czechy

(27 wyników)
  • Czołem:) Kilka wskazówek językowych przed wycieczką do naszych bliskich sąsiadów: Czechów... "- Wiesz jak jest wiewiórka po czesku? - Drzewny kocur! (salwa śmiechu) - A Terminator? - Elektronický mordulec! (jeszcze większy wybuch wesołości) A są jeszcze cyckova vyhoda – biustonosz, szmaticku na paticzku – parasol i zahlastana fifulka jako „Zaczarowany flet” i dziesiątki innych słów i fraz znanych powszechnie jako „śmieszne czeskie słówka”. Na d...
  • Czeski rząd opublikował listę używek, za których posiadanie od 1 stycznia nie grozi kara. Wśród nich są m.in. heroina i marihuana. Legalnie będzie można mieć przy sobie do 1,5 g heroiny, 1 g kokainy, 2 g metamfetaminy, do 15 g marihuany, maksymalnie cztery tabletki ekstazy i pięć tabletek LSD. Jak informuje Gazeta.pl, Czesi będą też mogli w swych domach uprawiać do pięciu krzaczków konopi indyjskich i do 40 sztuk grzybów halucynogennych. Listę opracowało czeskie Ministerstwo Sp...
  • Czeskie piwo słynne jest na cały świat, ale nigdzie nie smakuje tak doskonale, jak w Pradze. Czesi są niezwykle dumni z produkowanego przez siebie piwa, zwłaszcza z Pilsnera. Ogólnie wiadomo, że dobry smak piwa zależy głównie od wody, dlatego też najlepsze browary znajdują się w okolicach Pragi, w pobliżu naturalnych źródeł. W Czechach produkuje się również duże ilości wina – zarówno czerwonego, jak i białego – głównie w południowych Morawach. Eksportuje się go jednak niewie...
  • Czechy atakują polską żywność. Za działaniami - jak podaje RMF FM - stoją politycy i państwowi urzędnicy, którzy w mediach mówią wprost, by nie sięgać po polskie produkty. wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/422774,czechy-kontra-polska-rozpoczela-sie-kampania-przeciwko-polskiej-zywnosci.html
  • Czołem:) Jutro ważny dzień dla polskich kibiców. Na stadionie w Chorzowie futbolowe starcie Polaków z Czechami. Atmosfera wokół kadry nie jest najlpesza. Po pierwsze z powodów czysto piłkarskich - nasi "zagraniczni" zawodnicy z nielicznymi wyjatkami grzeją ławę w klubach lub siedza na trybunach. Po drugie z powodów wojny Panstwa z PZPN, której symbolem może być swiński łeb Palikota. Ale, jak to powiadają, jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakos tam nie było i grac trzeba. ...
  • Czeskie zakłady organizują wyjazdy do Polski na zakupy Czeskie zakłady pracy i koła emerytów organizują sobotnie wyjazdy do Polski na... zakupy. - Tutaj wszystko jest tańsze, więc sporo oszczędzamy - mówią nasi sąsiedzi. Wycieczki do Polski na zakupy organizują w Czechach zakłady pracy, koła emerytów, itd. Sobotni poranek. Na parkingu koło Kauflandu w Cieszynie pełno samochodów z czeskimi numerami rejestracyjnymi. Na innym parkingu stoją autobusy, które też przyjechały z Czech. ...
  • Czołem:) Dziś o godzinie 20.30 w cypryjskiej Larnace piłkarze reprezentacji Polski zmierza się z kadrą Czech. Będzie to mecz towarzyski - jeden ze sprawdzianów przed zbliżającymi się wielkimi krokami mistrzostwami Europy w piłce nożnej. Oto co przed meczem napisał Pan Stefan Szczpełek z dziennika „Rzeczpospolita”: „Dziś towarzyski mecz Polska – Czechy. To będzie prawdopodobnie najsilniejszy przeciwnik, z jakim zmierzą się Polacy przed finałami te...
  • Czołem:) Czechy - bliski sąsiad, piekna Praga, doskonałe filmy. Dobre piłkarskie kluby i świetni piłkarze..: "Dziwne Pepiki (a raczej Honziki), ten śmieszny język… Oto cała prawda o krainie piwem i knedlem płynącej. A jak ahoj – czyli czeskie "cześć", które do bólu przypomina pozdrowienie żeglarskie. Jak na ironię, bo od czasów Austro-Węgier, Czesi nie mają dostępu do morza. Co więcej, według niektórych, "ahoj" powstało jako skrót Ad Honorem Iesu (na sławę J...
  • nie wiem czy ktos pamieta ale VW prowadzil najpierw rozmowy z Polakami i chcial w Polsce uruchomic produkcje....:S Czesc nie chcieli lapowek i....wygrali.:S wyborcza.biz/biznes/1,100896,13182662,Rekordowy_rok_Skody__Ambitne_plany_do_2018_roku.html
  • 6:0(6)

Tyle dzisiaj Orły Smudy rozniosą dumnych Czechów :)
  • Generał Wojciech Jaruzelski przeprosił w czeskiej telewizji za wkroczenie polskich wojsk do Czechosłowacji w sierpniu 1968 roku W niedzielę przypadła 27. rocznica interwencji wojsk Układu Warszawskiego, która stłumiła demokratyczne przemiany Praskiej Wiosny. Z tej okazji w czeskiej telewizji publicznej wystąpił Wojciech Jaruzelski, w 1968 r. minister obrony, który podpisał stosowny rozkaz dla polskich żołnierzy (oprócz nich w interwencji wzięli towarzysze broni z ZSRR, NRD, Węgier i B...
  • Czołem:) Dzis kolejna piłkarska bitwa o awans do mundialu w RPA. Polska w Bratysławie zagra ze Słowacją. Uskrzydleni pieknym zwyciestwem na Czechami, jako kibice, oczekujemy wygranej:) Obecne eliminacje są prawie kopią tych sprzed dwóch lat. Dwa pierwsze mecze słabo, potem wygrana z potentatem. Poprzednio ogralismy Portugalie, teraz Czechy. I zaczął sie marsz po awans. Dwa lata temu po rozwałkowaniu Portugalczyków Polacy polecieli do Belgii i wygrali 1-0. Może i teraz będzie...
  • Wibledon dla Nadala. Hiszpan pokazał klasę. W każdym z trzech setów zaprezentował zagrania ktore wzbudzaly zachwyt widowni i omdlenia angielskich kibicek tenisa. a Czesi niech beda dumni ze maja tenis na swiatowym poziomie.
  • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6996404,Czesi__Lech_Kaczynski_wykonal_niezwykly_gest.html Traktat z 1921 roku ostatecznie odebrał szanse na przyłączenie ziem, gdzie ilość zamieszkujących Polaków przekraczała 60%. Po 1945 roku milczano o tym, podobnie jak wyciszono aneksję czeską z 1945, kiedy to Czesi chcięli zająć południową część Ziemi Kłodzkiej, ale pod groźbą rozwiązania siłowego ze strony Armii Czerwonej wycofali się. Nikt nigdy nie przepraszał za 1938 rok, bo jak mó...
  • Trzymajcie kciuki, co by pogoda byla, bo mamy niebo obserwowac :) Do zobaczenia w nastepnym tygodniu :-)
  • To jest prawdziwy sport: www.hokej.sport24.pl/news/show/43499/ A wklejam dlatego, że podobno w najbliższym czasie mają się rozpocząć mistrzostwa krajów arabskich w hokeju na lodzie. Przy czym każda drużyna może mieć w składzie pięciu obcokrajowców. Dlatego też grajkowie z drugiej ligi czeskiej będą reprezentowali Katar a Białorusini Arabię Saudyjską ( o ile dobrze pamiętam). Niestety nie mogłem znaleźć linka (zresztą niezbyt dokładnie szukałem), ale temat zapodał mi kolega - fa...
  • Pierwsza, ktora miala szanse zainaugurowac nieprzewidziane siadanie na czterech literach. Ludzie, takiego aksla dzis odwalilam, ze najlepsze szkoly jazdy figurowej to kaszka z mlekiem. Nie dosc, ze padlam z artystycznym wdziekiem to jeszcze umiejetnie i udalo mi sie ochronic kosc ogonowa. Ale du...zo mnie boli i tak ;) Kto nastepny? A snieg jest slicznosci. Jutro ide na pol dnia do lasu. :D
  • Czołem:) Prowakcje polityczne to broń stosowana od dawna. Pamietacie zapewne naszą słynną Mate Hari, czyli Panią posłanke Renatę Beger? Albo ostatnia akcja, w której przez telefon prace załatwiano dla działacza PSL. Czesi, nasi południowi sąsiedzi maja specyficzne poczucie humoru. I specyficzne kino, od którego powstało słynne powiedzonko "czeski film". I poniżej własnie o czeskiej prowokacji politycznej związanej ze sztuką nagrywania, czyli z filmem: www.rp.pl/artykul...
  • 20 sierpnia 1968 roku Wojska Układu Warszawskiego dokonały inwazji na Czechosłowacje...... "20 minut przed północą 20 sierpnia 1968 ROKU gen. Florian Siwicki otrzymuje ze sztabu sowieckiego marszałka Iwana Jakubowskiego zgodę: może polskiej 2. Armii wydać rozkaz przekroczenia granicy z Czechosłowacją. 10 minut później ze strażnicy Wojsk Ochrony Pogranicza w Lubawce wychodzi 9 polskich komandosów z Samodzielnego Batalionu Szturmowego. Jako pierwsi polscy żołnierze wchodzą na t...
  • Mam prośbę - pytanie - czy jak-to zwał. Wybieram się na urlop do naszych południowych sąsiadów, do Czech. Wybieram się na własną rękę, mam zamiar pojeździć trochę po tym kraju. Dokąd najlepiej wybrać się? O tym, że do Pragi, wiem dobrze. Ogólnie - czekam na dobre rady od osób, które odwiedziły kiedyś ten kraj. Jak postępować, czego unikać, dokąd jechac dokąd nie, I wogóle ;) Zresztą - co ja będę się rozpisywał ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się