Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      deweloperzy

deweloperzy

(99 wyników)
    • Na spotkaniu z podobno jednym z najlepszych zarządców usłyszałem że Wspólnota jest prawnym następcą dewolpera i jeżeli ten zarządca podpisał umowę o administrowanie z deweloperem przed wyodrębnieniem pierwszego lokalu, to ta umowa z automatu przechodzi na Wspólnotę ze wszystkimi zobowiązaniami. Co o tym myslicie. Czy ten zarzadca nie powinien zawrzeć nowej umowy ze Wspólnotą. pozdrawiam
    • Nowy budynek, odbiory techniczne lokali w październiku, akty notarialne na lokale w listopadzie. Cieknie z dachu po jednym pionie, zalewa sufity i ściany dwóch mieszkań na ostatnim i przedostanim pietrze. Deweloper nawet nie odpowiada na korespondencję w tej sprawie (w innych tez, ale to osobna bajka). Jakie kroki "step by step" powinni podjąć właściciele tych dwóch mieszkań, aby wreszcie ich mieszkania przestały być zalewane? Rozstrzygnięcie sądowe za trzy lata jest mało...
    • Na początku września deweloper podpisał z prywatną spółką jawną umowę, którą te dwie zawierające strony nazwały Umową o zarządzanie i administrowanie nieruchomością, z datą obowiązywania od początku października. Niezależnie od nazwy umowy, jej treść - a mianowicie zakres obowiązków i praw administratora - wyczerpuje w pełni określenie zarządzania, a nie tylko administrowania. Umowa cywilnoprawna na piśmie, bez formy aktu notarialnego W połowie września urząd wydał zg...
    • Kto płaci zaliczki deweloper czy właściciel ? Czy ktoś pomoże. Wspólnota powstała w czerwcu. Kilka osób podpisało akt notarialny w październiku i płaci od października. Kto płaci od czerwca do września.
    • Konkretna historyjka jest mniej więcej taka: deweloper wybudował budynek na 100 mieszkań. Sprzedał (wstępne umowy) tylko 25. Teraz powinien podpisać umowy notarialne z tymi osobami i oddać budynek do użytkowania. Wtedy jednak będzie musiał ponosić koszty eksploatacyjne tych 75 niesprzedanych lokali, bo licznik ruszył. Będą to dla niego zabójcze koszty, zwłaszcza, że nie jest teraz okres do szybkiej sprzedaży, więc może to potrwać. I w tej sytuacji, czy się lubi deweloperów czy nie, można...
    • Sytuacja: Nowe budynki. Pierwsze akty notarialne. W aktach deweloper gwarantuje sobie, że wspólnota powierza mu zarząd nieruchomością na czas nie krótszy niż 12 miesięcy. Zdecydowana większość kupujących nie zwraca na to uwagi i podpisuje. Pytania: Czy mimo zobowiązania większości właścicieli w aktach notarialnych, które podpisali, istnieje możliwość pogonienia dewelopera? Jak to zrobić najsprawniej? Jakie konsekwencje? Czy ktoś już to trenował? Pozdrawiam!
    • Witam Przy kupnie mieszkania deweloper wymusił na wszystkich kupujących umieszczenie w akcie notarialnym klauzuli gdzie zobowiązaliśmy się, że nasz deweloper będzie zarządcą naszej wspólnoty mieszkaniowej przez najbliższe 5 lat. Dopiero po upływie tego czasu wspólnota może wybrać kogoś innego. Nie muszę chyba dodawać, że deweloper jest zarządcą złym i drogim. Dokładnie brzmi to tak: "Stawiający oświadczają, iż: 1) Zarząd nieruchomością wspólną w wyniku przeniesienia własności lokali...
    • Proszę o pomoc tych, który lepiej się na tym znają niż ja. Mamy we wspólnocie problem z developerem, otóż nie chce oddać na protokołów przekazania liczników dopóki mieszkańcy nie uiszczą opłat za jakieś dziwne faktury. Nie wiem teraz płacić te faktury czy nie? Mieszkanie odebrałam protokołem w pażdzierniku, roboty zaczęłam w listopadzie, w grudniu podpisałam akt a w styczniu sie wprowadziłam. Do protokołu nie wpisano stanów liczników pomimo naszych nalegań. Zresztą okazało się, że ...
    • Witam serdecznie! Mam prośbę o pomoc i wyjasnienie. Deweloper (Marvipol) zastrzegł w aktach notarialnych powierzenie sobie zarzadu na czas oznaczony 3 lat. Termin właśnie mija i puszczona została obiegiem uchwała (bez próby zwołania zebrania), powierzająca dalszy zarzad Marvipolovi na czas nieoznaczony. Wlasnie ma sie odbyc zebranie (i wlasnie dogadujemy sie kto moglby byc w zarzadzie), a dotarla do nas wiadomosc, ze uchwala o dalszym bezterminowym powierzeniu zarzadu Marvip...
    • Deweloper (wybudował osiedle i jest nadal członkiem wspólnoty) zaskarżył w sądzie uchwałę wspólnoty o planie gospodarczym, która przekazuje ubiegłoroczną nadwyżkę zaliczek na utrzymanie nieruchomości wspólnej na utrzymanie nieruchomości wspólnej w roku następnym. Uchwała przeszła większością głosów (deweloper nie głosował, był nieobecny na zebraniu wspólnoty i nie oddał głosu w trybie indywidualnym). Deweloper twierdzi, że nadwyżka (w części przypadającej na jego udział) jest je...
