Dodaj do ulubionych

Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 12:11
Szumuję go bardzo dokładnie, a mimo to jest mętny. Wiem ,że dobry rosól
powinien być idealnie klarowny. Co zrobić żeby taki właśnie był?
Obserwuj wątek
    • yavorius :) 28.09.05, 12:12
      Szumuj go dokładnie jak cholera;)
    • brunosch Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 28.09.05, 12:15
      bo gotujesz go na zbyt dużym ogniu.
      • jacek1f tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim pyrk 28.09.05, 12:35
        ajacym ledwo migotku długo czekasz. Szumujesz początek mocno, potem jest klar.
        • Gość: kaśka Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 12:37
          Faktycznie, zawsze gotowałam go na dużym ogniu..
          Dziękuję za rady.
          • viinga Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 13:00
            Rosołek ma tylko lekko " mrugać", mój tez był mętny do póki własnie się o tym
            nie dowiedzoałam
            • Gość: skype Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: 150.254.194.* 28.09.05, 20:20
              Pomaga tez jak wrzuci sie glowke cebuli.
              Pozdr
              • Gość: kaśka Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:45
                A czym doprawiacie rosół? I co zrobić żeby miał wyrazisty, żółty kolor?
                Eh, jak widzicie, nic nie wiem w kwestii gotowania rosołu.
                Byłabym wdzięczna gdbyście opisali krok po kroku jak gotujecie swoje rosołki.
                I proszę o wyrozumiałość dla początkującej kucharki ( i żony ). :-)
                • thiessa Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 21:09
                  Pewnie rozne sa szkoly. Ja na ten przyklad nigdy nie gotuje od razu z jarzynami
                  (tak robi Maklowicz). Najpierw wywar na malutkim ogniu jak radzili inni, a
                  potem jarzyny pod sam koniec (jarzyny rowniez moga powodowac metnienie). Ja
                  zestaw mam standardowy, czyli: marchewka, pietruszka, seler, por, opalona
                  cebula, czasem listek laurowy i ziele. Obowiazkowo lubczyk.
                  • thiessa Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 21:10
                    No i odrobine kapusty, zapomnialabym.
                    • mi.ka.n Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 21:23
                      Ta kapusta powinna być włoska.
                • anna335 Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 21:27
                  zeby byl zolty to najlepiej przypiec na plycie pieca weglowego glowke cebuli
                  dosc mocno i wrzucic na koniec:) ja tak robie :)
                  • Gość: synus2 Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:39
                    A ja wkładam razem z włoszczyzną surowego ,średniego buraka .Po ugotowaniu
                    rosołu poprostu go wyrzucam.Jest super kolor.
                  • ula76 Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 29.09.05, 11:49
                    ooo tak,poprawia smak i kolor.
                • Gość: ja Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 09:12
                  połówka kury,30-40dag wołowiny z kością,skrzydło indyka,5-6 marchewek,2
                  pietruszki z natką(zwiąż nitką),połówka selera,por jeden mały(pół dużego),liść
                  ziele 7-8 ziarenek pieprzu,dobrze dodać kawałeczek kapusty włoskiej(zwiąż),dwa
                  grzyby suszone(ja daję podgrzybki).pod koniec gotowania daję lubczyk(mała
                  łodyżka)i natkę pietruszki.Jak pisałam,na bardzo wolnym ogniu.Gwarantuję,że
                  będzie pyszny
    • Gość: kitty Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? IP: *.chello.pl 28.09.05, 22:54
      Na kolor i aromat! super jest jeden suszony grzybek - lepszy niz opalona cebula
      i bardziej pachnący niz burak.
      A na klarowność - dokładnie czas - im dłużej i łagodniej tym lepiej.
    • Gość: ja Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 09:03
      rosół gotujemy na bardzo wolnym ogniu i nie zbieramy szumowin(same opadną ).pod
      koniec gotowania można wrzucić 2-3 kostki lodu -poprawimy tym jego klarowność.
    • oliwe Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 29.09.05, 12:05
      Jak mięso jest mrożone o tez nie jest klarowny tylko biały i mętny.
      • jagoda85 Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 30.09.05, 12:50
        Nieprawda. Robię rosół i z mrożonego mięsa, i ze świeżego. Gotuję w
        szybkowarze. Najpierw 25 minut bez przypraw, potem wrzucam jarzynę i przyprawy,
        i dalej gotuje 25 minut. Oczywiście jeśli jest to rosół z kurczaka, natomiast z
        wołowiny, dokładnie tak samo, tyle tyko, że czas gotowania wydłuZam o 5 minut.
        Rosół jest bardzo smaczny i klarowny.
    • inezz_a Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 29.09.05, 12:08
      a ja mam sposób! Z reguły robię rosół z wiejskiego kurczaczka, więc najpierw
      gotuję warzywka a potem wrzucam mięsko. Ale najpierw mięso obgotowuję w innym
      garnku - do mocno gotującej się wody wrzucam po kawałku mięsa i chwilkę gotuję,
      ale tak tylko żeby ten szum odleciał. Przekładam do garnka z warzywami i już
      normalnie gotuję.
    • Gość: taras Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? IP: *.stacje.agora.pl 30.09.05, 12:05
      Jeżeli wywar się wygotuje i dolewasz wodę to tylko przegotowaną bo jak dolejesz
      innej to też jest mętny.
      • alka47 Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 30.09.05, 13:44
        trzeba dodac na kilka minut rozbeltane jajko kurze
        • alka47 Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 30.09.05, 14:08
          bialko kurze -przepraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka