chemia

(247 wyników)
  • czy w tym okresie można czymś wzmocnić organizm? Jakieś witaminy, specjalne preparaty ?? Przed lampami było krwawienie z guza. Miał podawaną krew. Chory jest w tej chwili po naświetlaniach lampami, ma apetyt, budzi się w nocy by zjeść, ale ciągle chudnie, organizm wyniszczony. Przy 180 cm waży tylko 60 kg. Wiem, że kolejna chemię zniesie strasznie choć się nie przyzna. Nie będzie mógł nic przełknąć, będą straszne wymioty.
  • Witam, bardzo dawno tu nie pisałam, bo wydawało się, że wszystko jest pod kontrolą ale jednak nie jest... trochę o mojej mamie jest w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/w,37372,92372229,,Rak_jelita_u_kogo_leczyc_w_Krakowie_.html?v=2 obecnie mama od lipca dostaje chemię w ośrodku św Damiana na Garncarskiej. Była to chemia doustna. Ale na ostatniej wizycie dowiedziała się, że ośrodek już nie ma funduszy z NFZ i nie może jej dalej leczyć. Skierowali mamę do szpitala Rydygiera ale tam dostała c...
  • U mojego taty zdiagnozowano raka głowy trzustki. Udało nam się trafić do CO na Wawelskiej w Warszawie. Operował ojca dr Jóźwiak, nie było resekcji guza, gdyż nacieka on krezkę i pień trzewny. Zrobiono tacie zespolenie omijające drogi żółciowe i dwunastnicę. Operacja była w poniedziałek, teraz tata czuje się bardzo dobrze fizycznie, zaczyna chodzić i od dzisiaj przyjmuje stałe pokarmy. Lekarz twierdzi, że od strony fizycznej jest naprawde bardzo dobrze, gorzej z taty psychiką. Nie wie do końca...
  • Witam, Mama ma już teraz drugą chemię (pisałam o niej jakiś czas temu). Jutro prawdopodobnie wypis, a ja nie wiem jak ją odbiorę i ewentualnie jak zawiozę na następną chemię. Do tej pory korzystaliśmy z uprzejmości znajomych, ale to nie moze trwać wiecznie, własnego samochodu nie mam, mama nie jest już w najlepszym stanie, bo z powodu przerzutów do kości ma problemy z chodzeniem. Brat rozmawiał z lekarzem, który powiedział, że istnieje możliwość transportu karetką, jak to załatwić? Rozmawiał...
  • babcia ma stwierdzony rak zapalny piersi z przerzutami do węzłów chłonnych, właśnie wczoraj dostała 1 wlew czerwonej chemii,jestem załamana babcia ciągle wymiotuje nic nie je,kiedy będzie lepiej i nabierze apetyt?jak jej pomóc, błagam o pomoc
  • Witajcie ! Co robić ? Tato po II cyklu chemii (Cisplastin + Viniorebline) jast bardzo słaby. Ma duze nudności, zatwardzenie, całkowity brak apetytu. Własciwie nie je nic. Hemoglobina spada... Nie ma siły wstać z łóżka. Za dwa dni jedzie na tzw. dolewke chemii. Jak mu pomóc ? Co podać do jedzenia ? Jakie odzywki? Jakie suplementy? Czytam Wasze posty, Ale nie mam pojęcia co z tego wszystkiego wybrać. Tata jest po usunięciu płuca lewego- rak płaskonabłonkowy. Dostał leki od nudnośc...
  • Mój tata choruje na raka żoładka. W listopadzie mial totalną resekcję żołądka. Tydzień temu miał pierwszą chemioteriapię, podawaną przez 5 dni. W domu jest od poniedziałku. Wiem, ze powinien teraz się dobrze odżywiać. Problem w tym, że nie ma w ogóle apetytu. Robimy z mamą co możemy, ale ojciec odmawia jedzenia. W poniedziałek jeszcze jadł, prosił nawet o to na co miał ochotę. Od dwóch dni nie je prawie nic. Wczoraj zjadł kubek kisielu i dwa pulpety cielęce. Dzisiaj wypił troche...
  • Moja mama ma nieoperacyjnego raka trzustki. Przez 2 m-ce brala Gemzar, potem przez ok. 4 miesiące cisplatynę+5FU+leukoworynę. TK po czwartym podaniu tej mieszanki wykazalo, że juz nie działa. Lekarz prowadzący powiedzial, że on juz nie ma co podac, bo dla raka trzustki nie przewidziano trzeciego rzutu chemii. Wiecie cos na ten temat? Prosze, napiszcie z jakim leczeniem poza ww spotkaliscie się w przypadku raka trzustki! Jakas chemia niestandardowa? Inne leki? Naswietlań się chyba...
  • witajcie,w skrócie opiszę historię choroby mojej mamy,zachorowała 6 lat temu, stwiedzono nowotwór drobnokomórkowy płuc, przeszła wtedy cykl 6 chemii i radioterapię....niecały rok temu pojawił się nawrót choroby, mama znowu przeszła cykl 6 chemii,ale radioterapii już lekarze nie zlecili bo jest zrost na jednym płucu...z tego co wyczytałam w wypisie ze szpitala, mama ma przerzut na gardło (tchawicę), obecnie jest w domu, ogólnie czuje się dobrze, ale jest słaba, bierze jakieś zastr...
  • Dziewczyny. Mam pytanie. Moja mama na dniach bedzie miała operację - wyciecie calej piersi. (rak złolsiwy) Przed tym nie pdoawano jej żadnej chemi - wezły chłonne nie sa zajete chorobą. Po jakim czasie pdoana zostanie chemia?
