choroba

(241 wyników)
  • Co można podac psu zeby zwalczyć u niego objawy choroby lokomocyjnej ??
  • Moja rodzina 2 tyg. temu przygarnęła kota. Byli z nim u weterynarza, powiedział, że ma około 6 miesięcy. W tym tygodniu byli na następnej wizycie, aby ponownie go odrobaczyć, na tej wizycie weterynarz powiedział im , że ich kot ma chorobę dziąseł ( nie pamiętają nazwy tej choroby), która jest nieuleczalna,polega na ciągle nawracających stanach zapalnych dziąseł, powodujących, że kot nie chce jeść suchej karmy, jest rozdrażniony i może gryźć. Podobno objawy ustępują po wyrwaniu z...
  • Od dłuższego czasu (prawie rok) moja psinka b.dużo pije i nie trzyma moczu. Ma prawie 15 lat. Tydzień temu przeszła badanie usg, które wykazało, że ma znacznie powiększone nadnercza. Kolejnym etapem było dość szczegółowe badanie krwi, w którym poziom m.in. ALT i fosfatazy alkalicznej był mocno przekroczony – odpowiednio: 59 oraz 759. Reszta parametrów w normie. Lekarz nie był do końca pewny diagnozy ale określił objawy jako chorobę Cushinga. Jako formę leczenia przepisał ...
  • Choroba(6)

Witam, rasa mojego psa to husky,który ma 5 lat.Od zawsze miał problemy z jedzeniem, a mianowicie od pewnego momentu daję mu tylko tą samą karmę, bo jeśli tylko coś dodam pies od razu dostaje biegunki i wtedy leczę to węglem.Ostatnio zachorował jednak poważniej zamiast kału leciała krew, zamiast moczu również krew a sam pies był osowiały, jakby zmęczony i ospały, za każdym razem, gdy próbowałem go pogłaskać szczerzył zęby i chciał gryźć.Zabrałem go do weterynarza, który podał mu trzy tabletki ...
  • dzień dobry, mam do Państwa pytanie-za pare dni bierzemy do domu pieska-3 miesiecznego znalezionego w lesie/teraz przebywa w domu adopcyjnym/,na co zwrócic szczególną uwagę jeśli chodzi o jego zdrowie,czy istnieją jakieś choroby zagrażające bezpośrednio mojej ciąży,jestem w 5 miesiącu.
  • Jakie choroby i pasozyty moga roznosic golebie? Slyszalem ze sa nosicielami wielu pasozytow ktore z kolei zarazaja ludzi roznymi chorobskami jak np. odkleszczowe zapalenie opon mozgowych, borelioze i roznego rodzaju grzybice i drozdzyce. Dlaczego wiec sanepid zezwala na hodowle golebi w miastach i na osiedlach mieszkaniowych. Sytuacje sa tego rodzaju, ze stada golebi hodowane przez roznych niby hodowcow kraza godzinami nad ogrodami, posesjami oczywiscie paskudzac na wszystko i ...
  • Mój kot ma następujące objawy: - ślinotok (utrzymujący się od paru dni, dziś wyjątkowo dokuczliwy) - brak apetytu (od kilku dni NIC nie zjadł) - brak pragnienia (nie chce przyjmować żadnych płynów !) - zmienione spojrzenie - apatia (osowiały, ospały, niechętny do kontaktów z domownikami) - miauczenie (sugerujące odczucia bólowe) - lekkie szczerzenie zębów w odpowiedzi na próby ingerencji i pomocy ze strony domowników Zwierzę było wcześniej wypuszczane na dwór. Proszę o pomoc...
  • Wiem ze to weterynaria. Ale mam ogromna prozbe .Moj ojciec trzymal na balkonie przez kilka tygodni golebie. Takie wziete z ulicy. Odchowal je i dwa tygodnie temu odlecialy. Tata posprzatal balkon a tydzien temu zachorowal. W szpitalu powiedzieli ze ma silne zapalenie pluc.USG jamy brzusznej nic nie wykazalo. Tylko goraczka i te pluca. Wiem ze jest jakas choroba plucna od golebi. Pomozcie mi znalesc cos na internecie, bede mogla lekarzowi powiedziec. Bardzo Prosze.
  • proszę o informację na temat choroby którą psy mogą zarazić się po zjedzeniu surowego mięsa dzików / świń tzn. jakie są objawy, jak można zapobiegać? czy choroba ta występuje często?
  • Posiadam kota z 'alergią'. Tak na to mówię, z braku odpowiedniej nazwy. Czytałam trochę o chorobach skóry, ale trudno mi zdiagnozować, co to dokładnie jest. Kotka jest biała w czarne łaty, sterylizowana. Od jakiegoś czasu pojawiają się na jej skórze rany. Jeśli ma do nich dostęp, wylizuje je, a one się goją. Ale zdarzyło się, że nie mogła tego zrobić, rana się pogłębiała w skórze, w końcu została wycięta i zszyta, mimo to widać było, że nawet po zszyciu, jeszcze troszkę ropieje. Byłam ...
  • Witam,od niedawna mam kota.Ma dopiero 4 miesiace zaszczepilam go odrazu i odrobaczylam.ten kot jest w domu,ale czasami wychodzi sobie na podworko.mam dwojke malych dzieci,i niedawno powiedziano mi ze nie powinnam miec kota przy dzieciach,poniewaz roznosi rozne choroby.Czy jest to prawda.z gory dziekuje.
  • Nie wiem, czy zagląda Pani jeszcze na forum, jeśli tak, proszę o pomoc. Opisywała Pani chorobę swojego beagle, było to jakiś czas temu. Mój ma identyczne objawy, tylko nie miał glist. Czy wyleczyła Pani swojego i jek? Proszę o odpowiedz.
  • Mój najukochanszy piesek, sznaucer średni, lat 14 z guzem nowotworowym w mordce na dziąśle naciekającym podniebienie/z rtg/, powiększonym węzłem chłonnym, guzem w płucu /z rtg/ jest leczony sterydaami/ i.m./ i osłonowo antybiotykiem/i.m./dodatkowo dostaje interferon./wszystkie w/w leki byly w 2 seriach/ Pies ma dobry apetyt, dobry humor , dobrą kondycję zupełnie nie wygląda na pacjenta z nowotworem.Ostatnio był odrobaczany w pażdzierniku, mie ma biegumek, kupy są ładne ,waga stała...
  • Od lat szczenięcych moja suczka ma lokomocyjna chorobę. tzn jak jadę z nią samochodem to wymiotuje. Żaden lekarz nie polecał dawać jej proszków. To co w takim razie mam robić???
  • Mój kot jest od roku na sterydach, które bierze m/w raz na miesiąc. Potem ma gorączkę, żadnych innych objawów. Lekarz stwierdził chorobę immunologiczną, organizm kota rozpoznaje swoją część jako zagrożenie. Być może kot pochodzi z nietycznej hodowli. Wszystkie szczepienia, badania na choroby zakaźne, zostały wykonane. Prześwietlenia, USG też. Co miesiąc badamy krew. Dość często bierze antybiotyki. Chciałabym wiedzieć czy mamy jakieś szanse na dłuższe życie. Kot jest ogromnie kocha...
  • Czy mogłabym prosić o nazwy chorób chomików. Oczywiście nie muszą być wszystkie :) Gdyby jeszcze była taka możliwość to z łacińską nazwą :)Prosze nie podawać tutaj linków do stron o chomikach, bo niestety polskie www niedorosło jeszcze do przekazywania fachowych informacji :)
  • Witajcie! Bardzo proszę o pomoc. Może któremuś z waszych pupili też się przydarzyła ta sama choroba. Oto co się dzieje. W ub. roku w sierpniu któregoś ranka mój pies (starszawy juz 15 lat) zaczął się dziwnie zataczać, jakby tracił równowagę, a potem tak śmiesznie zaczął stawiac tylne łapy, jakby nie mógł ich utrzymać w pionowej pozycji. Pojechałam z nim o lekarza. badania krwi, prześwietlenia, cuda na kiju nic nie wykazały , a pies miał gorączkę i tę utratę równowagi. Dostał jak...
  • Witam. Mam takie pytanie; ponieważ mamy pieska, który ma około roku i jest to mieszaniec, ale z postawy podobny do owczarka niemieckiego więc jest z tych raczej dużych psów. A słyszałam, że takie psy często na starość zapadaja na choroby stawów. Kiedyś już mieliśmy takiego pieska, dożył 14 lat, a pod koniec życia bardzo chorował właśnie za stawy - nie mógł chodzić. Czy można jakoś wcześniej zapobiec takim chorobom? Dodam, że jest to suczka, która ma być wysterylizowana. Dziękuj...
  • Witam Moze ktoś miał taki przypadek, mój piesek ma 5 miesięcy, kuleje na łapke, łapki ma krzywe, bardzo miękkie kości , da się je wykręcić w każdą stronę, lekarz badał łapki powiedział że najprawdopodobniej to jest choroba metaboliczna, nie przyswaja kolagenu i że ten piesek będzie całe życie kaleką, będzie sie non stop łamał, nie wiem czy go usypiać, nie chcę ale z drugiej strony nie chce żeby sie męczył.Czy ktos z Was miał taki przypadek????
  • Mam problem.mój kot jednoroczny ma jakąś chorobę skórną na łapce ma łysą łatkę w kształcie owalnym,na tej części łysej jest kilka strupków,które muszą swędzić bo to miejsce kot często liże aż do krwi.W koło tych strupków sierść jest odbarwiona w kolorze rudym,cały kot jest czarny.Kotek jest szczepiony na wszystkie występujące choroby kocie i grzybice.Był leczony antybiotykami w zastrzykach oraz jeden z weterynarzy kazał kotu ranki smarować jodyną.Ranki się zagoiły lecz po dwoch ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się