-
Smutno mi się zrobiło z zazdrości, że Czesi żyją w państwie świeckim, demokratycznym, obywatelskim i sprawiedliwym. Najpierw wyrównano szkody obywatelom, bo to oni pracują i pracowali na dobrobyt tego państwa. Potem instytucjom, które majątku państwu nie przysparzają, a jeszcze trzeba do nich dokładać. A u nas KK wykorzystując słabość komuny, wykonał skok na polską kasę, ziemię, budynki. Powstała bezprawna komisja majątkowa, zamieciona przez Tuska pod dywan, kiedy okazało się jakie dzieją się...
-
Pani Agnieszka Durska powinna trochę poczytać o historii stosunków Polsko-Czeskich w kilku ostatnich dziesięcioleciach. Kilka - może nieco więcej- lat temu, był wypadek kolejowy, pociągu z Polski na terenie Czech lub Czechosłowacji, już nie pamiętam. Wtedy Czesi ponoć ratowali wszystkich rannych w tej katastrofie, tylko nie Polaków. Ich żal o Zaozie i Radziecką Interwencję jednostek LWP - będą nam pamiętać, głównie w starszych pokoleniach, tak - jak ziomkowie niemieccy.
-
I znów potwierdza się stara prawda:
Najlepszy alkohol jest ten samemu palony.
Tu wiadomo co się popija, dobrze zrobiony zacier z chleba albo ziarnek,
z dodatkiem cukru, zawsze podchodzi, i po libacji jeszcze zawsze widzisz teściową.
Nic nas tak nie chroni przed iluzją,
jak spojrzenie w lustro.
Aldous Huxley
Swą drogą Czechy, uważają się za lepszych od Polaków, jeżeli chodzi o konsumpcję alkoholu,
a żłopią trute w pragnieniu.
-
Odejście wielkiego Europejskiego demokraty,
wzrusza wszystkich Europejczyków.
Drzwi epoki innych Czechów,
zamykają się-
-
Prezes PiS Jarosław Kaczyński:
"Jestem katolikiem,uważam,że
zarodek jest człowiekiem"
Czeski katolik Peter Neczas i
polski katolik Jarosław Kaczyński.
Dogadają się???
-
Czy to prawda, że w praskiej strefie kibica Czesi palili publicznie polskie szaliki/flagi?
-
Z Czechami graliśmy na 0-0 (Smuda remis wziął w ciemno) i naprawdę niewiele brakowało, by się udało. Czesi nie kwapili się do ataku do momentu gdy... Grecja strzliła gola Rosji. Gdyby Grecja nie strzeliła to uważam, ze ten trzeci, upragniony remis stałby się faktem.
Oczywiście też byśmy odpadli, ale jako niezwyciężeni i dziś byłaby euforia podobna do wczorajszej przed meczem, meczem o wszystko, czyli o trzeci remis.
-
No cóż, może w Polsce nie jest aż tak źle jak wszyscy lubością trąbimy?
-
Fajny artykuł,
Szkoda, że z Czechami i Słowakami tak niewiele mamy ( i mieliśmy) wspólnych przedsięwzięć na większą skalę. To w końcu jedni z nielicznych naszych sąsiadów którzy w ciągu ostatnich kilkuset lat nie próbowali nas na siłę cywilizować ani wyzwalać.
-
Nie jestem Czechem. Nie jestem chyba nawet czechofilem, choć chyba mam skłonność. Jeśli miałbym wybierać duże europejskie miasto, w którym chciałbym zamieszkać - Praga konkurowałaby z Paryżem. I nie wiem, które by wygrało...
Zadeklarowawszy to, przejdę do sedna - zgadzam się z opinią autora. Mieszkam od dawna poza Polską, w strefie kultury anglosaskiej, i z każdym kolejnym rokiem, z każdą wizytą w kraju, z każdym napotkanym na ulicy Polakiem przywary rodaków wydają mi się bardziej oczywiste....
-
"
W Czechach politycy nie tylko nie umieją rządzić, ale też przyczyniają się do rozkładu państwa. Żyjemy w państwie, które nie działa. "
A my tylko narzekamy i mówimy, ze nigdzie nie jest tak źle jak w Polsce. Okazuje się, że to nieprawda. Obawiam się, że większość współczesnych państw ma ten sam problem. Po prostu ludzie dziś są większymi [b]indywidualistami[/b], pracują dla siebie, nie dla państwa.
-
Brawo Panie Reportezrze. świetna książka. I pomyślec, że Pan i Radzwinowicz obaj jesteście reporterami w tej samej gazecie, a jak różnica.
Zechce Pan przekazać pozdrowienia.
-
Przeprszam, ale nazywanie zabijania członków SA i SS zbrodnią to jednak nadużycie. Pewnie można mówić o naruszeniu prawa, ale gdy przeczytałem tytuł, sądziłem, że Czesi zabijali niemieckich cywili. Tych SA i SS-manów i tak spotkał lepszy los niż wielu alianckich jeńców, którzy trafili w łapy ich samych lub ich kolegów. Wieć proszę, używajmy słów odpowiednich do czynów, które mają one opisywać.
-
Czesi to V. Klaus dziwak ile musiał zapłacić łapówy że go wybrano.
Oczywiście pieniędzy Kadafiego.
Czesi sobki;- ich samoloty nie mają żadnego powiązania dydaktycznego
(zmowy w locie rozpoznania wróg czy partner) a bo Niemiec czy Polak
by też wiedział że Czech tam fruga, i mógł mu plunąć w oczy (ołowiem oczywiście).
Czyli siły chcące by ich od razu zestrzelili jako ograniczonego umysłowo partnera
jako zbója z kasy Kadafiego.
Proste prawdaż.
-
Najwyższe uznanie wobec Czechów! Podobno jest inicjatywa, aby nazwać
imieniem Siwca stadion w warszawie - czy GW mogłaby sprawę poprzeć?
-
A broni ktoś inne tygodniki niż Reflex kupować? Wybrali sobie taki profil a nie inny, że cycki, używki i inne takie, to się go trzymają. W innych tygodnikach jakoś tego nie widzę.
Nigdzie nie ma raju, takie życie.
-
Mało, że dobrze napisane, to jeszcze i święta racja.
-
Tak mi się skojarzyła piosenka, niestety w sieci wykonania jej brak, sam tekst musi wystarczyć : teksty.org/Kabaret_Elita,Basia_czytelniczka
-
Oto Polska,i tyle w temacie.
-
Pan Palata nieco dramatycznie tytułuje swój artykuł (nawet jeśli to krecia
robota redaktora z Warszawy, to wydźwięk początku jest podobny), ale na koniec
optymistycznie mu zaprzecza.
Czechy i Czesi nic nie zapomnieli - po prostu nie żyją przeszłością, a
teraźniejszością. Nie odbyły się akademie w szkołach, ale świętowano
spontanicznie na ulicach Pragi. Moja rada - i tak trzymać.