Forum Regionalne Podkarpackie Bircza
ZMIEŃ
      cmentarz

cmentarz

(21 wyników)
    • Przeczytałem, że: "w obecnej kadencji w planie jest budowa kaplicy z chłodnią na cmentarzu w Birczy" (Ad. 9): bip.zetorzeszow.eu/ugbircza/?c=mdTresc-cmPokazTresc-136-3310 W związku z tym mam pytanie - czy cmentarz w Birczy jest parafialny, czy publiczny ?
    • Jak donosi osoba dobrze poinformowana, pod koniec września ma rozpocząć się remont cmentarza żydowskiego. A 15 września ma pojawić się w Birczy naczelny rabin Polski - Michael Schudrich.
    • W zeszłym tygodniu odnowiono na cmentarzu w Sufczynie zbiorczą mogiłę 26 osób zamordowanych w kwietniu 1945. Podobno policja prowadzi śledztwo w tej sprawie (to znaczy odnowienia, a nie mordowania) ? Powodzenia :)))
    • Po Święcie Zmarłych dotarło do mnie pytanie, kto zarządza (lub jest właścicielem) starych cmentarzy grekokatolickich. Czy ktoś może udzielić mi odpowiedzi - wiem że pracownicy Urzędu Gminy czytają to forum.
    • Czy ktoś wie w którym roku zaprzestano pochówków na tym cmentarzu ?
    • Napiszcie mi, bo dawno tam nie byłem jaki jest stan starych cmentarzy w tym i grecko- katolickich, czy są objęte jakąś opieką czy całkowicie opuszczone. chodzi mi głównie o cmentarze w Brzusce, Sufczynie i Birczy. Do którego roku były pochówki w Birczy chodzi mi oten przy uliczce od domu kultury do góry. Trza by gmina objęła je opieką.
    • Hej Darku, zrobiliście już coś? A może chcielibyście pomóc w Tyrawie W.? Pozdrawiam
    • Czy Ktoś może wie co się z nim stało i kiedy powróci na swoje miejsce?!
    • proponuje nastepujaca trase zwiedzania zabytkow Birczy: Przewodnik wita wycieczke na placu po nowej cerkwi w Birczy gdzie jest pierwszy punkt zwiedzania opowiada historie swiatyni,powinna tam byz tablica informacyjna o swiatyni jej losach itp,rowniez okazale zdjecie cerkwi-jezeli go nie maja to sluze pomoca, ma fotografie cerkwi w Birczy,nastepnie zwiedzanie bardzo ciekawych fragmentow okopow Lini Molotyowa na Siewargowce (ul, Blonie),wraca sie w kierunku centrum po drodze zwied...
    • dmk.witryna.org/index.php?wew=mapa Jesli ktoś sie nudzi w Birczy, to może pomóc. Wyżywienie i spanie za darmo.
    • "I Pułk Strzelców Podhalańskich zorganizował obronę na wzgórzach na wschód od m. Klimkówka i pod Grybowem. 6 września Niemcy opanowali północną część miasta. 7 września oddziały polskie zostały wycofane z miasta. I PSP uczestniczył również w walkach w obronie Krosna i bitwie o Birczę. Po przekroczeniu granic przez wojska sowieckie ze względu na brak amunicji, straty w ludziach i znużenie żołnierzy, 19 września dowództwo Pułku podjęło decyzję złożenia broni i zaprzestania dalszej w...
    • "36 szkół, w tym aż 16 podkarpackich uczestniczy w ogólnopolskim programie edukacyjnym ''Przywróćmy pamięć'', będącym wspólnym dziełem Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego i Centrum Edukacji Obywatelskiej. Uczestnicząca w nim młodzież Zespołu Szkół Ekologicznych i Agrobiznesu im. W.Szafera w Przemyślu realizuje projekt ''Jeden Bóg - trzy religie'', nawiązujący do wielokulturowości regionu, w którym Żydzi są obecni już od XI wieku. Jak podkreślają animatorzy programu, Polsk...
    • bip.zetorzeszow.pl/ugbircza/?c=mdTresc-cmPokazTresc-136-2674"Ad.5. W tym punkcie porządku obrad Pan Wójt poinformował, że gazeta “Nasze słowo” zwróciła się z pismem, żeby upamiętnić zniszczenie cerkwi w miejscowości Bircza. W związku z tym, że na pismo należy udzielić odpowiedzi, Pan Wójt prosił Radę o wyrażenie opinii w tym temacie. Radny Pan J.Lichota zabierając głos powiedział: “ biorąc pod uwagę aspekt sprawy, strona ukraińska nie zasługuje na podejmowa...
    • Lwów, Przemyśl. Po decyzji lwowskich radnych w sprawie Cmentarza Orląt "GW", ag, 22-05-2005 Samorząd Lwowa zgodził się na kompromis w sprawie napisu na Grobie Nieznanego Żołnierza na Cmentarzu Orląt. Ukraińcy liczą, że teraz otrzymają zgodę na budowę pomnika pomordowanych w Pawłokomie W ubiegłym tygodniu we Lwowie tamtejsi radni zgodzili się, żeby się na płycie Grobu Nieznanego Żołnierza na Cmentarzu Orląt znalazł się napis "Tu leży polski żołnierz poległy za Ojczyznę. Sa...
    • dmk.witryna.org/index.php?wew=wstep Planują odnowę starych cmentarzy w gminie Tyrawa Wołoska. Może i do nas trafią ?
    • Witajcie, na Wasze forum trafiłam niedługo przed wyjazdem i rozpoczęciem projektu, więc nie udało mi się już wczytać i z Wami skontaktować. Mój projekt dotyczy granicy w życiu młodych ludzi (temat ogólny), a w szczególności stosunkiem młodych do polsko-ukraińskiej historii. Teraz jesteśmy w Woli Uhruskiej (ok. 30 km od Włodawy). gdzie spotkaliśmy grupę młodych ludzi porządkujących zarośnięte, zniszczone cmentarze prawosławne i przygotowują dokumentację. Zmierzamy na południe ...
    • Piękna, niezwykła gmina powinna jakiś plan mieć. Widzimy, że się wyludnia i nie wie czego chce chcieć. Spróbujmy zatem na tym forum określić jakąś ważną rzecz do której gmina dążyć może i będzie tego chciała chcieć.
    • Dzisiaj rusza obóz Stowarzyszenia Dziedzictwo Mniejszości Karpackich w Lachawie. Będzie trwał do 23 sierpnia. Zadaniem jest uporządkowanie terenu, odsłonięcie podmurówek zniszczonych domów, zabezpieczenie istniejących studni, wytyczenie szlaku przez wieś. Stowarzyszenie serdecznie zaprasza ochotników do pomocy.
    • Prowadzą bardzo pożyteczną działalność : www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/aktualnosci/news4 Wpłaciłem dziś drobny datek :))) Może jeszcze ktoś się zdecyduje ich wspomóc ...
    • Na razie podaję link do historii Kościoła Zielonoświątkowego w Polsce: www.kz.pl/index.php?p=17 Za jakiś czas napiszę o historii zboru w Brzeżawie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna