co do wina to też troche od serów zależy, co podac do koziego, to nie wiem, bo
                jak nobullshit nie jadam, ale do dobrego camamberta, czy lekko orzechowych w
                smaku znakomicie wchodzi białe reńskie, spaetlese najlepiej, bernkaestler na ten
                przykład. byle nie świństwo dosładzane sztucznie pod tytułem liebfrau milch - z
                założenia wino turystyczne:(

• marghot Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 06.08.04, 09:27
                  emka_1 napisała:

> przykład. byle nie świństwo dosładzane sztucznie pod tytułem liebfrau milch -
                  z
                  > założenia wino turystyczne:(
                  >
                  >

Uprasza sie o nienazywanie liberfrau winem!!!!! ;))))
              • winoman Jakie wino do "Deski Serów"? 10.08.04, 10:13
                > > > Jakie wino polecacie?
                >
                > Do serów czerwone wytrawne

Problem doboru wina do serów (albo serów do wina) jest chyba najbardziej
                skomplikowanym wśród wszystkich winno-kulinarnych. Nie ma tu oczywistych
                reguł, jest wiele przesądów, jak choćby ten zacytowany wyżej. Rozumiem, że
                komuś może smakować czerwone wytrawne wino połączone z każdym serem, dla mnie
                osobiście z wieloma ostrzejszymi serami takie wina stają się niepijalne. Do
                wielu serów pleśniowych typu roquefort podaję tylko słodkie wina białe,
                sauternes lub tokaj aszu, ewentualnie słodki muscat. Gdybym miał sformułować
                ogólną zasadę (a i win piję dużo, i sery jem często), to powiedziałbym, że dużo
                bezpieczniejsze jest podanie do serów wina białego. Oczywiście najlepiej jest
                eksperymentować przy każdej okazji, można też poeksperymentować wspólnie,
                otwierając kilka butelek i podając gościom po kilka kieliszków.

Pozdrawiam!
    • marghe_72 Re: Jakie sery na "Deskę Serów"? 05.08.04, 14:07
      Parmezan jak najbardziej. Przydałby sie do niego specjalny nozyk,ale da sie i
      bez.

m.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka