czechy

(34 wyniki)
  • W powszechnej opinii język czeski brzmi dla Polaków śmiesznie. Bawi szczególnie jego warstwa leksykalna. Wiele osób śmieszą nazwy typu utopenec, poplatek, pomazanka itp. Zastanawiam się wobec tego, w jaki sposób odbierają (czy też odczuwają?)nasz język Czesi? Czy polski może ich rozśmieszać?
  • Skąd u Was zainteresowanie Czechami i językiem czeskim? Sama uczę sie do pracy, na początku trochę sie boczyłam, ale przyznam bardzo mnie to wciągnęło. Na narty wybieram sie do Czech :]. A skąd wzieło sie wasze zainteresowanie?
  • Ile mniej więcej kosztuje starter jakiejś czeskiej sieci telefonii komórkowej i czy do aktywacji trzeba się legitymować. Jura
  • Może ktos wie jak się zabrać do szukania pracy w Czechach? Chodzi mi o prace na wakacje, zeby oprasit svou cestinu. Dzieki z gory za pomoc.
  • jw
  • Witam, jestem Czechem od lutego mieszkajacym w Warszawie. Szukam pracy z j. czeskim lub wegierskim. Jestem po studiach, do tej pory pracowalem w kulturze jako organizator, bibliotekarz i tlumacz. Mam doswiadczenie w pracy w bibliotece oraz w muzeum. Ewentualnie moge pracowac jako lektor (lub korepetytor) wegierskiego i czeskiego. Jakby ktos o czyms wiedzial, z gory dziekuje! Jiri
  • sa jacys, bo ja takim jestem i fajnie i milo byloby sie czasami spotkac i po czesku porozmawiac... :)
  • Muszę ułożyć 10 pytań po polsku które zrozumie każdy czech, który nie widział języka polskiego na oczy. Zadanie jest o tyle skomplikowane,że forma zdania musi być poprawna ,oraz zawierać znaczące to samo(lub blisko czy kojarzące się) słowa po polsku i po czesku.To będzie taki quiz powiedzmy dla dzieci,młodzieży lub pewien experyment Mam już kilka takich 1)Dzieńdobry,czy ma Pani trochę czasu? 2)"dziendobry,mogę się coś zapytać ?" 3)"czy masz w domu jakieś zwierzę i jakie ma imie?" ----...
  • Słyszałem o jakimś waszym stole w jakiejś knajpce: jest to nadal aktualne? - gdzie można się do was przysiąść?
  • Bo u nas np. na nich pepiczki, a u nich na nas?
  • Czy orientujecie się może jakie są ceny korekty tekstów czeskich za stronę?
  • Kolezanka w pracy mnnie molestuje, bo chyba jakiegos Czecha poznała a moj czeski nigdy za dobry nie był. Prawdopodobnie chodzi o teksty do wysłania sms-em, musiałem je najpierw z niemieckiego na polski przetłumaczyć, bo w Niemczech mieszkam i pracuję: 1. Ja, schauen wir mal - Tak, zobaczymy - Ano, uvidime 2. Melde mich bei dir - zamelduję się u ciebie - hlasim se u tebe 3. ich rufe dich gleich zurück - zaraz oddzwonie - hned zavolam te spatky 4. aber, wenn du willst, können wir...
  • Kiedyś, gdzieś słyszałem, że Czesi mają różne słowa - odnoszące się do tłumaczenia - w zależności od stopnia wierności oryginałowi. Ciekawa sprawa. Może ktoś wie coś na ten temat? Pozdrowienia Karol
  • Witam. Chciałabym się uczyć języka czeskiego w Katowicach lub ewentualnie w Ostrawie. Szukam kogoś doświadczonego, bo jak wiadomo Polka się z Czechem dogada, ale nie o to mi chodzi. Chcę znać ten jżeyk trochę lepiej. Wiem, że jest zaoczna filologia, ale nie wiem czy zdołam zgromadzić tyle kasy.
  • Witajcie. Pracowałem W Cz. R. i choć językiem pracy był angielski,to miałem sporo kolegów i koleżanek Czechów i z nimi porozumiewałem się bez większych problemów po (wydawało się mi)czesku. Potrafiłem się kłócić i opowiadać dowcipy. Mam ochotę wykorzystać znajomość języka czeskiego do pracy w Polsce niestety dowiedziałem się dziś, że moja czesztina je szpatna. Zdaję sobię sprawę, że mój czeski nie jest profesjonalny, ale chciałbym się dowiedzieć jaki w końcu poziom reprezentuję, b...
  • Ostatnio kontakty z Czechami, w firmie gdzie pracuję, dwoją się i troją. Tylko sie cieszyć (moc se tešim) - mam jednak kłopot ze słownictwem typu: faktura, przedpłata, termin dostawy, warunki gwarancji.... i cały ten biznesowy bełkot. Czy ktoś mógłby mi pomóc podrzucając tytuł jakieś książki ze słownictwem na ten temat? W Empiku nic nie mają, w Internecie nie mogę nic znaleźć i na allegro też nie, proszę pomóżcie!
  • Witam, mozecie polecic mi jakies fajne miesce w sieci, gdzie mozna pocwiczyc czeski? Chodzi mi o jakas gazete, dziennik, jakies fajne zrodlo tekstow po czesku? Pozdrawiam Magda
  • No tak, czesi mają swoje święto: upadek systemu komunistucznego świętują: pamiątkę demonstracji, gdy na Narodni Tride w Pradze starto się z policją i komunizm runął jak domek z kart... A u nas system z tamtej epoki wciąż się trzyma mocno! I jeszcze jeden 17 listopad 1939: prascy studenci wystąpili przeciw systemowi jaki stworzył im w protektoracie Hitler: no, czpki z głów: mit Czecha-tchórza się sypie!
  • Chciałbym napisać list do pewnej gminy w południowych Czechach. Sprawa jest dla mnie ważna, dlatego też zwracam się z serdeczną prośbą o pomoc w przetłumaczeniu następującego tekstu na język czeski. Będę niesamowicie wdzięczny za pomoc. "Uprzejma prośba Szanowni Państwo, Zawsze chciałem odwiedzić Waszą okolicę. Było to moje marzenie od lat dziecięcych, ponieważ wiele słyszałem o niej od mojego znajomego, który kiedyś mieszkał w Czechach. Mieszkam w mieście Katowice w Polsce, mam 19...
  • Spędziłam w Czechach, w Pradze ponad 8 lat. Władam biegle tym językiem w mowie i piśmie, znam rynek, mentalność oraz realia życia tego regionu. Zajmowałam się współpracą handlową z Czechami. Interesuje mnie praca ciekawa > marketing, nawiązywanie kontaktów, import, eksport, projekty etc. Czechy bądż Polska = lokalizacja nie ma znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się