Forum Turystyka Europa Europa
ZMIEŃ
      czechy

czechy

(29 wyników)
    • Wybieram się niedługo na południe Polski i- przy okazji- planuję małe zakupy u naszych południowych sąsiadów. Czy ktoś może podpowiedzieć, dokąd lepiej sie wybrać: do Czech czy na Słowację? Jakie są różnice w cenach słodyczy i alkoholi? Znacie jakieś dobre miejsca?
    • Czy ktoś jechał drogą nr 33 z Kudowy na Hradec Kralowe, Kutną Horę i Tabor, a dalej drogą nr 3 na czeskie Budziejowice do granicy z Austrią? Czy na tę trasę potrzebna jest winietka? Z informacji na stronie abc.onet.pl/2029,1064812,kontent.html wynika, że odcinki płatne to: D1 Praha - Brno - Vzyskov D2 Brno - Břeclav D5 Praha - Rokycany D5 Plzen - Rozvadov R4 Praha - Dubenec D8 Praha - Kralupy D11 Praha - Poděbrady R7 Praha - Slány R10 Praha - Liberec E462 Olomouc - ...
    • Czy to podobny język, czy trzeba się z nimi obchodzić po angielski? :))
    • Cześć, Wybieram się za tydzień do Czech. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie są ceny w Czechach? Może kilka przykładów, bo nie wiem ile pieniędzy wymienić. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrowienia, Aga
    • Witam, ostatnio przejeżdzałem przez Czechy i zatrzymałem się na 2 dni w Pradze, bardzo fajne miasto, bezpiecznie, ceny wg. nie wygórowane, dużo fajnych knajpek a jak ktoś lubi to i dyskoteki podobno są też bardzo ok. (nie byłem ale słyszałem z rozmów z tymi co byli), ceny zbliżone do polskich z tym że jedzenie w knajpach i piwo często tańsze :) nocleg w razie problemów pomogą znaleść i zarezerwować biura informacji turystycznej których jest dosyć dużo na mieście i łatwo jakieś sp...
    • Czy w Czechach winietki obowiązują na wszystkich drogach czy tylko na autostradach?
    • Witam,czy ktoś może wie,jak to z tymi przejściówkami jest - czy kupuje się je w pociągu,na stacji,ile kosztują itp.Jadę w czwartek do Pragi (via Międzylesie) i nie mam ochoty płacić za bilet 5 razy więcej w kasie międzynarodowej.Dzięki!
    • Czy ktoś był w Skalnym Mieście w Czechach - Teplice. Jak z kwaterami, gdzie jest najlepsza baza wypadowa i ile czasu by je obejść i okolice?? Z góry dziękuję za jakiekolwiek info.
    • Po objechaniu Baltyku w 2000r, po pobycie na Bałkanach 2001, po zwiedzeniu Litwy w 2002 r naszła mnie ochota na zwiedzenie Czech. Czechy przede wszystkim sie kojaza z Praga Czeska, piwem i knedliczami. Co bardziej obeznani znaja Sumawe: gory i park narodowy, ktory jest podobnie dziki jak nasze Bieszczady ale rozciega sie na wiekszy obszarze. Ale po przeczytaniu przewodnika dowiedzialem sie, ze w Czechy sa najezone mnostwem zamkow, palacow i miasteczek z kameralnymi starowkami. Na ...
    • Wybieram się w te rejony. Planując pobyt chciałbym wziąść pod uwagę ceny w tych państwach. Chodzi mi o podstawowe artykuły spożywcze i paliwo. Orientacyjnie.
    • Planuję pojechać na weekend do Pragi samochodem. Ile kosztuje zielona karta do tego kraju, najlepiej na kilka dni (jeśli jest taka opcja). Czy ten dokument można kupić na przejściu granicznym - nie mam czasu biegać po ubezpieczycielach w Warszawie. Jakie towarzystwo sprzedaje najtańsze zielone karty. Liczę na odpowiedz bo weekend zbliża się szybkimi krokami :) Pozdrawiam
    • Czy w Czechach obowiazuja winiety na wszystkie drogi czy tylko na autostrady?
    • Witam, czy ktos korzysta z Karty Z? Jak wyglada procedura jej wyrobienia? Z gory dzieki za wszelkie info:-)
    • Jakie opłaty trzeba wziąć pod uwagę na tej trasie? Winiety ,opłaty za autostrady zielona karta na Serbię. Czy są stacje z LPG? Po ile gaz i benzyna tak średnio. Trasa Katowice-Ostrava-Wiedeń- Oberwart-Szombathely-Subotica.Dziękuję za informacje.
    • Czy ktoś z Was tam może był? jesli tak to jak wam się podobało...wybieram się tam niedługo
    • Jeżeli zna ktoś stronę z rozkładem jazdy czeskich pociągów bądź (i) autobusów czy mógł by wstawić linka. Będę szczerze zobowiązany. Na czeskich wyszukiwarkach zupełnie nie potrafie sie poruszać. Z góry dziękuje.
    • Chce wybrac sie pod koniec pazdziernika/na poczatku listopada (na dlugi weekend) do Pragi. Czy zna ktos, czy moglby mi podac strony tanich hoteli w Pradze?! Dzieki! Pozd A.
    • Jadę samochodem do Salzburga i zastanawiam sie nad trasą - czy jechać przez czechy i wiedeń, czy raczej pojechać przez niemcy (drezno, monachium)- przez niemcy jest ok 350 km dalej, jednak mam jakoś wiecej zaufania do ich służb drogowych. Czy obowiazkowe w austrii kamizelki można kupić gdzieś w polsce, czy nastawiać się raczej na zakup na miejscu (mam nadzieję, że nie kosztują fortunę) Będę wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki przydatne kierowcy na tej trasie pozdrawiam Pablo
    • Witam, Mam pytanie - jak najwygodniej / najszybciej dojechać samochodem z Krakowa do Wiednia? Jedni mówią, że przez Słowację, inni, że przez Czechy? Podzelcie się swoimi doświadczeniami. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się