alkohol

(159 wyników)
  • czytałam wiele w necie i już sama nie wiem co myslec . chodzi mi o to, że nie wiedząc o ciązy a akurat moje pierwsze tyg. wypadły na Swięta Bożego Narodzenia i tak końcem 4 tyg i pierwszego dnia 5 tygodnia wypiłam w świątecznej atmosferze kilka drinków tj w Boże Narodzenie i Szczepana. od tej pory 0 alkoholu. i teraz nie wiem czy zaszkodziłam dziecku. 4 tydz ciązy to 2 tydz od zapłodnienie a w internecie wiele artykułów opisuje, że dziecko narażone jest na działanie alkoholu w 4tc od zapłodni...
  • Jak sobie radzicie/radzilyscie na poczatku ciazy na spotkaniach towarzyskich? Ja do abstynentek nigdy nie nalezalam, wiec niezamawianie piwa czy drinka spotyka sie ze zdziwieniem ze strony znajomych - szczegolnie, ze jestem na wakacjach. Jako ze jestem w bardzo wczesnej ciazy, nie chce jeszcze nikogo informowac. We wtorek postanowilam zamowic sobie po kryjomu bezalkoholowego drinka (jakies zmieszane soczki z grenadyna, bardzo pyszne). Pan kelner niesie, wyglada toto jak Tequilla Sunri...
  • Cześć! Właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży!!!! :)) Niestety, ale w przyszłym tygodniu muszę wyjechać służbowo na kilka dni z kolezankami z pracy. Nie chcę się jeszcze ujawniać, bo to bardzo mała ciąża 4-5 tydz. Na pewno będzie jakaś impreza z alkoholem i nie wiem co mam wymyślić. Będę nocować w pokoju z koleżanką, więc argument z lekami czy antybiotykami odpada. To będzie długa delegacja, więc takich okazji może się zdarzyć kilka... Nie wiem co wymyślić... Może to błahy proble...
  • Otstanio moja znajoma (rodziła 2 mies temu)przyznała,że piła raz na tydzien, dwa pół piwa, małą lampkę wina, i o dziwo lekarz (dobry) jej pozwolił po upływie 5mies.!Co Wy na to? Teraz karmi i nie pije, ponieważ wg.niej w ciąży chronił dziecko organizm matki, hmmmm...Wydaje mi się to mocno kontrowersyjne... Dzieciak jest zdrowy, ale może coś wydarzyć się później?(rozwoj mózgu itp.),czy panikuję?
  • chciałabym wrócić do tematu, który był juz wielokrotnie poruszany, ale jest bardzo ważny dla wielu z nas. chodzi o picie alkoholu zanim dowiedzialysmy sie o ciazy. nie jestem bynajmiej alkoholiczką, ale normalna dziewczyną - za 2 tygodnie rodze, a od poczatku ciązy nie daje mi to spokoju - zanim zrobiłam test (2 dni po spóźnionym okresie) miałam kilka duuuzych, mocno "zakrapianych" imprez, 2 wesela z poprawinami...i wyrzuty sumienia długo nie pozwalały cieszyc mi sie ciąża (ni...
  • Drogie Panie! Pisze pracę magisterską na temat picia alkoholu podczas ciąży.Będę bardzo wdzięczna, jeżeli zechcecie Panie poświęcić chwilę swojego wolnego czasu na wypełnienie poniższej ankiety. Odpowiedź na te kilka pytań zajmie Paniom najwyżej 5 minut, a dla mnie jest bardzo ważną częścią mojej pracy.Ankieta jest anonimowa, a odpowiedzi będą analizowane zbiorczo. Dziękuję za rzetelne odpowiedzi i poświęcony mi czas.
  • Kochane, dopadło mnie chorobsko :( Leżę, pokasłuję i czuję się ogólnie źle. Lekarz zalecił - ze względu na 13 tc - tylko leki homeopatyczne + apap na zbicie gorączki. Biorę stodal na kaszel, homeogene na ból gardła, oscillococcinum. DOstalam jeszcze kropelki L52, podobno dzialają rewelacyjnie, ale są na 70% alkoholu. Czy można je bezpiecznie stosować? Nie chodzi mi o resztę - dla mnie i tak homeopatia to cukier z wodą, ale o te krople. Bierze się je nawet do 8 razy dziennie po 25 kropli...
  • Powiedział że bez przesady i mam brać, bo to mała ilość 2 łyżeczki dziennie \. Zawartość 60% etanolu. Czy faktycznie taka ilość naprawdę nie szkodzi, zwłaszcza w 1 trymestrze ?
  • Witam, planuję przy nastepnym cyklu starać się o dziecko, obecnie przyjmuję folik w dawce 0,15 mg, mam pytanie czy można napić się piwa?? generalnie nie piłam od bardzo dawna ale czy 2 - 3 piwa moga mieć jakiś wpływ że "zgromadzony" folik w organiźmie w jakiś sposób zostanie zniszczony przez np. wypite piwo??
