Forum Turystyka Europa Francja
ZMIEŃ
      dni

dni

(151 wyników)
    • 11 lipca zawitam do Bastii ok godz. 19,00.I teraz planuje noclegi. Zamierzam zwiedzić zachodnie wybrzeze, potem południe i Bonifacio. I tu zsatanawiam sie czy brac nocleg w Bastii na 1 nc czy pojechac od razy np. w okolice Algajoli, Calvi? Tez na 1 nocleg. A Moze Corte? Potem 3 dni planuje w Porto, Oto lub gdzieś tam, i kolejne 4 dni do rozplanowania. Myśle o okolicach Porto-vecchio. Poprosze o ewentualne uwagi. sugestie.
    • Wybieramy się do Paryża z przyjaciółmi. Jeśli będziemy mogli być tylko jeden dzień w EuroDisneylandzie czy warto kupować bilety na Park + Wytwórnię Filmową??? Czy jest szansa pobyć w obu miejscach i je poznać, a nie tylko pozaliczać zgrubsza oba? Pomóżcie, jeśli macie jakieś doświadczenia. Będziemy w kwietniu, nie na długi weekend, więc mam nadzieję że nie będzie ogromnych tłumów i kolejek. A może nie warto robić sobie złudzeń że i Wytwórnia i Park jednego dnia... Co jest według W...
    • Jesteśmy z dzieckiem w dniach 1-6 maja w Paryzu. Postanowiliśmy dwa dni przeznaczyć na Disneyland. Wiem (dzięki forum ;) ) ,że można kupić promocyjne jednodniowe bilety . Chcielibyśmy tam pojechać 2 maja (czwartek) - Disneyland Park oraz 4 maja (sobota) - Walt Disney Studios Park . Chcielibyśmy zrobić ten dzień przerwy , aby dziecko miało motywacje to spędzenia z nami dnia w Paryżu ;-)))))))) . Tylko zastanawiam się czy sobota jest dobrym pomysłem ze względu na weekendowe obłożenie. Duża j...
    • Witam. Jadę z żona w połowie kwietnia do Paryża i oto nasz plan zwiedzania. Proszę o opinie czy damy rade to wszystko zobaczyć w ciągu tych 4 dni lub czy to jest w odpowiedniej kolejności co by za dużo nie jeździć i nie tracić czasu na dojazdy. Piątek • Katedra Norte Dame • Bastylia • Centrum Pompidou • Luwr • Plac Vendome • Plac Concorde • Łuk Triumfalny • Grande Arche • Montmartre Sobota • Disneyland Nied...
    • Mam niestety tylko 4,5 dnia na Lazurowe Wybrzeze,mieszkajac w Niceii, to wiec bedzie moja baza wypadowa. Prosba o wszelkie wskazowki do mojego planu ,jak rowniez do srodkow transportu. Nie wiem czy czesc trasy mozna zrealizowac pociagiem, autobusem a moze jednak najlepszy bedzie samochod ? Podobno w szereg miejsc mozna fajnie i tanio dojechac autobusem czy pociagiem... Jak ksztaltuja sie ceny biletow ? Dodam ,ze bede w sierpniu.... czyli w najbardziej zatloczonym okresie Moj wst...
    • Witajcie! O rany nie mam juz czasu szukac na forum za tydzień lecę do Paryza na 4 dni, laduje na CDG hotel mam tez przy lotnisku Millenium. Nie znam fruncuskiego , gdzie moge kupić karnet na wszystkie rodzaje transportu po Paryzu kolejkę, metro itd .Chciałbym byc w centrum i zamierzam wybrać sie do Wersalu. Jaki jest koszt takiego karnetu. Prosze Pilnie o informacje!!! Proszę!!! Mariusz
    • czy ma znaczenie dzien tygodnia.Czy kazdego dnia czekaja te same atrakcje.
    • cześć, mam do Was pytanie, czy wniebowstąpienie jest we Francji dniem wolnym od pracy? lecę do Francji 18 maja (piątek), kiedy to święto przypada i tak się zastanawiam czy to przypadkiem nie będzie to tzw "długi weekend" we Francji?
    • 1/ dzień przechadzki po Montmartre z bazyliką Sacre Coeur, przejść na plac Pigalle i Moulin Rouge, galeria Lafayette, Opera 2/ od Luwru nabrzeżem Sekwany do Placu Concorde, Polami Elizejskimi pod Łuk Triumfalny, wracamy drugą stroną Pól po wieżę Eiffel'a - wieczorny wjazd na górę 3/ spod Wieży Batobusem (z tego co wyczytałam to na każdej stacji można wysiąść i zwiedzać czyli po drodze Notre-Dame, Pantheon, ogrody Luksemburskie, Sorbona, Dzielnica Łacińska, Opactwo Cluny 4/ no i...
    • Heh, patrzyłem na ten Paris Visite, ale on jest max na 5 dni. Planuję spędzić w Paryżu 5 dni na zwiedzaniu + 1 dzień Disneyland. Jakieś porady w temacie komunikacji? Brać na 5 stref, czy na 3 wystarczy dla głównych atrakcji Paryża (do Wersalu itp. się nie wybieram - już byłem ;-) Teraz interesuje mnie SPOKOJNE zwiedzenie głównych zabytków i ciekawych miejsc Paryża. Dzięki za wszelkie porady!
    • Jadę w 2 osoby w maju do Paryża, turystycznie. Interesuje mnie nocleg na 5-7 dni. Lecimy samolotem - czy jeśli nie jestem zmotoryzowany to czy mimo to mogę skorzystać z oferty hoteli Formule 1? Czy jednak znajdę coś mniej "sieciowego" a tańszego? Cena oczywiście gra główną rolę, ale wystarczy by było czysto, była co najmniej umywalka w pokoju i dobra komunikacja (w centrum lub blisko metra). Co polecicie? Czy 80 zł/osobę (160/pokój) to możliwa cena za dzień? A może jest coś tańszego (tylko pr...
    • Witam Wybieram się w 2 os do Paryża na 5 dni i bardzo proszę o wszelkie sugestie i uwagi, a w szczególności sygnał jeśli któraś z moich informacji jest nieprawdziwa lub nieaktualna. Przylatuję w niedzielę wieczorem na Orly (wylatuję w piątek również wieczorem) i mamy hotel w okolicach metra Pigalle. Transport z Orly jak wyczytałem na forum: - AirFramce les cars do Montparnasse 14 EUR i dalej metrem zielona linia nr 12 do Pigalle 1,5 EUR - OrlyWal do Anthony + RER B do Gare...
    • Witam, chcemy w lipcu wybrać się z mężem i synkami (10 msc i 3 latek) na kilka dni do Paryża i Disneylandu. Chcemy spędzić 2 dni w Disneylandzie i zatrzymać się w hotelu Santa Fe. Czy możecie mi coś o tym hotelu napisać? Jakie są tam udogodnienia dla rodzin z niemowlętami? Czy w Disneylandzie są atrakcje dla maluchów?(mam na myśli oczywiście mojego 3 latka :-))Jak dotrzeć z lotniska do tego hotelu? Kolejna sprawa to pobyt w Paryżu. Tam chcemy spędzić kolejne 2 dni. Nie wiem czy powinn...
    • przygotowuje sie do czterodniowego wyjazdu chcialbym w miare sie przygotowac nie wiem co warto zwiedzić zaplanowane zwiedzanie to luwr- na pewno na chwile, wieża, notre dame, i jakas tam nowoczesna dzielnicy w stylu cetrum pompidou moze ktos doradzi co warto zobaczyc w te dni w całym zalewie zabytków ? Pozdrawiam
    • Wybieram się z przyjacielem na przełomie kwietnia/maja do Francji(lądowanie w Lille liniami Centralwings)na 9 dni plus przeloty.Nigdy tam nie byłam i jestem jeszcze przed fazą kupowania przewodników i mapek:)Czytając wypowiedzi na formum uznałam,że nie ma jak to zdobyte doświadczenie:)Dlatego proszę Was o sugestie gdzie i czym pojechać,co warto zobaczyć i jak się zmieścic w 9 dniach chcąc zwiedzić jak najwięcej miejsc i jak najtańszym kosztem.Domyslam się że na Paryż to już są trz...
    • Żeby nie było tak, że na forum wątki zaczynają się zawsze od pytań, ja rozpocznę od sprawozdania. W sierpniu spędziliśmy w Paryżu 5 pięknych dni, chwaląc sobie swobodę jaką dało nam metro i karnety. Sieć metra jest bardzo gęsta i bardzo często kolejki jeżdżą. Jest też świetnie opisana, są linie lepiej zadbane i gorzej. Spaliśmy w Formule 1, z Gare-St-Lazare (dużego skrzyżowania kilku linii metra) do stacji Basilique St.Denis jedzie się 10-12 minut. Ze stacji do hotelu też 10 minut na p...
    • Czesc. Mam prosbe o pomoc w zaplanowaniu wypadu 3-4 dniowego do Paryza badz Rzymu. No wlasnie co byscie wybrali? Termin ok polowy stycznia. Prosze o wypowiedzi osob zorientowanych w temacie co zobaczyc, glowne miejsca godne polecenia itp. Zdaje sobie sprawe, ze 3-4 dni to malo zeby zobaczyc cale miasto. Chetnie wyslucham opinii zwolennikow jednej i drugiej stolicy. pzdr
    • Chciałem zarezerwować sobie jakiś tani hotel w Paryżu i padło ze względów finansowych na Formule1 ;-( Ale na ich stronie można zarezerwowac max 6 dni!! Jest jakaś alternatywa dla Formule1 w podobnej cenie?
    • 7 dni w okolicy Cabourga, co proponujecie zwiedzić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się