Gość: kaśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 12:11 Szumuję go bardzo dokładnie, a mimo to jest mętny. Wiem ,że dobry rosól powinien być idealnie klarowny. Co zrobić żeby taki właśnie był? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 28.09.05, 12:15 bo gotujesz go na zbyt dużym ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim pyrk 28.09.05, 12:35 ajacym ledwo migotku długo czekasz. Szumujesz początek mocno, potem jest klar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 12:37 Faktycznie, zawsze gotowałam go na dużym ogniu.. Dziękuję za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 13:00 Rosołek ma tylko lekko " mrugać", mój tez był mętny do póki własnie się o tym nie dowiedzoałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skype Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: 150.254.194.* 28.09.05, 20:20 Pomaga tez jak wrzuci sie glowke cebuli. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:45 A czym doprawiacie rosół? I co zrobić żeby miał wyrazisty, żółty kolor? Eh, jak widzicie, nic nie wiem w kwestii gotowania rosołu. Byłabym wdzięczna gdbyście opisali krok po kroku jak gotujecie swoje rosołki. I proszę o wyrozumiałość dla początkującej kucharki ( i żony ). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 21:09 Pewnie rozne sa szkoly. Ja na ten przyklad nigdy nie gotuje od razu z jarzynami (tak robi Maklowicz). Najpierw wywar na malutkim ogniu jak radzili inni, a potem jarzyny pod sam koniec (jarzyny rowniez moga powodowac metnienie). Ja zestaw mam standardowy, czyli: marchewka, pietruszka, seler, por, opalona cebula, czasem listek laurowy i ziele. Obowiazkowo lubczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 21:10 No i odrobine kapusty, zapomnialabym. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 21:23 Ta kapusta powinna być włoska. Odpowiedz Link Zgłoś
anna335 Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 28.09.05, 21:27 zeby byl zolty to najlepiej przypiec na plycie pieca weglowego glowke cebuli dosc mocno i wrzucic na koniec:) ja tak robie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synus2 Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:39 A ja wkładam razem z włoszczyzną surowego ,średniego buraka .Po ugotowaniu rosołu poprostu go wyrzucam.Jest super kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
ula76 Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim 29.09.05, 11:49 ooo tak,poprawia smak i kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: tak jest. Rosół to magia czasu... na maleńkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 09:12 połówka kury,30-40dag wołowiny z kością,skrzydło indyka,5-6 marchewek,2 pietruszki z natką(zwiąż nitką),połówka selera,por jeden mały(pół dużego),liść ziele 7-8 ziarenek pieprzu,dobrze dodać kawałeczek kapusty włoskiej(zwiąż),dwa grzyby suszone(ja daję podgrzybki).pod koniec gotowania daję lubczyk(mała łodyżka)i natkę pietruszki.Jak pisałam,na bardzo wolnym ogniu.Gwarantuję,że będzie pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitty Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? IP: *.chello.pl 28.09.05, 22:54 Na kolor i aromat! super jest jeden suszony grzybek - lepszy niz opalona cebula i bardziej pachnący niz burak. A na klarowność - dokładnie czas - im dłużej i łagodniej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 09:03 rosół gotujemy na bardzo wolnym ogniu i nie zbieramy szumowin(same opadną ).pod koniec gotowania można wrzucić 2-3 kostki lodu -poprawimy tym jego klarowność. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwe Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 29.09.05, 12:05 Jak mięso jest mrożone o tez nie jest klarowny tylko biały i mętny. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 30.09.05, 12:50 Nieprawda. Robię rosół i z mrożonego mięsa, i ze świeżego. Gotuję w szybkowarze. Najpierw 25 minut bez przypraw, potem wrzucam jarzynę i przyprawy, i dalej gotuje 25 minut. Oczywiście jeśli jest to rosół z kurczaka, natomiast z wołowiny, dokładnie tak samo, tyle tyko, że czas gotowania wydłuZam o 5 minut. Rosół jest bardzo smaczny i klarowny. Odpowiedz Link Zgłoś
inezz_a Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 29.09.05, 12:08 a ja mam sposób! Z reguły robię rosół z wiejskiego kurczaczka, więc najpierw gotuję warzywka a potem wrzucam mięsko. Ale najpierw mięso obgotowuję w innym garnku - do mocno gotującej się wody wrzucam po kawałku mięsa i chwilkę gotuję, ale tak tylko żeby ten szum odleciał. Przekładam do garnka z warzywami i już normalnie gotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taras Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? IP: *.stacje.agora.pl 30.09.05, 12:05 Jeżeli wywar się wygotuje i dolewasz wodę to tylko przegotowaną bo jak dolejesz innej to też jest mętny. Odpowiedz Link Zgłoś
alka47 Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 30.09.05, 13:44 trzeba dodac na kilka minut rozbeltane jajko kurze Odpowiedz Link Zgłoś
alka47 Re: Dlaczego mój rosół jest zawsze mętny ? 30.09.05, 14:08 bialko kurze -przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś