Dodaj do ulubionych

Folik a alkohol

15.08.08, 09:54
Witam, planuję przy nastepnym cyklu starać się o dziecko, obecnie przyjmuję
folik w dawce 0,15 mg, mam pytanie czy można napić się piwa?? generalnie nie
piłam od bardzo dawna ale czy 2 - 3 piwa moga mieć jakiś wpływ że
"zgromadzony" folik w organiźmie w jakiś sposób zostanie zniszczony przez np.
wypite piwo??
Obserwuj wątek
    • uccellino Re: Folik a alkohol 15.08.08, 09:57
      Alkohol nie ma wpływu na poziom kwasu foliowego.
      Nie pij tylko po owu smile))
      • geisha1 Re: Folik a alkohol 15.08.08, 10:02
        dzieki wilekie za szybką odpowiedźsmile
      • nglka Re: Folik a alkohol 15.08.08, 13:40
        uccellino napisała:

> Nie pij tylko po owu smile))

Tak od siebie dodam, że dopóki trzymałam się zasady "nie piję po owu, nie leczę
        nic od nowego cyklu" - nie zaszłam. Zaszłam w cyklu, w którym podpiłam się winem
        lecząc infekcję globulkami(po leczonym w I fazie zapaleniu pęcherza). Grunt to
        nie dać się zwariować i żyć "jak zawsze", dopiero wtedy organizm uznaje, że jest
        się wystarczająco wyluzowanym na ciążę.
        Podkreślę, że do pijących nie należę ale w końcu jestem człowiekiem i nie warto
        odmawiać sobie 2-3 piw z uwagi na plany, które jak być mają to i będą. Ponadto
        alkohol rozrzedza krew a to... sprzyja zagnieżdżaniu smile
        • nglka Poprawka 15.08.08, 13:43
          Zamiast "nie leczę nic od nowego cyklu" miało być "nie leczę nic w II fazie DO
          nowego cyklu" smile
    • kaeira Re: Folik a alkohol 15.08.08, 10:31
      Oczywiście możesz pić piwo! Owszem, regularne nadużywanie alkoholu zaburza
      poziom kwasu foliowego w organizmie, ale chyba nie o tym mówimy.
      Dodam, że piwo jest jednym z produktów, które zawiera najwięcej kwasu foliowego
      - dlatego np. piwo bezalkoholowe jest wręcz wskazane.

PS. Jedno czy drugie piwo po owulacji też nie zaszkodzi, choć niewątpliwie
      lepiej się powstrzymać od picia większych ilości alkoholu.
    • geisha1 Re: Folik a alkohol 15.08.08, 17:13
      Po owu.. nie chce nawet patrzeć na alkohol, poprzednim razem jak zaszłam w ciąze
      - to zanim sie zorientwałam to juz zdązyłam sobie wypić kilka lampek wina plus
      jakies drinki, bardzo to przeżywałam i nie moglam sobie wybaczyć... jak już
      zrozumiałam ze wsyztko bedzie dobrze i ze to co wypiłam na pewno nie zaszkodzi
      dziecku to poroniłam w 11tygodniu, to oczywiscie nie było przyczyną bo ja sie
      napiłam w pierszych 2 - 3 tyg, a przyczyna była prawdopodobnie inna, teraz mam
      nadzieje że sie uda, ale wlasnie nie chce tez dac sie zwariować, chociaz jak sie
      nie uda tym razem to kto wie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka