Forum Nauka i edukacja Gimnazjum
ZMIEŃ
      chemia

chemia

(12 wyniki)
    • Witam, mam problem ponieważ mam treść zadania: Przedstawić strukturę wybranych związków jonowego i kowalencyjnego a drugie zadanie ( bo są dwie możliwości ) Porównać ich właściwości ( stan skupienia, temp. topnienia, przewodnictwo elektryczne, rozpuszczalność, właściwości mechaniczne ) Są to dwie możliwości do wyboru na pracę kontrolną... Szukałem w google ale nic ciekawego nie znalazłem:( Prosiłbym o pomoc, jestem zielony w tym.
    • Jestem nauczycielka chemii (i nie tylko) w gimnazjum (i nie tylko). Chcialabym prosic o pomoc uczniow gimnazjum, tylko uczniow!!! Chce troszke zmienic program nauczania chemii a przede wszystkim rozklad materialu (tematy lekcji). Nie jest to proste poniewaz material wymagany na egzaminie ginazjalnym jest spory ale wg mnie nie wszystko jest konieczne do zdania egzaminu. W zamian chcialabym ujac w programi tematy, ktore interesowalyby uczniow. Sa takie piekne tematy z chemii ale nie omawi...
    • Z nowej ery,z dzialu woda i roztwory wodne. Prosze... Bo to mi jest bardzo potrzebne... PS/gruby a i b. Z góry dziekuje...
    • Wkuwam do komisa z chemii... Proszę niech ktoś mi pomoże. Jak się tworzy kwasy tlenowe? Tzn. wiem, że tlenek niemetalu + H2O = kwas i że najczęściej bierzemy ten tlenek, w którym niemetal ma najwyższą wartościowość, ale skąd wyczarować wzór takiego kwasu? Na przyklad: - kwas fosforowy V (wg. podręcznika) mamy P2O5 + 3 H2O -> 2 H3PO4 i wtedy wygląda on tak: O II H - 0 - P - 0 - H I ...
    • No wię cnie wiem co z tym zadaniem. Ja zrobiłam inaczej i moja kuzynka po której dostałam w spadku wypełnione ćwiczenia :P też zrobiła inaczej. Jej sprawdzała nauczycielka, oceny brak, ale mi coś w tym nie pasuje. No wię zadanie: -metal 1 daje z 2 stop zwany brązem -metal 2 daje z 3 stop zwany mosiądzem -metale 1 i 4 tworzą stop używany do lutowania -z metali 4 i 5 z małym dodatkiem 1 wykonywany jest stop używany do odlewu czcionek drukaskich No wię jej sprawdzone przez nauczyciela odp...
    • Hejka! Jestem w 3 klasie gimnazjum i nie wiem na jaki profil dalej się wybrać... Lubię matme, biologie i informatyke. Szczególnie interesuje mnie profil mat-inf, ale nie wiem czy dam rade z fizyką, której nienawidzę...a poza tym słyszałam, że na tym profilu materiał z informatyki jest zazwyczaj ten sam co w gim :/ Myślałam też o biol-chem, ale tu znowu chemia mi nie odpowiada. Ogólnie jestem piątkową uczennicą i nie mam pojęcia co dalej ze sobą zrobić... Pomóżcie!
    • Cześć mam wielką prośbę do osób dobrych z chemi.... o rozwiązanie zadani: Zadanie 1 Ile atomów znajduje się w 3 molach żelaza? Zadanie 2 ile cząsteczek znajduje się w 2 molach wodoru? Zadanie 3 Ile atomów siearki znajduje się w 32 gramach siarki?? Bardzo prosze o przesłanie mi rozwiązań tych zadań naprawde bardzo mi na tym zależy.... pomóżcie!!:)
    • Hej, za rok wybieram się do liceum, tylko nie wiem, jaki profil wybrać - czy rozszerzony język niemiecki, czy rozszerzoną biologię z chemią? Po którym profilu są większe możliwości rozwoju?
    • Właśnie zakończyłam naukę w gimnazjum..i dostałam się sie do lo na profil biologiczno-chemiczny, ale zastanwaiam się nad zmienieniem profilu na matematyczno-informatyczny. Mam średnią ocen 5.2. Jak myślicie, czy warto? Bo ja nie wiem, co lubię bardziej. Po biol-chem najlepszym wyjściem jest medycyna, a to są dosyć trudne studia i długie, a zarobki nie są ogromne.
    • ... większość uczniów nie lubi chemii? Przecież razem z fizyką i biologią tworzy narzędzie do zrozumienia zjawisk i przemian dziejących sie w świecie. Czy to już nie zajmuje młodych umysłów, tylko komórki, kasa, kluby, piwo itp? Czy ludzie naprawdę wolą widzieć świat tak, jak jest przedstawiany w reklamach ("podwójna siła piorąca", supermeni wyskakujący z pralki itp) bez jakiegokolwiek zrozumienia, co, po co, dlaczego?
    • Moim najgorszym przedmiotem jest historia, zaś najlepszym chemia lub angielski. A waszym? Wyraźcie swoją opinię.
    • wiem że we wszystkich szkołach są fakultety, w niekturych już od grudnia u mnie tego niema i "gogi" zapowiadają że nie bedzie!!!!! CO ROBIĆ?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się