  • Szczesliwie dobrnelam do konca 1 wszego trymestru(15tc), na usg poki co wszystko ok. Mimo to coraz czesciej zaczynam sie zamartwiac o poczatek ciazy kiedy to niewiedzialam o niej :(. Bylam po dlugim karmieniu piersia i myslalam ze moj organizm sie jeszcze nie wyregolowal (dowiedzialam sie w 13 tc)i zdazylo sie mi kilka razy popic winko do obiadu czasem piwko (akurat bylo lato) Wyszlo na to ze praktycznie caly pierwszy trymestr cos pilam, nic wysokoprocentowego ale tu piwo, tu 2 lampki w...
  • Spóźnia mi się okres...jest możliwość ,że jestem w ciąży...nie ukrywam,że sie staramy Robiłam test wczoraj rano-jedna kreska i dziś rano-teoretycznie jedna kreska,chociaż wydaje mi sie ,że była druga taka słabiusieńka,ale chyba była,ale nie wiem czy to nie siła wyobraźni i nastawienia. Wczoraj wypiłam kilka piw i paliłam,wiem że starając sie powinno się z tego zrezygnować,ale skoro juz sie stało...mam świadomość że alkohol szkodzi w ciązy Mam teraz obawy jeśli okaże sie,że jednak jest...
  • Witam trochę sie zamartwiam bo wczoraj zjadłam 2 batony pawełki i dziś jednego. Przeczytałam coś takiego: "spirytus (zawartość to 5% na jeden batonik)Po spożyciu jednego batona alkomat wskazuje 0,38 promila alkoholu w wydychanym powietrzu. Nie wiem czy przesadzam czy nie ale naprawdę trochę sie zmartwiłam tym co przeczytałam.
  • Witam, szukam informacji na temat odżywiania zarodka. Wiele z nas w początkowym okresie ciży nie jest o tym świadoma, iż nosi "pod sercem " nowe życie. Moze sie zdażyć, że spożyjemy alkohol lub inną używkę. Stąd moje pytanie. W pierwszych dniach od zapłodnienia do momentu zagnieżdzenia zarodka jest on odżywiany przy pomocy blstocysty. Oznacza to, jak rozumiem, że nie ma on połączenia z krwią matki. bardzo proszę o szczegółowe informacje na powyższy temat lub wskazanie odpo...
  • Czy fakt, iz męzczyna podczas stosunku po którym doszlo do zaplodnienia był pod wpływem alkoholu moze miec jakis wplyw na plemnik zapladniajacy lub dziecko ? Cos mi sie obiło o mozliwosci rozczepu warg? czy to prawda?
  • www.gazetawyborcza.pl/1,82709,4484842.html
  • to początek 4 tygodnia a jakieś 2 tygodnie temu piłam alkohol w większej ilości czy mojemu dziecku może się coś stać z tego powodu? nie wiedziałam że jestem w ciąży.. proszę powiedzcie bo się zadręczam.
  • Witajcie. Bardzo się ucieszyłam że jestem w ciązy, gdyby nie fakt że nie żle imprezowałam (kilka razy duże ilosci alkoholu) w pierwszych 14 dniach po zapłodnieniu, a najbardziej w ten 14 dzień. Bardzo się teraz denerwuję, czy może mieć to wpływ na płód???
  • Ogladalam wczoraj swietny program, troche w szoku bylam. Na przykladzie kobiet Angielskich pokazano, jak sobie niektore mamy lekcewaza zagrozenia plynace dla plodu wynikajace z picia alkoholu. Co tam butelka wodki... Przedstawiono wyniki badan prowadzone przez wiele lat. Wychodzi, ze pol kieliszka wina moze przejsc bez echa, ale juz 2 kieliszki wypite w nieodpowiednim momencie moga spowodowac trwale nastepstwa dla dziecka. Mimo, ze dziecko z pozoru bedzie zdrowe, po kilku latach o...
  • Blagam o pomoc jestem w 30 tyg ciazy i ciagle sie zamartwiam.Jestem mloda osoba i jak wiadomo lubilam sobie po imprezowac wczesniej sie odchudzalam wiec okres mi sie opoznial mialam nie reguralne cykle robilam testy ale wychodzily negatywnie potem nie wspolzylam i znow zrobilam test i wtyszedl pozytywnie obliczylam sobie wszystko i wyszlo mi ze w 6 tyg znow bylam na dyskotece pilam kamikaze i piwko wczesniej tez chodzilam na imprezki popijalam jedno lub 2 piwka zdazylo mi sie t...
  • wiem ze zasada brzmi: nie wolno w ciazy, ale.... ponoc czerwone wino nie zaszkodzi w ilosci lampki; znajomej ginka wrecz zalecala niewielka ilosc koniaku na stawiajaca sie macice. Czy macie jakas realna wiedze na ten temat? Nie chodzi mi o ocene, ale o fakty. Dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się