Gość: Hirek IP: *.chello.pl 01.11.03, 00:48 Dzisiaj Dzień Wszystkich Świętych. Gdzie udajecie się na cmentarze? Tylko w Markach i w Warszawie czy może gdzieś dalej? I co sądzicie o Halloween? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MPL Re: Wszystkich Świętych IP: 195.136.50.* 01.11.03, 01:47 Gość portalu: Hirek napisał(a): > Dzisiaj Dzień Wszystkich Świętych. Gdzie udajecie się na cmentarze? Tylko w > Markach i w Warszawie czy może gdzieś dalej? > I co sądzicie o Halloween? > Pozdrawiam. Dla mnie to raczej Święto Wszystkich Nieobecnych - chociaż nie tylko w ten dzień o Nich pamiętam i myślę. Halloween to tandetna kalka pseudo-kulturowa przywleczona wraz z innymi karaluszymi pomysłami zza oceanu. Nic poza ignorowaniem tej żałosnej egezemy zrobić nie można i nie warto. Pozdrawiam, MPL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Wszystkich Świętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.03, 07:37 Gość portalu: Hirek napisał(a): > I co sądzicie o Halloween? Mam takie luźne skojarzenie, nie wiem czy prawidłowe, ale chyba Halloween i Walentine Day propagują ci sami ludzie którzy świętowali 1 Maja i 22Lipca. Czyżby to było zamiast? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał R. Re: Wszystkich Świętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 03:10 Gość portalu czytelnik napisał: > Mam takie luźne skojarzenie, nie wiem czy prawidłowe, ale chyba Halloween i > Walentine Day propagują ci sami ludzie którzy świętowali 1 Maja i 22 Lipca. Choć sam w tych świętach za bardzo nie uczestniczę, to pozwolę sobie postawić tezę, że skojarzenie Twoje, Czytelniku, nie wydaje się być prawidłowe. Po pierwsze primo: Dzień Św. Walentego (po angielsku raczej Valentine's Day niż to co napisałeś powyżej) ma w Europie bardzo długą tradycję, znacznie starszą niż 1 maja (pewnie jakieś sto lat, obchodzone było także w krajach niekomunistycznych) czy 22 lipca (50 lat i to ograniczone do tworu zwanego PRL). My po prostu wracamy do tej czegoś, z czego na kilkadziesiąt lat nas wyrwano - w tym sensie bliższe mojemu odczuwaniu tradycji są powidoki Starego Pustelnika (o ile dobrze Go zrozumiałem, bo umysł mój jakby niezbyt lotny). Może jako poszlakę na poparcie moje tezy wkleję luźny cytat z niesprawdzonego źródła: "Początki dnia zakochanych sięgają jeszcze czasów antycznych. Obchodzono je hucznie już w starożytnym Rzymie. Jednak dopiero za czasów biskupa Ternii Walentego dawne pogańskie święto płodności przekształciło się w święto zakochanych. Święto to przyjęły później Galia i Brytania. Natomiast we Francji zwyczaj losowania imion partnerek do flirtu utrzymywał się aż do XIX wieku. Do Ameryki tradycja walentynkowego święta przywędrowała wraz z osadnikami z wysp Brytyjskich. Św. Walenty jest w Polsce patronem diecezji przemyskiej. Dawniej znany był jako patron ludzi umysłowo chorych. Pewnie dlatego niektórzy twierdzą, że między miłością a chorobą psychiczną różnica jest nie wielka. Dopiero przed II wojną światową św. Walenty został patronem zakochanych w Polsce. Po roku 1945 przestano kultywować tradycję. Wznowiono ją ponownie po 1989 roku." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał R. Post scriptum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 03:39 PS1 No to teraz ostatecznie zostanę uznany za lewicowca, tak jak kiedyś już mnie zaklasyfikował niejaki pan Krajewski. PS2 Jeszcze co do Halloween (czyli brakujące po drugie primo względnie secundo) - cytat znów niesprawdzony i niezobowiązujący: "Przecież Halloween to nic innego jak stare celtyckie, europejskie obrzędy związane z nadejściem zimy (...). Przecież takie same obrzędy opisał Mickiewicz w swoich "Dziadach". Dlatego nie uważam, że to jest obce." [Jan Tomaszewicz, dyrektor gorzowskiego Teatru Osterwy]. PS3 W latach 40-tych nie było mnie wprawdzie na świecie ale jakoś tak podskórnie czuję, że powidoki Starego Pustelnika są jak najbardziej rzeczywiste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Wszystkich Świętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 08:43 Gość portalu: Rafał R. napisał(a): > Może jako poszlakę na poparcie moje tezy wkleję luźny cytat z niesprawdzonego > źródła: Dzięki za cytat. Teraz to już mnie zaintrygowało i zainspirowało do poszperania w temacie, ze względu na głębokie osadzenie w tradycji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał R. Re: Wszystkich Świętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 09:18 Pomyślałem sobie jeszcze dwie rzeczy: 1. Nie powinniśmy chyba winić samego święta za to, co robią z nim media i supermarkety (chyba właśnie one, bo przedstawiony wyżej argument, że lansują te święta byli komuniści jakoś do mnie nie przemawia). Przecież Boże Narodzenie też jest "komercjalizowane", ale nie robimy z tego zarzutu przeciwko temu Świętu. 