Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      asertywny

asertywny

(17 wyników)
    • Wnioskując z lektury waszych postów oczekuje samych pozytywnych odpowiedzi ;)
    • Często czytam to forum i chciałabym prosić o radę co mogę zrobić ze swoją nieasertywnością, której nienawidzę i za którą siebie nienawidzę. Problem jest tym gorszy, że stopniowo zaczynam też nienawidzieć i osób wykonujących zawód pn. psycholog. Ostatni psycholog, z którym miałam kontakt i od progu mówię, że jestem nieasertywna, mnożę przykłady, odznaczył się min. włażeniem nieproszony kaloszami w życie intymne, zaproponowanie (wiedząc, że biorę środki antydepresyjne) z luzacką miną, czemu sob...
    • A pewnie jesteście... :), to zastanawiam się w jaki sposób: miły, acz stanowczy, czy raczej stanowczo nerwowy, czy może jeszcze jakiś inny? :) Raczej chodzi mi o to, aby więcej skorzystać i "wydusić" skrzętnie skrywaną wiedzę lekarską, zainteresować problemem i pacjentem i nie dać się traktować rutynowo i z góry (pani nie jest lekarzem, niech pani nie wtyka nosa). Mówię tu o setkach sytuacji w ciąży, z małym dzieckiem, przepisywaniem fury leków itp...
    • ematki uwielbiajan takie dyskusje akademickie to rzucam na talerz w sezonie ogorkowym stoje ja sobie z dziecmi w biedronce i jak na zlosc dwie dlugie kolejki przede mna kilka osob z mniejszymi zakupami i babki z pelnym koszem wpadlam z dziecmi jedna noga po soczek i loda i z maluchem za lape i ze starszakiem stoje grzecznie przed babkami wyrasta pan wczorajszy albo juz i dzisiejszy z lodem i soczkiem i grzecznie prosi ze on tylko to panie akceptujaco kiwaja glowka i puszczaja prz...
    • I co mam robić, dobrzy ludzie? Jestem mamą. Jestem tłumaczką i pracuję od 21-ej do 2-ej. Jestem nauczycielką i będę miała dwa etaty w jednej szkole, bo NIE MA KTO UCZYĆ (koleżanka na macierzyńskim). Chcę po powrocie mojej koleżanki przekazać jej swoje godziny i złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron, więc zależy mi na dobrych układach z dyrekcją. Jak ja mam to przeżyć do stycznia?
    • Rano wpadla tesciowa. Akurat trafila na godziny marudzenia Mlodego. Ma takie godziny, kiedy mu nic nie dolega, najedzony, przewiniety, kolka-nie, ale po prostu placze. Weszla do pokoju i mowi daj mi go.A ja :nie, dziekuje poradze sobie sama. I sie dowiedzialam:ze jestem smierdzacym gownem:)), ze nic bym nie robila tylko w lozku z chlopem lezala i ziebila dziecko, ze pojdzie do lekarza i powie co robie to mi dziecko zabiora. Glowny argument:ziebie dziecko, a ja uwazam ze bluzeczka,...
    • dodatkowych pieniędzy? Mam w pracy taką sytuację: Od stycznia przejęłam obowiązki koleżanki, której nie przedłużono umowy, ponieważ zaniedbywała swoje obowiązki. Pozostawiła po sobie wiele niezałatwionych spraw, które spadły na mnie. Poza swoimi obowiązkami, a mam ich niemało, muszę mnóstwo czasu poświęcić na ich rozwikłanie. Jestem wściekła, bo czas przecież się nie wydłuża, a ja nie mogę zaniedbać swoich obowiązków. Podobna sytuacja miała miejsce w ub. roku, kiedy ta sama osoba posz...
    • ...jestem :( Ale to konkluzja post factum. Dziś byłam na jeździe doszkalającej. Myslałam, ze rzecz będzie o poruszaniu się na drodze, przepisach, płynności jazdy. A tu facet mi palnął na początek kazanie o nieudolnych kierowcach i potem było już coraz gorzej... Jeździłam, owszem, ale cały czas coś źle robiłam. Jako kierowca mam już swoje nawyki (trzymanie kierownicy, dodawanie lekkiego gazu przy wychodzeniu z zakrętu itp., każdy je ma...). Nigdy nie miałam wypadku, ani stłuczki (tfu, tfu), ...
    • Goście z Francji przyjechali. Tak jak postanowiłam, nie zaprosiłam ich do siebie....... sami się wprosili. Mąż nie miał natury i ochoty odmówić. Zacisnęłam zęby, siostrzenica z większego ogarnęła dom, kupiliśmy z mężem ciasto. Pół godziny przed przyjściem mąż zadaje pytania z tych bardzo inteligentnych: - Mamy 8 równych kubków / talerzyków do kawy ? odp. Nie. Mamy 6 białych, 6 czarnych. - Mamy 8 równych literatek do wody ? opd. Mamy.... po Nutelli - Mamy dzbanek do wody ? odp....
    • www.plotek.pl/plotek/1,78649,7230096,Apel_Miss_Polski_do_kobiet__JAK_JESTES_GRUBA_TO_SCHUDNIJ_.html Ale "fajna" miss :P
    • taka mi sie trafila niby zlota kobita i do rany przyloz i pelna checi dobrych, ale tylko wtedy kiedy jej pasuje jak nie pasuje - od razu stanowczo i wprost odmawia oferujac sie w zamian z czyms co mi nijak nie lezy pamietam jak prosilismy ja o kilka dni opieki nad dzieckiem w wakacje kiedy mi przedszkole zamkneli - bylam naprawde w podbramkowej sytuacji - uslyszelismy na mnie nie liczcie, ja urlopu wziac nie moge natomiast kiedy urodzilam mlodsze miala caly miesiac urlopu i wymyslila,...
    • poradzcie cos,jak ladnie odmowic i zostac przy swoim zdaniu. chodzi mi o to ze zarowno w rodzinie jak i w pracy babki sa madrzejsze ode mnie w kwestii wychowywania dziecka. chyba uwaznaja,ze ja sie na niczym nie znam. a przeciez wychowuje swoje dziecko juz pol roku i to ja powinnam decydowac o nim a nie babcie,siostra itd... ostatnio byla taka sytuacja ze poszlam do siostry, dala dziecku biszkopta momo mojego sprzeciwu, (dala bo ona w tym wieku swojemu juz dawala), kiedys chciala mi Babelk...
    • Za tydzień przyjeżdżają do mojej teściowej, goście z Francji. Będą w Polsce przez 6 dni. Teściowa oprócz przyszykowania sterty jedzenia, wzięła sobie za punkt honoru zapewnić gościom rozrywki. Chwała jej za to. Jednak powstał mały zgrzyt między nami, w kwestii pokazania gościom jak mieszka jej syn z rodziną (tzn. ze mną i naszym synem). Dom wynajmujemy, nic pięknego w nim nie ma. Oprócz tego, nie chce mi się tracić jednego dnia, na wypucowanie domu + wymyślenie i przygotowanie poc...
    • Błagam pomóżcie. jestem na skraju. Mam początki depresji okołoporodowej, rozwodzę sie, musze utrzymać dziecko. I juz nie daje rady:)))Mieszkam bez męża i bez teściów, ale wciąż potzrebuje czyjejś pomocy przy dziecku. Postanowiłam, że nie będę ograniczac dziadkom widywania z wnukiem ( w granicach normy of kors). Kiedys byłam osoba przebojowa, pyskatą az za bardzo. Nie wiem cos się teraz ze mną stało. Boję sie odezwać i wlaczyc o swoje. Może macie jakies pomysły jak odpowiedziec sta...
    • Witam Ciekawa jestem jak wam taka asertywność w stosunku do Rodziców wychodzi? Bo ja jestem właśnie po rozmowie z Mamą...która miała kolejny "rewelacyjny pomysł". Niestety pomysł wkraczał w moje kompetencje jako matki (dotyczył mojej córki) i niestety był nietrafiony w czasie. Ładnie Mamie podziękowałam za owy pomysł i stwierdziłam że nie skorzystam...no i się zaczęło. Tzn moja Mama oczywiście wybuchła krzykiem i pretensjami po czym zakończyłyśmy w niemiłej atmosferze ową rozmowę (no...
    • tak ostatnio dużo się o niej mówi.Organizuje się kursy "bądz asertywna".Zrobiłam sobie dzisiaj test w pewnym czasopiśmie i wynik nie był dobry.Wyszło mi po prostu,że można mnie zajezdzić.Co najgorsze to się zgadza.Nie bardzo to"nie" chce mi przejść przez gardło.Z wyrażaniem krytyki tez mam problem.Dobrze mi się krytykuje w myślach,natomiast gdy trzeba to wyartykułować to już mocno się zastanawiam.Jestem ciekawa jak jest u Was?
    • Znacie jej zasady? Ja w teorii też, gorzej z wprowadzeniem w życie . Przykład 1: przed moim ślubem wybrałam sie do fryzjera. Mam ciemne włosy i chciałam rozjaśnic kilka pasemek i mieć brązowe delikatne refleksy. Fryzjerka główna gdzieś wyszła i była tylko praktykantka.Nie miałam do niej zaufania ale tak długo mnie przekonywała, że zrobi mi to dobrze i ładnie że sie zgodziłam. Nie potrafiłam odmówic bo bałam się że ja urażę. Efekt- na głowie dwa żółto- blond paski grube na 5 cm...Z...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się