    • Mam taki przypadek: 1. Deweloper buduje budynek mieszkalny (7 klatek) i sprzedaje w nim lokale. Do tej pory wybudowal 4 klatki i oddal je do uzytku, na wybudowanie czekaja jeszcze 3 klatki (na razie sa fundamenty). 2.W oddanej czesci (4 klatki) jest okolo 40 lokali, z ktorych do okolo 15 zrobiono akty notarialne. W aktach notarialnych wlascicieli sa ulamki czesci wspolnej liczone (!) od calosci budynku (7 klatek). Suma udzialow z aktow jest mniejsza niz 0,2 3. Do wybudowania p...
    • Witam, jestem tu nowa i od jakiegoś czasu przyglądam się temu forum. Wiele sie z niego dowiedziałam na temat funkcjonowania WM. Proszę o pomoc w takiej sprawie: Jestem członkiem nowej Wspólnoty liczącej 20 mieszkań. Przy zakupie mieszkania wybudowanego przez dewelopera, każdy z nas oglądał juz prawie gotowy budynek, na dużej działce, z yłu z ogrodzonym murem parkingiem zamykanym na bramę na pilota. Brzmialo super i bardzo podnosiło atrakcyjność mieszkań. Niestety, w między czasie...
    • W aktach notarialnych o przeniesieniu własności znalazł się zapis, że zarząd nad nieruchomością wspólną sprawować będzie przez 2 lata developer. Ten okres, to czas m.in. przekazywania nieruchomości wspólnocie, którą jak rozumiem reprezentuje ten zarząd (czy inny zarząd - sprawa poruszona przeze mnie w innym wątku). Jeśli tak, do de facto developer przekazuje nieruchomość sam sobie - co w sposób oczywisty nie sprzyja prawidłowości tego procesu (sprawa usterek, weryfikacji przeprowadz...
    • Witam, poszukuję kancelarii prawnej w Warszawie z doświadczeniem w sporze Wspólnota vs. Deweloper o usterki. Oczywiście szukam kancelarii, która reprezentowała wspólnotę i może się pochwalić korzystnym wyrokiem prawomocnym. Proszę o wrzucanie namiarów. Dzięki. Sylwia
    • Co zrobić jak dotychczasowy zarząd zrezygnował a nie można powołać nowego bo na zebranie stawiło się mniej niż 50% członków wspólnoty a dozbieranie jest trudne z powodu ciągłych nieobecności? Tajemnicą jest też dla mnie w jaki sposób administracja dysponuje kontem wspólnoty skoro dotychczasowy zarząd złożył rezygnację ponad kwartał temu i cofnął wszystkie upoważnienienia!
    • Czy przebudowa mieszkania ze zmianą części konstrukcji wymaga zgody Wspólnoty, czy nie wymaga? Lokal nie podlega podziałowi na dwa lokale, ani dwa lokale nie są łączone w jeden (to by zahaczało o UoWL i o konieczną w podobnym przypadku uchwałę właścicieli lokali). Generalnie nad wysokim obecnie salonem jest robiona antresola mieszkalna, przybędzie jeden pokój. Nie następuje zmiana przeznaczenia lokalu (mieszkalny pozostaje lokalem mieszkalnym). Budynek nowy w okresie rękojmi dewelopera. ...
    • Witam serdecznie, Jestem mieszkanką nowo wybudowanego osiedla na którym, z powodu opóźnienia dewelopera (dość pokrętnie tłumaczonych siłami wyższymi,) mieszkańcy nie podpisali jeszcze aktów notarialnych (wiec nie możemy jeszcze stworzyc wspólnoty). Oficjalnie osiedle jest jeszcze placem budowy - nie ma jeszcze pozwolenia od gminy na użytkowanie. W tym tygodniu deweloper dostarczył mieszkańcom rozliczenie za opłaty eksploatacyjne oraz 'zarządzanie nieruchomością' za ostatnie 4 miesia...
    • mieszkaniowa?? co lepsze?? Wkrótce odbieramy mieszkanie my lokatorzy i chcielibyśmy się dowiedzieć co zrobić by deweloper nie zarządzał budykiem bo w trakcie odbiorów jesteśmy i podpadli nam oburzeni jesteśmy ich postawą do człowieka :( na dodatek w umowie przedwstępnej zaznaczyli ze chce zarządzać budynkiem przez conajmniej 3 lata dzięki
    • Dzisiaj mija termin, a w mojej nowej wspólnocie ani widu ani słychu o zebraniu. WM zarządza deweloper. Do administrowania jest wynajęta jakaś firma. Pytałam jakiś czas temu administratora, kiedy będzie zebranie, ale odpowiedział, że sam nie wie dopóki deweloper mu nie powie. I co teraz?
    • W moim bloku ciepło i ciepła woda doprowadzana jest z lokalnej kotłowni znajdującej się w piwnicy bloku. Niestety urządzenia kotłowni nie zostały przekazane przez dewelopera na rzecz wspólnoty mieszkaniowej lecz do spółki zależnej zajmującej się zarządzaniem nieruchomością (nie wiem czy płatnie czy bezpłatnie - ale to chyba nie ma znaczenia). Wspólnota zrezygnowała z usług tej firmy, ale urządzenia kotłowni nadal są jej własnością. Czy takie postępowanie dewelopera jest legalne, w aktac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się