2. U nas przecież spora część tradycji uważanej za naszą własną i prastarą przyszła z Zachodu - choćby choinka (idea powstała chyba w Niemczech i to dopiero bodaj w XIX wieku). Żyliśmy i żyjemy w tym kręgu kulturowym i "dyfuzja kulturowa" trwała i trwać będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.pustelnik Re: Wszystkich Świętych 01.11.03, 07:46 Gość portalu: Hirek napisał(a): > I co sądzicie o Halloween? Trudno mnie coś sądzić, bo nie biore w tym udziału. Nie dlatego abym coś chciał zamanifestować ale ze względu na wiek. Natomiast pamiętam przez mgłę niepamięci, że jako dzieciak, w latach 1940-tych biegałem z kolegami z wydrążoną dynia i wstawioną w nią świeczką. Ale żebym miał zeznawać pod przysiegą, to absolutnie nie kojarzę tego biegania z jakąkolwiek datą. Ot taka luka w pamięci. Ale powidoki zostały. Możę ktoś coś się dowie od swoich dziadków? Sam jestem ciekaw, co to mogło być? Może się okaże, że z Halloween jest jak z palantem (grywałem w niego jako dziecko), który podobno przekształcił się w czysto angielsko - amerykański sport? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Na Bródnowskim mnóstwo ludzi !!! IP: *.chello.pl 01.11.03, 13:19 Przy bramie od ul.Chodeckiej ustawiona jest koejka w obie strony! Ludzie się niemal zadeptują! Wszystko przez to, że straganiarze ustawili się na środku przejścia! Policja niby jest na miejscu, ale są to straszne łachy! Gadają tylko przez rozstrojony megafon - nie można zrozumieć co mówią! Jeszcze trochę i się tam pozadeptują! Jak jest na innych cmentarzach? Ja teraz jadę na "Wólkę". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Na Wólce więcej samochodów niż ludzi IP: *.chello.pl 01.11.03, 22:32 Ciężej było dojechać do Cmentarza Pónocnego niż się po nim poruszać. Za to widok Cmentarza Bródnowskiego z balkonou bloku 200metrów od Cmentarza jest cudowny! Miliony zniczy! Wspaniały widok! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irytek odczucia IP: 195.94.206.* 02.11.03, 08:39 Nigdy nie lubiłem chodzić na cmentarz. I chociaż trudno jest mi to wyrazić oraz uzasadnić, tylko na cmentarzu doznawałem uczucia jakiegoś wszech spokoju i normalności. Bardzo lubię zapach jesieni. Duża wilgoć przemieszana z zapachem butwiejących liści.Jakoś tak się złożyło, że te zapachy, ta "angielska" atmosfera z mgłą, połączyły się z hasłem -cmentarz. Święto Tych Co Odeszli, stało się dla mnie dzięki temu bardziej"do zniesienia". Jednak w dalszym ciągu, pomimo świadomości nieuchronnego, trudno jest mi się pogodzić z odczuciami. Zadziwiającym i nie zrozumiałym jest dla mnie podejście tych, którzy posiadają raczej radosne?, czy ogólnikowo- pozytywne odczucia związane z tym świętem. No cóż, każdy ma prawo do swojego sposobu postrzegania rzeczywistości. Ponieważ przez dłuższy okres mojego życia, los oszczędzał mnie, dopiero od niedawna odbieram ten dzień bardziej osobiście.Ale w dalszym ciągu nie rozumiem jego sensu. Może to obrazoburcze twierdzenie, zdenerwuje kogoś. Nie to miałem na celu, i zawczasu przepraszam. A powracając do bardziej pozytywnych odczuć. Mało jest chwil, gdy możemy z czystym sumieniem powiedzieć, że coś lub jakieś doznanie- jest piękne. W moim odczuciu, widok cmentarza w zapadającym zmierzchu, z milionami płonących lampek (dokładnie to co opisałeś Hirku), to prawdziwie piękny widok. Piękny w równym stopniu dla oka i duszy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parka Re: Wszystkich Świętych IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 17:17 A ja nie znoszę tych obchodów i od wielu lat nie uczestniczę w tym masowym i skomercjalizowanym święcie. Bezrefleksyjne odpicowane tłumy, które zaliczają cmentarze "bo tak wypada" i "tak trzeba". Halloween jest przynajmniej zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał R. Re: Wszystkich Świętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 17:56 Żeby choć trochę skleić dwa wątki na ten sam temat podaję link do tego drugiego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=450&w=3428976&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś