dni

(21 wyników)
  • W Poznaniu Stowarzyszenie Antropologów Kultury "Etnosfera" organizuje kolejne Dni Bałkańskie, w dniach 17 do 21 marca. 18go marca zapraszam wszystkich chętnych do spotkania z Albanią. Postaram się tam powiedzieć kilka ciepłych słów o tym kraju. Impreza w C.K. Zamek, od godz. 18tej. BALKANDRIVER
  • Witam wszystkich Forumowiczów!!! To mój pierwszy post na tym forum Mam pytanie. Wybieram się we wrześniu do Macedonii, będę prawdopodobnie w rejonie Sar Planiny a potem w okolicy Jezior. Będę podróżować swoim autem. Ponieważ stamtąd jest blisko do Albanii chcialbym zrobić tam jednodniowy wypad. Ciągnie mnie bardzo do tego kraju ale mimo przeglądnięcia tego forum i innych informacji na razie nie podjąlem decyzji o wyjeździe, ten jeden dzień bylby rekonesansem. Chcialbym pojechać ...
  • Urime 28 Nentorin!Gezuar Diten e Pavaresine,gezuar Festen e Flamurit! Urime per te gjithve Shqiptaret ne Poloni dhe per te githve Shqiptaret kudo jeni. Albański Dzień Niepodległości jest też Dniem Flagi Narodowej.Tutaj wklejam albański hymn wraz z tłumaczeniem. Hymni i Flamurit - hymn Albanii Rreth flamurit të përbashkuar, Me një dëshirë e një qëllim, Të gjithë atij duke iu betuar, Të lidhim besën për shpëtim. Prej lufte veç ay largohet, Që është lindur tradhëtor, Kus...
  • Zacznę od najbliższego memu sercu miastu: Miasto Berat : 1.Legenda o powstaniu gór Tomorri i Shpiragu oraz rzeki Osumi. Było sobie dwóch braci (inna wersja 2 gigantów): Tomorri i Shpiragu. Tomorri był starszy. Obaj bracia zakochali się w tej samej dziewczynie. Żaden z nich nie chciał jednak ustąpić drugiemu i postanowili (jak to faceci), że najlepiej zrobią jak się o nią pobiją. Ten który zwycięży zostanie jej mężem( po co pytać kobietę o zdanie?). Tomorri walczył wielkim m...
  • obywate­le RP mogą wjeżdżać bez wizy i przebywać na terytorium Al­banii jednorazowo do 30 dni, czy ktoś z was wie jak to funkcjonuje?? Czy po upływie 30 dni muszę zgłosić się na komisariat policji i przedłużyć pobyt? Czy coś się stanie jeśli nie zgłoszę się na policję? Czy ktos z was ma jakieś doświadczenie i może podzielić się uwagami na ww temat?? Dodam, że mam zamiar przebywać w Albanii przez 2 miesiące. Z góry dziękuję za porady :)
  • Witajcie. Mam pytanie czy ktos z was posiada numer do Albanian Airline bezposrednio. Niestety na ich stronie tylko maile mozna pisac na ktore nikt nie odpisuje. Mam bilet wykupiony na lot 28 maja a z tego co slyszalam to lot ma byc 2 dni pozniej ( inna osoba tez ma bilet na ten termin kupiony przez inne biuro podrozy)i oni wlasnie Tak ja poinformowali, moje biuro podrozy nic na ten temat jeszcze nie wie ale wole dmuchac na zimne, i sama z nimi porozmawiac i potwierdzic te...
  • To wywodzące się z czasów pogańskich święto obchodzone w marcu przetrwało głównie w regionie Elbasanu. Dzitet e Veres - Dzień Lata- pierwszy letni dzień -14marca uważany był za dzień rozpoczęcia nowego sezonu rolniczego - koniec zimy,początek wiosny i związanych z nią prac rolnych. W tym dniu gospodynie pieką specjalne ciasto ballokume i przystrajają domy kwiatami i gałązkami laurowymi.Święto przyjęło się też w Macedonii i Kosovie. W innych państwach bałkańskich obchodzone 1 mar...
  • Wybieramy sie w sierpniu na Balkany i min do Albanii. bedzie to wyjazd raczej niskobudzetowy ;) szukam namiarow na tanie noclegi ...mozecie cos podpowiedziec? Zastanawiam sie tez na ile dni mniej wiecej liczyc zwiedzanie Albanii?wiem ze mozna i 3 dni albo 3 miesiace ale srednio oile liczyc...zeby cos zobaczyc?
  • ...więc się spać położę;) Wątek dla załamanych i pocieszających. Ja zaczynam bo mam dziś dołek. Jak ktoś też kiedyś bedzie miał gorszy dzień to można się tu wypłakać. Eh... życie życie jest nowelą... poprostu biednemu zawsze wiatr w oczy!Jak nie samolot zastrajkował to teraz już za późno na składanie papierów o polską kartę i sprawa mi się przesuwa znowu w czasie..a miało być tak pieknie.. w tym roku! przerąbane to całe załatwianie papierów!czy to viza kiedyś, śmieszne zap...
  • Jak donosi "Gazeta": Całą Albanię pozbawiła prądu na dwie godziny awaria linii transmisyjnej, którą importowana jest energia elektryczna z sąsiedniego Kosowa. Liczący 3,2 mln mieszkańców kraj był pogrążony w ciemności do godz. 7.00 rano. Państwowa korporacja energetyczna zdołała dokonać naprawy "w rekordowym czasie" - zapewnił jej szef Andi Beli. Według niego przyczyną awarii mogły być różnice między albańskim i kosowskim systemem energetycznym. Albania, której energetyka op...
  • Jeśli ktoś ma ochotę podłączyć się do wyjazdu ok.20 lipca 2010, na mniej więcej 21-25 dni, choć możliwe są inne opcje pokrywające się z tym terminem, to proszę o info na maila podanego poniżej. Nie mamy wytyczonej żadnej trasy choć wiemy, że zajrzymy na festiwal do Gucy, pojedziemy ciuchcią po Sarganskiej Osmicy koło Mokrej Gory w SRB, i że spędzimy kilka dni na plażowaniu, nurkowaniu w krystalicznej wodzie w Ksamil, na samym południu Albanii, gdzie jagnięcina i owoce morza smakują n...
  • Wizy(18)

Jak ktoś jeszcze nie wie to wczoraj ministrowie spraw zagranicznych unii europejskich głosowali za zniesieniem wiz dla Albańczyków i od 15 grudnia nie będą potrzebne wizy by podróżować i przebywać do 3 miesięcy w strefie Shengen .Oczywiście by pracować dalej potrzebne będzie pozwolenie. Żegnajcie zaproszenia :)
  • Moze podzielimy sie informacjami, jak spedzacie Wielkanoc z Waszymi albanskimi mezami, chlopakami? Czy zachowujecie polskie tradycje? itp
  • Kochani moi, własnie wrociłam z Albanii po 25 dniach pobytu w upale +35 czasem +40. Dziwne, nie moge sie odnaleść w zimnej warszawie, gdzie za oknem szaro i buro. Jeśli macie jakieś pytania odnośie albanii to piszcie do mnie na maila. erionka@NOSPAM.gazeta.pl
  • Moze ten temat przyda sie osobom, ktore jezdza na tej trasie. Osobiscie chetnie zabralabym sie do Polski w najblizszych dniach jesli sie ktos wybiera.... Oczywiscie zrzucam sie na paliwo
  • Wakacje(5)

Przejdzmy na lzejsze tematy:) Gdzie i czy wybieracie sie z waszymi polowkami na wakacje? Jakies miejsca szczegolnie godne polecenia?oprocz albanii oczywiscie;)
  • Witam bardzo proszę o odp na 2 pyt: 1. Jak na dzień dziesiejszy jest z nurkowaniem w jeziorach na terytorium Albanii? Czy coś się zmieniło? Czy są jakies opłaty/ pozwolenia /wyznaczone miejsca/itd? 2. Muszę wysłać papierek urzędowy do Alb.Czy istnieje jakaś bezpieczna forma przesyłki (zawsze wysyłam pocztą priorytetem poleconym-Pani na poczcie powiedziała że listów do Alb nie ubezpieczają)W sumie wszysko zawsze dochodziło (no raz wysłałam paczkę z kosmetykami to częśc zawarotści znikn...
  • znalazłam połaczenie centralwings z W-wy na Korfu, w cenie niecałe 400pln + opłaty lotniskowe. czy ktoś się orientuje ile w tym wypadku wynosza te opłaty? i jaka jest orientacyjna cena promu do Sarandy? i ile trwa podróż? chcielibyśmy wylądować na południu Albanii i podróżować w górę, pomysł z Korfu wydaje nam się praktyczny. macie jakies doświadczenia?
  • W dniu 23 listopada WE WROCŁAWIU organizujemy w Centrum Kultury Zamek impreze albanska. Chcielibysmy takze zaprosic cala spolecznosc albanska z Wroclawia a może i z całej Polski.
  • chat(4)

gdzie wszyscy ? juz nikt tam nie zaglada nawet zalozycielka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się