Dodaj do ulubionych

Jak usmazyc skórke z pomaranczy???

IP: 195.205.3.* 02.12.05, 21:57
j.w. Prosze o przepis jesli ktos wie?? dzieki.
Obserwuj wątek
    • felis2 Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? 03.12.05, 12:08
      Wyszorować porządnie pomarańczę. Chociaż na chemię w środku to nie poradzi...
      ale przynajmniej czysta będzie. Obrać. Ściąć to białe. Pomarańczowe wymoczyć,
      długo, kilka razy zmieniając wodę. Pokroić drobno, wrzucić do rondelka czy
      garnuszka, dosypać trochę cukru (nie wiem ile, na oko sypię) i smażyć, cały czas
      mieszając, aż zrobi się szkliste. Zużyć trzeba od razu, bo robi się twarde.
      Proszę mnie nie pytać o sens tych poczynań (np. po co się moczy), po prostu taki
      mam przepis ze starego zeszytu mamy
      • Gość: mm Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: 195.205.3.* 03.12.05, 13:36
        serdeczne dzieki za przepis.
    • Gość: mati Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 14:29
      robię podobnie tzn. do pokrojonej skórki wsypuję cukru i 2 łyżki wody niech się
      smaży na bardzo małym ogniu, gdy jest woda to nie trzeba przy niej cały czas
      stać.Mieszać co pewien czas , aż będzie szklista. Cukru tyle , aby była
      ulepkowata , na koniec dodaję sok z połowy cytryny to zapobiega zcukrzeniu.
      Skórkę smażę zawsze z dwóch dużych pomarańczy , na koniec do słoika i
      pasteryzuję kilka min.
      • Gość: Maria Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: *.wa-wa.inpoland.pl 03.12.05, 18:07
        Do smażenia [kandyzowania] skórek pomarańczy, kupuję pomarńcze z jak najgrubszą
        skórką. Wyszorowane pomarańcze obieram [nie wycinając białego miąższu], skórki
        moczę przez całą noc w zimnej wodzie, po odlaniu wody zalewam skórki wrzątkiem
        i gotuję ok. 10 min, zlewam wodę z gotowania i zalewam nowym wrzątkiem, gotując
        znów ok. 10 min. Powtarzam te czynność trzy razy.
        Następnie skórki tnę na paski szer. 1 cm [jak ktoś woli może być w kostkę],
        wkładam do rondla z wrzącym syropem i gotuję 15 min, odstawiam do następnego
        dnia. Czynność tę powtarzam 4 - 5 razy. Skórek w rondlu nie mieszam. Jak skórki
        są dostatecznie szkliste wciskam sok z jednej cytryny, zagotowuję i gorące
        składam do czystych wyprażonych słoików, nie pasteryzuję. Tak wysmażone skórki
        mogą w słoikach stać w chłodnym miejscu ok. 12-tu miesięcy.
        Zawsze smażę skórki z większej ilości, które mi wystarczają na 1 rok.
        Pozdrawiam - Maria
        • jacek1f Mario..:-) a czy Ty wiesz, co się stanie, jak 03.12.05, 20:10
          zalejesz spirytusem taki jeden słoiczek....
          To spróbuj (i poczekaj 8 tygodni).
          Dokłądnie w ten sposób robimy czasem domowy likier pomarańczowy:-) Mało, ale
          intnsywnie - niech Cointreau się schowa!
          • natka404 Re: Mario..:-) a czy Ty wiesz, co się stanie, jak 18.04.06, 10:53
            A ja zrywam cytryny z drzewa i smaze skorki jak Maria podala, a potem zalewam
            wodka lub spirytusem czyli tak jak Ty Jacku,z ta roznica, ze mam cytrynowy
            likier.
            Rowniez pycha. Czasami mam tyle cytryn, ze nie wiem co z nimi zrobic, wiec
            wyciskam, smaze i pytam na forum kuchnia i zawsze sie czegos nowego
            dowiaduje:)))
            Serdecznie pozdrawiam z cytrynowym usmiechem, ale wczesniej dodadaje duuuuuzo
            miodu eukaliptusowego. Eukaliptusy wlasnie zakwitly.
    • ucztababette Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? 03.12.05, 18:12
      Hej, robilam wczoraj dokladnie tak jak felis2 :-) Dobra i juz jest zjadana z
      makowcem :-)
      • linn_linn Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? 03.12.05, 19:45
        Skorke z pomaranczy pokrojona w slupki i usmazona w cukrze mozna zanurzyc do
        polowy w plynnej czekoladzie: tylko nie pytajcie o kalorie. Przysmak wloski do
        pogryzania.
        • Gość: Maria Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: *.wa-wa.inpoland.pl 03.12.05, 20:05
          To musi być super. Spróbuję. Bardzo lubię sobie pojadać smażoną skórkę.
          Maria
        • Gość: mm Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: 195.205.3.* 03.12.05, 20:20
          mam takie pytanie czy biały miąz nalezy usunąc?????
          • Gość: Maria Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: *.wa-wa.inpoland.pl 03.12.05, 20:30
            Ja nie uisuwam, tak jak napisłam w poprzednim poście. Dla mnie smażona skórka
            pomarańczowa z wyciętym miąźszem jest za twarda. Wybieram zawsze pomarańcze z
            jak najgrubszą skórką.
            Maria
            • Gość: mm Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: 195.205.3.* 03.12.05, 20:44
              dzieki, ja tez tak zrobie.Juz sie gotuje
        • Gość: i.nes Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: *.aster.pl 28.12.05, 13:54
          Taką skórkę w czekoladzie dostałam pod choinkę od teściówki - mmmm, super!
          Znikła w trymiga ;)
    • Gość: Kanna Re: Jak usmazyc skórke z pomaranczy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 23:44
      Mój przepis na skórkę:
      Zalewam wrzątkiem obficie posolone skórki(oczywiście
      biała skóra zdjęta).Moczą się przez parę godzin,
      zmieniam wodę i znów to samo(kilka razy tak zalewam
      z solą-chyba,żeby wypłukać te chemikalia).
      Następnie kroję drobno,wrzucam do syropu z cukru i wody
      (niestety na oko-mniej więcej szklanka wody i szklanka
      cukru).Gotują się do momentu,aż stana się szkliste,
      wkładam gorące do słoiczka,zakręcam i do lodówki.
      Mogą stać nawet parę miesięcy,chociaż nigdy tyle
      nie udało im się stać.
    • linn_linn Re: skorki z pomaranczy inaczej 28.12.05, 14:42
      www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.php?/topic/4/1553.html
      Przy skorce zostawia sie troche miazszu, a potem usmazone obtacza w cukrze. Do
      chrupania...
      • i.nes Re: skorki z pomaranczy inaczej 29.12.05, 12:35
        Mmmmmm, wyglądają super - przy pomocy Babel Fish udało mi się przetłumaczyć
        opisy pod zjęciami z włoskiego na angielski ;-) Proszę o ewentualną korektę.

(Pomarańcze pewnie trzeba najpierw umyć, sparzyć, etc.)

1. Pociąć skórkę zostawiając odrobinę miąższu.

2. Skórki dać do gara, zalać zimną wodą, postawić na gaz, doprowadzić do
        wrzenia, gotować 4-5 minut, odcedzić. Znów zalać zimną wodą, doprowadzić do
        wrzenia, gotować 4-5 minut. Powtórzyć operację trzeci raz, by pozbyć się goryczki.

3. W płaskim naczyniu (dobrze widzę, że na zdjęciu jest brytwanna postawiona na
        dwóch palnikach?) przygotować syrop w proporcjach: na 3-4 pomarańcze użyć 500 g
        wody i 300 g cukru.

4. Do syropu wsypać skórki jedną warstwą. Nie mieszając gotować 1,5h aż syrop
        się wchłonie, a skórki zrobią się szkliste.

5. Wyłączyć gaz, rozdzielać dwoma widelcami skórki i obtaczać w cukrze (pudrze?).

6. Układać jedną warstwą i zostawić do wyschnięcia na 24h. Na zdjęciu jest taki
        fajny zestaw do suszenia, ale czy jak ktoś nie ma, to zwykły papier lub talerze
        wystarczą?

pozdrowienia
        ines
        • linn_linn Re: skorki z pomaranczy inaczej 29.12.05, 13:49
          Mozna rozlozyc np. na kratkach do ciast albo na tej wyjetej z piekarnika.
        • Gość: cucciolo Re: skorki z pomaranczy inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:08

Chcialam sie pochwalic, ze zrobilam wg tego przepisu - wyszlo pycha, chcialam
          tez dodac kilka moim spostrzezen, dla tych, ktorzy tez by chcieli sprobowac.
          Mialam do dyspozycji tylko elektryczna kuchenke, gdzie ciezko jest ustawic
          dokladnie temperature, wiec moje skurki "pyrkotaly"sobi - byc moze ciut za
          szybko. Smazylam je ctroche ponad 1,5 godziny - a le uwaga - syrop powoli
          gestnieje i moze zaczac sie przypalac (dlatego tez jesli was kusi, zeby na
          poczatku dodac wiecej cukru, bo syrop wydaje wam sie za rzadki, to lepiej sie
          powstrzymajcie, bo i tak odparuje), tak samo jak i skorki, ktore zaczna wtedy
          twardniec.
          smazylam na duzej teflonowej patelni, jednak lepsza opcja bylaby chyba taka
          brytfanka, ktora zajelaby 2 palniki, bo u mnie, mimo, ze palnik elektryczny byl
          b.duzy na brzegach syrop bulgotal slabo, kiedy na srodku wrzalo na calego, a
          przeciez nie powinno sie mieszac...

to tyle - polecam bo smakuje rewelacyjnie, nie twardnieje tylko ma konsystencje
          hmmmm, suszonej moreli - ostrzegam: WCIAGA !!! ;))
          • linn_linn Re: skorki z pomaranczy inaczej 25.01.06, 10:55
            Cenne uwagi...
            • Gość: mała Re: skorki z pomaranczy inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 15:14
              a do sloika wkladacie same skorki czy zalewacie to tym syropem ze smazenia czy
              moze czyms innym?
              • Gość: mati Re: skorki z pomaranczy inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 19:21
                Zalewam syropem.
                • Gość: marbor1 Re: skorki z pomaranczy inaczej IP: *.npgo.pl 17.04.06, 20:55
                  Dobrze jest do syropu dodać sok z wyciśniętej cytryny, zagotować i zalać tym
                  syropem skórki w słoiku, po to aby się syrop nie scukrzył.
                  Maria
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka