Dodaj do ulubionych

obóz w Lachawie

10.08.09, 08:07
Dzisiaj rusza obóz Stowarzyszenia Dziedzictwo Mniejszości Karpackich w
Lachawie. Będzie trwał do 23 sierpnia.
Zadaniem jest uporządkowanie terenu, odsłonięcie podmurówek zniszczonych
domów, zabezpieczenie istniejących studni, wytyczenie szlaku przez wieś.
Stowarzyszenie serdecznie zaprasza ochotników do pomocy.
Obserwuj wątek
    • tyrawa Re: obóz w Lachawie 15.08.09, 08:07
      Pracuja na cmentarzu w Tyrawie.
    • kwiatjabloni20 Re: obóz w Lachawie 16.08.09, 12:33
      darino napisał:

> Dzisiaj rusza obóz Stowarzyszenia Dziedzictwo Mniejszości Karpackich w
      > Lachawie. Będzie trwał do 23 sierpnia.
      > Zadaniem jest uporządkowanie terenu, odsłonięcie podmurówek zniszczonych
      > domów, zabezpieczenie istniejących studni, wytyczenie szlaku przez wieś.
      > Stowarzyszenie serdecznie zaprasza ochotników do pomocy.
      Tylko zapomniałeś dodać,że najpierw w tej wiosce zrobiono czystki na
      mieszkających tu Polakach i Żydach aby na pozbawionej chwastu ziemi założyć
      szkołę podoficerską działającą przy sotni "Łastiwki",oraz utrzymywać i
      kwaterować sotnię "Jara" Co nas obchodzą wasze banderowskie gniazda.A tak poza
      tym nieistniejąca wiocha Lachawa terytorialnie leży w granicach Gminy Tyrawa
      Wołoska.Na forum BIRCZA pisać o Birczy.Sam tak kiedyś napisałeś.
      • darino Lachawa 16.08.09, 13:25
        Lubisz sobie tak czasem coś palnąć bez zastanowienia ? W Lachawie nie było ani
        jednego Żyda, dowodem tego są spisy ludności. Co do czystki etnicznej, to chyba
        właśnie w Lachawie LWP popełniło masowe morderstwo na mieszkańcach wioski ?
        • kwiatjabloni20 Re: Lachawa 17.08.09, 09:27
          darino napisał:

> Lubisz sobie tak czasem coś palnąć bez zastanowienia ? W Lachawie nie było ani
          > jednego Żyda, dowodem tego są spisy ludności.
          Przepraszam ale kształcę się na waszej Wikipedii Wolnej encyklopedii ,chyba
          zresztą twojej/bo w Przemyślu mówią jak to "darino Wikipedię redaguje"/.Ale do
          sedna sprawy.Wikipedia zapodała: "W 1921 wieś składała się z 21 domów i liczyła
          301 mieszkańców -262 grekokatolików,22rzymskich katolików i 17 żydów.W trakcie
          II wojny światowej Żydzi zostali wywiezieni,a wieś została zajęta przez sotnie
          UPA,które miały tu swoje kwatery".
          A teraz to idę sobie "palnąć bez zastanowienia" kilka żywców nad naszym cudownym
          Wiarem ,bo to i czas i miejsce wspaniałe i dla Ukraińców i dla Polaków.Bo
          przecież i ten Wiar jest i Wasz i Nasz.Darek tak naprawdę to nie chce mi się z
          tobą"drzeć kotów"kiedy miejsce gdzie żyjemy jest takie piękne.Czy nie może być
          tak jak kiedyś ,tak jak opowiadał dziadek który jako katolik trzymał do chrztu
          dziecko sąsiada Ukraińca,kiedy ich rodziny zapraszały się na święta /pomyśl ile
          by tych świąt wtedy było /Prości ludzie obojga narodów żyli by do dziś ze sobą
          w pokoju i zgodzie gdyby niezaspokojone ambicje :................................!
          • darino Re: Lachawa 17.08.09, 10:54
            No to w spisie z 1938 nie ma już Żydów. Może się wyprowadzili ? Życzę smacznego
            piwa. Ja Żywca raczej nie piję, bo strasznie się zepsuł. A ja już dzisiaj będę
            pił piwo nad Tyrawką.
            • kwiatjabloni20 Re: Lachawa 17.08.09, 21:34
              darino napisał:

> No to w spisie z 1938 nie ma już Żydów. Może się wyprowadzili ? Życzę smacznego
              > piwa. Ja Żywca raczej nie piję, bo strasznie się zepsuł. A ja już dzisiaj będę
              > pił piwo nad Tyrawką.
              Jeśli się wyprowadzili to do fabryki produkującej mydło. Co do piwa to jestem
              wierny tej marce od młodych lat;przez sentyment i wspomnienia.
    • darino Re: obóz w Lachawie 18.08.09, 21:01
      Dzisiaj odnawialiśmy nagrobki na cm. rzymskokatolickim w Tyrawie, a
      potem wykaszałem greckokatolicki.
      • kwiatjabloni20 Re: obóz w Lachawie 22.08.09, 14:24
        darino napisał:

> Dzisiaj odnawialiśmy nagrobki na cm. rzymskokatolickim w Tyrawie, a
        > potem wykaszałem greckokatolicki.

Jak skończysz wykaszać na greckokatolickim to wreszcie zajmij się cmentarzem na
        górze Horb koło Lachawy.
        • darino cmentarz na górze Horb 22.08.09, 18:51
          Oczywiście, że się zajmę, na razie była inwentaryzacja. W trakcie
          niej odkryto również drugi cmentarz żołnierzy UPA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka