antony

(10 wyników)
  • Co sadziecie o duchach zmarłych właśnie? Grzech wierzyc?Nie chce tu opisywac pewnych wydarzeń,bo to nie to forum:)ale mam pytanie jak ustosunkowuje się Kościół do tego zjawiska? Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Danta Pytam o to wierzących,bo odpowiedzi niewierzących znam,a odpowiedzi wierzących,których o to pytałam-są podzielone.Więc pytam tu.
  • Witajcie, prosze o Wasze szczere wypowiedzi odnosnie brzmienia tych trzech przykazan. Wielu z nas uczylo ich sie na pamiec przed pojsciem do pierwszej komunii, wielu z nas wczescniej. Chodzi mi o przykazania z Dekalogu (pierwotnie dane Mojzeszowi a przez niego przekazane norodowi Izraelskiemu), ktore zostaly przyjete do chrzescijanstwa jako pewnego rodzaju "miara". Pozdrawiam wszystkich Anton
  • Wiemy, ze sa to slowa sw. Jana z jego Ewangelii z pierwszego rozdzialu. Slowem nazywa on Syna Bozego, ktory stal sie cialem, czyli istota ludzka, ktora zamieszkala tutaj z nami na Ziemi. Za niedlugo wchodzic bedziemy w czas kaledarzowy, ktory zbliza nas do swiat grudniowych, gdzie powyzsza tematyka jest bardzo czesto omawiana. Jak tlumaczycie dzieciom lub sobie te slowa? Czy dla Was, tak jak dla mnie, potezny Logos, Slowo, stal sie cialem? Czy on byl dla Was, tak jak i dla mni...
  • "Święty, Święty,Święty" - wolaja wg apokalipsy na widok B-ga."Wiem kim jestes: Swiety Bozy"- zawolal demon na widok Jezusa Chrystusa. Swiety = zanczy: odzielony od grzechu, od zla. Zatem: 1. dlaczego ap.Pawel rozpoczyna listy:"Do swietych w..."? 2. dlaczego apostolow (11 wybranych przez JCH + 1 nastepca Judasza, wybrany na posiedzeniu uczniow)nazywa sie swietymi? 3. dlczego miriam - matke JCh nazywa sie swieta? 4.dlaczego tylu nastepnych ludzi nazwano swietymi? 5. dlaczego wolali ...
  • Może powinnam od razu napisać, że szukam odpowiedzi od katolików :) Zmarł mój dziadek i szukam informacji, jak długo wynosi żałoba po dziadku i coś nie mogę znaleźć. Bardzo proszę o informację. Inna sprawa, że z dziadkiem nie byłam bardzo związana, rzadko się widywaliśmy i często spotykałam się z nim "z obowiązku", dlatego też zastanawiam się, jak może być odebrane nieprzestrzeganie pełnego okresu żałoby przez otoczenie; czy uważacie, że to może kogoś gorszyć? Kolejna sprawa - dzi...
  • Witajcie, z pewnoscia wszystkim nam znane sa te powyzsze slowa. Sa one wycinkiem modlitwy, ktorej uczylismy sie juz jako dzieci. Ci z nas, ktorzy maja male pociechy ucza tych slow z kolei nastepna genaracje. Slowa tej modlitwy, ktora wypowiedzial nasz Pan Jezus do swego Ojca na prosbe jego uczniow, sa na tyle glebokie, ze w zasadzie nad kazda fraza moznaby spedzic wiele, wiele godzin. Mi chodzi dzisiaj o czesc: Mat. 6:10 "Przyjdz królestwo twoje, badz wola twoja, jak w niebie, ...
  • Czyli takich zjawiskach jak: inkwizycja, wyprawy "krzyzowe", odbieranie sila tego, co Kosciolowi "sie nalezy", perswazja prawowiernosci terrorem...? Mozna uslyszec rozne glosy na ten temat, od stanowczego nazwania tego wszystkiego zlem i ubolewania nad tym do stwierdzenia, ze wszystko to bylo "mniejszym zlem" albo wrecz wynikiem Bozej opatrznosci a wiec dobrem, poniewaz uratowalo Kosciol przed herezja i przyczynilo sie do umocnienia wiary katolickiej.
  • Witajcie, wszyscy (tak mysle) zgadzamy sie co do tego, ze Jezus po swojej smierci, po wzbudzeniu go od umarlych i po wniebowstapieniu powrocil do nieba, do swego Ojca. Od tego czasu dokonuje on wielu rzeczy lub tez bedzie jeszcze dokonywal, i to nie tylko wzgl. wierzacych. W Biblii jest on czasem nazwany Arcykaplanem, czasem Krolem Krolow, czasem Panem Panow, czasem Sedzia itd. Jak odczuwacie osobiscie jego urzedy, w ktorych dziala on bezposrednio w Waszym zyciu? Czy jest on Wa...
  • Nasz Pan podczas swej pierwszej obecnosci nie tylko spedzal czas w Swiatyni czy w synagogach. Pamietamy, ze swojego pierwszego cudu dokonal na „slynnym“ weselu w Kanie, w Galilei, gdzie wraz ze swoja matka oraz uczniami zostal zaproszony. Opowiadacie to wydarzenie swoim dzieciom? Jak je tlumaczycie im lub sobie? Na czym Waszym zdaniem polegl ten cud? Jak rozumiecie wypowiedz gospodarza odnosnie tego cudu? Co bylo czym, co stalo sie czym, co przestalo byc czym? ...
  • Sion w watku o chrzcie napisał o protestantyzmie: "poza tym ciekawe ktora z waszych wiar jest tą prawdziwą?" "to by się zgadzało ze własnie jest to odejście od nauki Lutra przez kościoły "dalszych reformacji" jak bym zwariowała z niepewnosci gdybym była protestantką: tyle kosciołów, tyle doktryn, tyle poprawek - a któraż ta prawdziwa?" Specjalnie dla Sion i innych osob, ktore zagubiły się w kwestiach roznorodności wyznan w protestantyzmie przestawiam moje osobiste rozwazania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się