Forum Turystyka Polska Góry
ZMIEŃ
      dni

dni

(142 wyniki)
    • Tym razem wracamy z Południa koniecznie bocznymi drogami wzdłuż przez Jurę Krak.-Cz. Turystycznie i krajoznawczo którędy najlepiej i gdzie obowiązkowo trzeba być ? Ojcowski Park mamy zaliczony, Kraków i Jasną Górę znamy na pamięć. Trasa Kraków - Częstochowa. Czas: tylko 1 dzień. .... - pomorzacy -...
    • Witam! Jestem z Białegostoku i razem z chłopakiem planujemy wyjazd z góry w tym roku na 4 dni (24-27 wrzesień). Chcielibyśmy jak najwięcej zobaczyć pochodzić po górach. czy moglibyście coś nam polecić? Marzy mi się Wisła bo kiedyś tam byłam, ale kompletnie nie wiem jak zorganizować całą wycieczkę. Czy może ktoś mógłby pomoc mi podsyłając linki do ciekawych stron. A może ktoś był tam i może polecić jakieś niedrogie noclegi, albo ogólnie przyjazne miejsca. W sumie nawet nie iwme o co p...
    • Poza Tatrami. Najbardziej ciągnie mnie w Karkonosze, kilka lat temu byłam w Karpaczu i Szklarskiej, również jesienią, na 4 dni właśnie. Bardzo miło wspominam tamten wyjazd, było trochę łażenia, trochę dobrego jedzenia, miłe wieczory w karczmach. Była też niestety bardzo długa i męcząca jazda :( W Wrocławiu straciliśmy prawie 2 godziny w korkach, w efekcie droga z W-wy do Karpacza zajęła prawie 9 godzin : ( Jak na tak krótki wyjazd, niestety zdeycdowanie za długo. Co moglibyście...
    • A konkretnie Szlakiem Orlich Gniazd w 40 godzin. Na szlak ruszyłem we czwartek o 4:15 pętli tramwajowej Krowodrza Górka w Krakowie, do Rynku Starego Miasta w Częstochowie dotarłem w piątek ok. 20. Bałem się, że wcześniejsze prognozy sprawdzą się i do ostatniej chwili zwlekałem z wzięciem urlopu. Pogoda była całkiem jednak znośna, ciepłu , by nie powiedzieć upalny czwartek, słabe opady w nocy czw./pt., kilka kropli w piątkowe popołudnie. Szedłem nonstop poza przerwami 5-10 minutowymi najedzen...
    • Jestem ciekawa Waszych opinii/doświadczeń. Chodzi mi o absolutne minimum przy zachowaniu higieny i pewnego komfortu. Noclegi w stałym miejscu, bez chodzenia z całym "dobytkiem" (czyli zakładam możliwość przeprania, ale wiadomo w jakim tempie czasem schną rzecyz w górach). Wyjazd przełom lipca/sierpnia. Moja propozycja: długie spodnie nieprzemakalne z odpinanymi nogawkami długie spodnie nie odpinane krótkie spodenki koszulka oddychająca + 7 zwykłych polar kurtka nieprzemakalna bie...
    • Znacie jakieś fajne małe schroniska z "klimatem" w Gorcach czy Beskidach, bliżej Krakowa, plus jakiś ciekawy szlak. Dwudniowy wyjazd z dziewczyną. Coś polecacie pod tym kątem ?
    • Witam. Pouczcie zielonego gdzie mam jechać w polskie góry? :) Liczę na podpowiedzi jaką mieścinę i jaką lokalizację wybrać. Oto czym dysponuję: 5-7 dni końca maja. Szukam miejsca gdzie można połazić po górach ale i nie nudzić się kiedy nie będzie się chciało dreptać, ponieważ pojadę tam z nowopoślubioną kobietką, która raczej daleko się nie zapuści. Gdzie spędzić 5 ciekawych, pełnych atrakcji dni w górach? Do tej pory byłem w oklepanym Zakopanem i fajnym Szczyrku wiec doświadczenie małe :(
    • Organizuję wycieczkę dla kilkunastu osób na weekend (sobota, niedziela) do Kudowy i usiłuję ogarnąć to, co najważniejsze. Głównie chodzi mi o wypady w góry. Tak jak już poczytałam na tym forum, obowiązkowo Szczeliniec oraz Błędne Skały. Chciałabym do tego programu coś dodać, ale nie wiem, ile czasu zajmuje spokojne, swobodne wejście i obejście tych dwóch miejsce. Dlatego też, jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć, ile czasu zajmie Szczeliniec i Błędne Skały to byłabym bardzo wdzięczna. C...
    • Planujemy wybrać się na początku wrzesnia w Tatry. jednym z celów mają być właśnie Rysy, z tym że chcielibyśmy wejść od strony polskiej (nocleg w zakopcu, bez spania w schronisku pod MO) i zejść przez słowacka stronę + powrót na nocleg do zakopanego). patrząc na mapę, czasy, dojazdy, jakoś trudno mi się to chce spiąć w jedną sensowną całość. może ktoś z Was ma już w tym temacie doświadczenie i mógłby coś doradzić, etc. pozdrawiam toniemy
    • Jadę z grupą 30 os. (mlodzież licealna) jeszcze we wrześniu do Zakopanego na dwa dni. Wiem, że to krótko. Co można wybrać do zwiedzenia w tym czasie jak ułożyc program.Czy np. 1 dzień: miasto+gubałówka, 2 dzień:Dolina Kościeliska (ile transport i wstępy). Co byście polecili w takiej sytuacji? Przy okazji Czy ktoś może polecić jakiegoś przewodnika np.po mieście (mamy niestety ograniczone fundusze)i nocleg (na 1 noc) Z góry dziękuje.
    • Proszę o propozycje tras bezpiecznych dla osób początkujących w dniach 21-27 maj.
    • Proszę o jakiekolwiek informacje o warunkach w szczyrku , zwłaszcza na Skrzycznym i na Biłej od osób które z tamtąd wróciły?A także ceny karnetów i godne polecenia niedrogie miejsca do spania i zjedzenia?Pozdrawia Turystka Górska:)
    • Przy sprzyjających warunkach pogodowych, ILE CZASU musi zająć czterdziestoletniemu turyście taka droga: Schronisko w dolinie Chochołowskiej - Grześ - Wołowiec - Rohacze, i powrót przez przełęcz Bobrowiecką? Z góry dziękuję :-)
    • cześć Góromaniacy macie jakieś pomysły na zapytanie z tematu?około pięć dni,wątła możliwość zakupienia zapasów.i tylko wieczorem możliwość zjedzenia czegos,na miejscu,w schronisku pozdrawiam
    • Witam, planujemy wycieczkę 1-dniową z dzieciakami w wieku od 5 do 12 lat w góry w okolice Bielska Białej , chociaż myśleliśmy również o np.Wiśle.Będę wdzięczna za poddanie ciekawych pomysłów na miłe spędzenie czasu , z uwzględnieniem wyprawy np. Szyndzielnię czy Klimczok , tak by trasa była niezbyt długa i męcząca dla dzieci. Mam również pytanie pczy przy schroniskach na w/w szczytach są jakieś inne ( oprócz uroków natury) atrakcje dla dzieci ? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    • Zamierzam wybrać się na kilka dni w góry, oczywiście na narty. Który region polecacie? Zastanawiam się nad Szczyrkiem, ale czytam na forum o słabych warunkach - nieprzygotowanych stokach i tłoku na stokach, myślę też o Białce Tatrzańskiej, ale czy traski są na tyle zróżnicowane, że nie znudzą w 4 dni szusowania? Oraz pytanie, czy są lepiej przygotowane od tych w Szczyrku? A może polecicie zupełnie inne miejsce? Będę naprawdę wdzięczna.
    • Po sześciu latach absencji wyjeżdżam wreszcie w me ukochane Góry. Niskie acz długie. Dotrę pewnie gdzieś koło wtorku, bo startuję - dla niepoznaki - z Papina, czyli pankovcinowskiego Marakeszu, via warhalowskie Madzilaborce i już dalej, dalej ku Łemkowszczyźnie. Do zobaczenia na szlakach i bezdrożach
    • jw
    • Witam, razem z dziewczyną chcemy się wybrać na początku września na Słowację, chcielibyśmy zwiedzić Słowacki Raj jak również pójść w Tatry, wjechać na Łomnicę. Stąd moje pytanie, gdzie najlepiej się zatrzymać aby wszędzie było blisko i łatwo dotrzeć-planujemy dojazd pociągiem do Zakopca, stamtąd PKS do Łysej Polany i później już Słowacką komunikacją. Proszę również w miarę możliwości o polecenie tych najbardziej godnych uwagi miejsc w Słowackim Raju, może później Jaskinia Lodowa lub in...
    • Mały Szlak Beskidzki - szedł ktoś zimą? Ile czasu zajmuje przejście? Czy pod koniec lutego szlaki ktoś tam łazi? Trzeba przecierać szlak cały czas? Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się