  • Witajcie! Czy moglby mi ktos napisac jak to jest przy podawaniu chemii? moge byc przy tym? Mama bedzie miala chemie przez trzy dni, nie chce, zeby byla sama, ale nie wiem czy nie ma jakichs przeciwwskazan... Wiem, ze kazdy reaguje na chemie inaczej, ale: czy skutki uboczne pojawiaja sie od pierwszej sesji czy to tez zalezy od organizmu? Czytalam, ze przy nudnosciach, podraznieniu sluzowek wazna jest dieta lekkostrawna, ale, ze powinno sie unikac owocow, sokow i bialek (jogurty?)...
  • Witam Mój tata ma złośliwego raka jelita grubego, jest po dwóch operacjach, druga skończyła się wyłonieniem kolostomii. Podczas operacji niestety nie udało sie wszystkiego usunąć, jst kilka nacieków i do tego przerzut na wątrobę 3 cm. tata bierze chemioterapię 5Fu, co dwa tygodnie przez 48 godzin (z niewielka pzrerwą na inne mniejsze kroplówki - nie pamiętam teraz co to jest. Jest po piątym kursie, czuje sie bardzo dobrze ma apetyt, jest silny, żyje jak normalny człowiek. Niedłu...
  • Witam, proszę o jakiekolwiek info. Mama ma 46 lat, rak płuc z przerzutami na wątrobę i węzły chłonne stadium IV. Dodatkowow pojawiła się gruźlica (póki co jej podejrzenie) i jakaś niezidentyfikowana bakteria. Aktualnie jest w domu, po trzeciej chcemii. Na 12 lutego wyznaczono kolejny pobyt i ostatnią chemię. I tu moje pytanie: jaka jest procedura po skończeniu ustalonych kursów chemii? Dziękujemy i do domu, czy coś dodatkowo? Czy lekarze mogą zalecić kolejne chemie?
  • ponieważ jestem tu nowa, mój tato od jutra zaczyna chemię, proszę powiedzcie jak to wygląda, ile trwa, cokolwiek, jak się czuje pacjent po, albo może jest już podobny post, to proszę o podpowiedź, zaraz będę szukać diety po chemii, będę wdzięczna za jakiekolwiek wiadomości (czywiscie sporo na tym forum już przeczytałam, ale czuję się taka zielona)
  • Witam... mój tata otrzymał wreszcie chemię... niestety - pomimo obietnic - palenia nie rzucił... jak usłyszał diagnozę-RAK wtedy wystraszył się i przekonywał nas wszystkich i siebie również, że palenie rzuci... gdy była szansa na radykalne leczenie - obietnice swoje podtrzymywał... szanse mu odebrano - przerzuty odległe... Boję się, że podchodzi do tego w ten sposób, że jakby miał to radykalne leczenie to rzucanie palenia miałoby sens, a jeśli chodzi o tą chemię - to nie ma sen...
  • witam, tak się nieszczęśliwie złożyło, że jestem tu z Wami już od jakiegoś czasu za sprawą mojego Taty. Miesiąc temu zdiagnozowano u Niego płaskonabłonkowy raka płuca prawego z przerzutami do płuca lewego, węzłów chłonnych i prawdopodobnie kręgosłupa. Tato ma 61 lat. Po długich staraniach o rozpoczęcie leczenia Taty udało nam się dostać na oddział onkologii w Częstochowie (jesteśmy spod cz-wy). Tato dostał wczoraj pierwszą dawkę chemii cisplatyna+vepesid i tu mam pytanie, dlaczego ...
  • pojak radziliscie sobie ze skutkami leczenia? Podpowiedzcie mi prosze co musimy zrobic zeby w miare lagodnie to przezyc- co robic a czego nie, jak sie odzywiac, czego unikac itp. Chodzi o terapie w guzie piersi. dziekuje za kazda rade. wiem ze kazdy inaczej to przechodzi ale wiem tez ze sa rzeczy o ktorych warto pamietac
  • Witam Was serdecznie, napiszcie proszę kiedy zaleca się chemioterapię przy przerzutach do kości (rak piersi), bo czytam i czytam na różnych portalach i tam jest, że chemię można a i owszem, a mojej mamie nikt tego nie zaproponował. Dlaczego?? Jak myślicie?? Z góry dzięki.
  • Witam, moja ciocia choruje na nowotwor jelita grubego(dolny odcinek, z przerzutem do wezla), w Warszawie proponuja chemioterapie, jednak inni lekarza sugeruja,ze chemia nie pomoze, ze nie zadziala. Kogo sluchac? Czy mozna czekac bezczynie??? czy lepiej brak chemie ktora wyniszcza, ale i leczy. Jak mozna zostawic pacjenta bez leczenia, mowiac, ze mial operacje i na tym koniec? Joanna z pozdrowieniami PSO ile wiem wiekszosc osob tu pojawiajacych sie bierze chemie, czy spotykali...
  • Witam, kochani jakie sa wasze opinie dotyczace brania i skutecznosci chemii, a decyzji o nie przyjmowaniu jej? Czy w przypadku przerzutow do wezlow chlonnych jest skuteczna i konieczna, czy slabe wyniki krwi jej nie wykluczaja ( hemoglobina 8 %), czy chemioterapia nie wyniszcza, czy leczy? Jak zlagodzic jej skutki? I czy sa szanse na otrzymawnie chemii celowanej, tzw. amerykanskiej, czy to tylko dla wybrancow a reszta otrzymuje standard? Czy ktos bral chemie celowana, jakos spec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się