Forum Turystyka Europa Rumunia
ZMIEŃ
      dni

dni

(38 wyników)
    • witam wymyśliłem w tym roku wakacje pod namiotem z dzieciakami(4 i 8), pierwszy tydzień chcemy spędzić na Węgrzech na kapieliskach termalnych a nastepny - właśnie w Rumunii. szukam miejsca gdzie można spędzić ciekawie kilka dni , niezbyt daleko(tak do 200 km od granicy węgier), z jakimiś ciekawostkami, atrakcjami(np rafting, zamki, wodospady etc)i w miare tanio?co możecie polecić? pzdr
    • Szukalem podobnego watku, ale raczej byly takie z zaplanowanymi trasami... W drugiej połowie września planuję wyjazd na 10-12 dni do Rumunii - 7 do 9 osób, z namiotami i kuchnią polową. Chcielibyśmy pochodzić trochę po górach, ale tez zobaczyć najbardziej wartościowe miejsca. Rozmawiałem juz ze znajomą, która 6 tygodni spędziła w tym kraju łącznie. Odradza Bukareszt. Poleca deltę Dunaju i Morze Czarne, Braszów, Bukowine oraz jedno z 3 miast, w ktorych mógł urodzić się Drakula... Czy ...
    • Straszna tragedia nas dotknela. smutno, szczegolnie jak sie jest jedynym Polakiem w miescie. jednak takie zjednoczenie jak w polskich miastach pomaga. Czy w Bukareszcie cos sie dzieje? Polacy sie spotkali, sa kwiaty pod ambasada? do mnie dzwonia rumunscy przyjaciele z kondolencjami. wzruszajace.
    • Wybieramy sie do ZP w Bułgarii ale po drodze chcielibyśmy pozwiedzac Rumunie - jedziemy samochodami. Prosze o pomoc w określaniu jakiejś ciekawej trasy - wyruszamy z Barwinka lub Koniecznej.
    • Mieszkam w centralnej Polsce w Skierniewicach.Wybieram się na wypoczynek w okolice Kluża (900km do przejechania).Planuję jechac przez Satu Mare(może lepiej przez Oradee).Która trasa lepsza? Proszę o informację w jaki czas jest potrzebny do przejechania tej trasy? Jeżeli w jeden dzień jest to niemożliwe,to ewentualny nocleg zrobic na Słowacji czy Węgrzech? Wszystkim za pomoc dziękuję. POZDRAWIAM
    • Witam 17 Czerwca wylatujemy z koleżanka na 8 dni do Eforie Nord . Czasu niewiele ale chciałybyśmy poznać i trochę pozwiedzać Rumunie i okolicę nigdy wcześniej nie byłyśmy w tym kraju. Chciałabym prosić o jakaś radę co warto zobaczyć chcemy przeznaczyć na zwiedzanie jakieś 3-4 dni. Zaznaczam ze nie posiadamy własnego transportu nie licząc nóg :) Mogą być wycieczki fakultatywne ale nie mam pojęcia gdzie takie można ewentualnie wykupić i czy warto bo może można samemu sobie coś zorganizo...
    • Mam kilka pytań dotyczących wyjazdu do Rumunii własnym pojazdem. Wybieramy sie do Rumunii w miesiącu lipcu wyjazd około 10 Zestaw 2+1 1. miejsce docelowe to morze czarne szukam hoteliku blisko morza i niekoniecznie typu polskie miedzyzdroje ale raczej spokoja i cicha miejscowość. 2. czy wcześniejsza rezerwacja jest wskazana? 3. czy szukając noclegu szukać 3gwiazdkowych czy wystarczy 2 gwiazdkowy hotel, nadmieniam że nie jesteśmy wygdniaccy ale chciałbym aby było schludnie i czysto...
    • Jak się oczywiście skończy ta cholerna zima,to jadę na parę dni do kraju przodków,szukam chętnych na wspólny przejazd i zrzutę na paliwko,mam 3 miejsca wolne....pozdro!!!AAAA!!!!Z bukaresztu i okolic oczywiście a w Polsce do dogadania..
    • Kochani Znawcy Rumunii, powoli planuję sobie objazd ( na własną rękę ) Rumunii i tu mam kilka pytań: 1. Przede wszystkim: trasa. Czy coś byście odradzali, a może pominęłam miejsce, którego absolutnie nie można opuścić. NAdmienię, że jadę z takimi Dwoma, którzy absolutnie nie pójdą w góry; ponadto raczej nie są zainteresowani ptactwem w delcie Dunaju. A więc: granica w Satu Mare -> Sapanta -> Budesti -> Surdesti -> Bogdan Voda i Ieud -> ( przez przełęcz Prislop ) Moldovit...
    • Czy jakiś spec od jęz. rumuńskiego może mi coś takiego przetłumaczyć? "Czy można u Państwa zostawić samochód na 6 dni za niewielką opłatą? Czy mogą Państwo go popilnować w tym czasie?" Przewertowałem moje "Rozmówki Rumuńskie", ale tak zaawansowanych zwrotów tam nie ma ;-) Swoją drogą: czy zostawienie samochodu u kogoś w okolicach Sibiu to dobry pomysł? Jeśli tak, to jak "wytypować" gospodarza do takiej przysługi? A może w Sibiu jest parking strzezony? Jeśli tak, to jak go znaleźć i...
    • Czy moze ktos sie orientuje jak mozna najtaniej i najbezpieczniej przeslac rzeczy z Rumuni do Polski?Chodzi mi glownie o odziez i pare drobiazgow.Jest tego 2-3 duze walizki wiec za malo zeby wynajmowac ciezarowke a za duzo by zabrac samolotem. I moze wiecie ile orientacyjnie by to kosztowalo(cena za kg). Z gory dziekuje.
    • Cześć :) Wybieram się po niedzieli na dwa tygodnie w Góry Fogaraskie. Trochę zdębiałam, jak przeczytałam, że trasa przez góry moze być już we wrześniu zasypana sniegiem. Dobrze wiedzieć :-) Moje pytanie jest takie - czy jadąc tam w ciemno znajdę noclegi? W sieci znalazłam kilka hoteli, ale wolałabym wydać za nocleg trochę mniej niż kilkaset złotych. Jak wygląda infrastruktura noclegowa w tamtych rejonach? I trzymajcie kciuki za żółtodzioba, który do Rumunii jedzie pierwszy raz i piszczy...
    • Witam, jedziemy autem dostawczym (do 3,5 tony) do Rumunii-służbowo. Mam w związku z tym kilka pytań. Czy i jakie będziemy musieli kupić winiety w Rumunii i na Wegrzech? Gdzie te winiety się kupuje? Na co ogólnie zwrócić uwagę jadąc do tego kraju? Czy porozumiemy się po angielsku? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    • Mam zapytanie:wybieram się w maju na 8 dni w te góry i chciałbym jakąś sprawdzoną bazę noclegową dla 4-8 osób znaleźć w cenie do 10 Euro za dobę od osoby.Czy macie i znacie jakieś sprawdzone mety w tym rejonie i czy za tą cenę rzeczywiście będzie można wynająć coś fajnego z ciepłą wodą rzecz jasna? Pozdrawiam serdecznie!
    • Hej! Wybieramy się na dwa tygodnie do Rumunii. Mamy dość napięty plan i zastanawiamy się czy wzbogacać go jeszcze o Deltę Dunaju. W związku z tym mam kilka pyatań do osób ktore tam były: 1) czy rzeczywiście warto zwiedzać Deltę, jeśli można na to przeznaczyć w sumie tylko jeden dzień czy może lepiej sobie odpuścić i posiedzieć dłużej np. w Transylwanii 2) czy bez problemu można znależć jakieś objazdowe jednodniowe rejsy po Delcie, czy można kupić na nie bilet powiedzmy na pół godz...
    • Travellerka prezentuje subiektywny opis wycieczki w rumunskie Karpaty Wybierajac sie w okolice miasta Brasov turysta ma dwie mozliwosci: 1. zwiedzanie zamkow i palacow kojarzonych z Drakula (Peles, Rasnov) 2. wedrowki gorskie. Poczatkowo planowalam podroz sladami Draculi ale po namysle wybralam gory. Sami ocencie... Po raz kolejny wybieram sie w podroz Maxi Taxi. Na szczescie kupilismy wczesniej bilety wiec mamy miejsca siedzace. Ale busik jest niebezpiecznie "napchany"...
    • być może moja prośba nie jest 1wszą tego typu...ale szukałem i nie znalazłem.. Uprzejmie proszę kogoś litosciwego z koneksjami w krainie Draculi o radę; gdzie sie zatrzymac w Bukareszcie na parę tygodni w styczniu. Link z rozsądnymi ofertami? Nie dormitorium. Nie lux hotel.. Oferty które znalazłem są w okolicach 3tysi miesięcznie za kawalerkę - przypuszczam ze w rzeczywistości można znaleźć coś za 1/2 tej ceny? Wolałbym nie lecieć w ciemno, bo z językiem jestem na bakier.. Chyb...
    • Zadzwoniłam na PKS z Przemyślu i o wszystko wypytałam. Rumuński przewoźnik rzeczywiście zrezygnował z Polski. w związku z tym nasz rodzimy postanowił wypałnić lukę. Autobus wyjeżdża z Katowic, w Przemyślu jest ok. 16.30, a w Suceavie ok. 7 rano następnego dnia (co nie jest złe, bo jeden nocleg odpada). Kkoszt: 140 zł w jedną stronę, ale jak trasa będzie popularna i będa chętni to opuszczą do 100 zł (tak podobno w ostatnich swoich kursach chciał rumuński przewoźnik). Jeżdżą mniej w...
    • Oradea(7)

Prawdopodobnie w sierpniu będę przez kilka dni w okolicach Miscolca na Węgrzech. Chciałbym wykorzystać ten pobyt tam, aby na dzień wpaść do Rumunii, gdyż nigdy dotychczas w tym kraju nie byliśmy. Patrząc na mapę widać, że najbliższe większe miasto to właśnie Oradea. Chciałbym zapytać o kilka informacji w związku z tym miastem: 1. Czy najlepiej dojechać z Debreczyna kierując się na Berettyoujfalu na południe i stamtąd drogą nr 42/E60 do Oradei, czy też można z Debreczyna pojechać od razu...
    • Witam wszytskich Bukaresztoznawców. Na początku i na końcu września mam spędić kila dni w Bukareszcie. Z poszukiwań internetowych wychodzi mi, że średnio za dwuosobowy pokój mam zapłacić ok 100-150 euro. Jestem w stuporze i prawdę mówiąc nie wiem jak problem skandalicznie drogich noclegów rozwikłać. Proszę o jakieś fachowe wskazówki. Pozdrawiam i dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się