czechy

(83 wyniki)
  • Witam!!!W tym roku poraz kolejny wybieram się do Chorwacji, na Rab.Zawsze jeżdziłem przez Czechy- bo dobra droga itd...Nadmieniam że jadę ze Śląska.Jednak mapy internetowe pokazują że lepiej jechać przez Słwację.Proszę o poradę wszystkich,którzy jechali przez Słwację.Jakie drogi?
  • Przypuszczam, że prawie nikt nie wie o tym, że w Chorwacji żyje przeszło 10 000 Czechów. Zamieszkują Slawonię od XVIII wieku w Daruvarze i okolicach. Osiedlili ich tam Habsburgowie. W czasie II wojny światowej walczyli w partyzantce Tity, w czasie ostatniej wojny zdecydowanie poparli niepodległość Chorwacji. Czesi mają zagwarantowane 1 miejsce w chorwackim parlamencie. pl.wikipedia.org/wiki/Czesi_w_Chorwacji Czeska organizacja w HR: jednota.hr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 ...
  • Wybieramy się z rodziną do Chorwacji, tydzień temu wrócili nasi znajomi i wiecie co - Czesi na granicy sprawdzili im apteczkę i dali karę za nieposiadanie dwóch prezerwatyw na głowę!!! Podobno jest taki przepis, że każdy kto wjeżdża na teren Czech musi mieć dwie prezerwatywy - czy to jest jakiś żart?!!! Normalnie musieli zapłacić grzywnę. I co ja mam teraz zrobić? Kupić? Pierwszy raz o czymś takim słyszę, a wy?
  • wybieram się pierwszy raz samochodem do Chorwacji i mam prośbe do forumowiczów o informację jaki jest koszt winiet 30 dniowych w Czechach, Austrii, Słoweni i Chorwacji. Może ktoś ma aktualne dane. I jeszcze jedno , jaki jest przybliżony koszt przejazdu autostradami w Austrii, Słowenii i Chorwacji (do Splitu). Ta informacja byłaby mi bardzo pomocna w celu oszacowania kosztów. Pozdrawiam wszystkich którzy już Chorwację odwiedzili.
  • Witam, wyjeżdżam do chorwacji , większość drogi znam ale proszę o podpowiedź przez czechy jechać cieszyn - frydek mistek czy na ostravę i ołomuniec?
  • Jadę do Chorwacji przez Cieszyn, Wiedeń, Gratz itd. Jak radzicie mi jechać z Cieszyna do Wiednia - przez Czechy (Mikulov), czy przez Słowację (Bratysławę)? Chodzi o trasę szybszą, bardzej komfortową. A przy okazji: 1. Jeśli wybiorę drogę przez Słowację - i tak muszę 35 km przejechać przez Czechy. Czy potrzebuję na ten kawałeczek winiety? 2. Gdzie łatwiejszy i tańszy nocleg pod austriacką granicą - w Czechach czy na Słowacji? Byłbym wdzięczny za podanie ew. namiarów z cenami. Wiem, ż...
  • Jadę niedługo do Chorawcji i będę jechać przez Czechy i Austrię. Postój będzie na strefie. Co opłaca się jeszcze tam kupić?
  • Czy jadąc z Cieszyna przez Czechy do granicy ze Słowacja drogą E-75 na Bratysławę trzeba kupować winiete czy nie?
  • Cesky Krumlov, pasuje w powrotnej drodze na nocleg. Miasto jak z bajki. Warto!
  • Jaka jest lepsza trasa? Wyjeżdzam w piatek i jeszcze do konca nie wiem jaka trase wybrać.
  • czy jadąc tranzytem do chorwacji muszę w czechach kupować winietę?
  • Wyjeżdzam do Chorwacji (Istria) w lipcu i słyszałem o sklepie wolnocłowym z tanimi alkoholami na granicy Czechy-Austria. Czy ktoś zna szczegóły (jakie przejście, przykładowe ceny, godz. otwarcia, itp)
  • Czy ktoś z Was zna jakies sprawdzone miejsce na nocleg tranzytowy w Czechach?
  • Za niecałe trzy tygodnie jedziemy samochodem trasą przez Cieszyn-Olomouc-Brno etc przez Zadar na wysepki. Planujemy nocleg ...może ktoś z was ma do zaproponowania tanie kwatery (ew. camping) na trasie???z góry dzięki, pozdr i dla wszystkich życzenia super wakacji:)
  • Prosze o opinie jezdzacych w tamte okolice. Raz jechalem przez Czechy i Wieden i chyba Lubljane i bardzo źle wspominam tą jazde, wrecz tragicznie. Zaznaczam, ze jechalem i bede teraz jechal (jesli sie zdecyduje) z Poznania. I tak sobie mysle, ze z mapy to wynika, ze jadac autostradami wzdluz wschodniej niemieckiej granicy do Monachium, a potem przebijajajac sie austriackimi autosttradami (i tunelami) przez Alpy, dalej chyba kawalek przez Wlochy moglbym dotrzec duzo latwiej na Istr...
  • proszę o podanie aktualnych cen, z góry dziękuję
  • Jade przez Wrocław więc przejscie graniczne mam w Boboszowie (czy jakos tam i potem z Austria w Mikulovie. Jechać do Brna przez Olomouc czy bardziej na lewo (patrząc na mapie drogi sa tej samej kategorii ale czy na pewno?). omijając olomouc mamy 40km blizej ale czy warto? Z tego co widze nie ma na tej trasie zadnych autostrad chyba ze mam starą mapę :)))
  • 2 lata temu zanocowałem w drodze do Chorwacji w czeskim Mikulowie(2 km od granicy z austrią, ok. 70 km od wiednia). Do tego stopnia nam się spodobało, że w tym roku postanowiliśmy spędzić w Mikulowie 3 dni. Nie będę się rozpisywał o Mikulowie. Opis pobytu zamieszczę w forum o Czechach. Zapewniam jednak, że pobyt w Pensionacie POHODA (Pensjonat Pohoda, ul.Valticka 20a, tel. +420721886117, www.a-penzionpohoda.unas.cz) zapewni wszystkim bardzo dobre warunki noclegu oraz parking st...
  • Do Dudrownika. Ze Szczecina mam zamiar jechać do Niemiec,potem autostrada i właśnie którą trasę wybrać przez Austrię od Linz w kierunku Grazy czy przez Pragę od Drezna. Proszę o pomoc. Liczę na doświadczonych kierowców.
  • Czy ktoś mi podpowie czy na stacji benzynowej w czechach kupie winietę? Na granicy polsko-czeskiej bede bardzo wczesnie moze i w granicach 6 rano wiec nie mam pewnosci czy ich przybytki rozkoszy z winietami beda otwarte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się