Dodaj do ulubionych

jabłka na szarlotkę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 11:28
Jak zrobić jabłka do słoików na zimę, żeby się nadawały do placka? Mogą być
papierówki??
Obserwuj wątek
    • Gość: Klara Re: jabłka na szarlotkę IP: *.adsl.alicedsl.de 20.07.07, 11:55
      Jak najbardziej, moim zdaniem sa najlepsze. Musisz zrobic mus, przesmaz je z cukrem.
      • Gość: sara441 Re: jabłka na szarlotkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 11:58
        Dziekuje! Ale jak sie robi mus, jakie proporcje cukru, jabłek? dać trochę wody
        lub tłuszczu to ma być papka? dać goździki?
        • Gość: Klara Re: jabłka na szarlotkę IP: *.adsl.alicedsl.de 20.07.07, 12:05
          Obierz jablka, pokroj, dodaj cukier (ja to zawsze robie na oko i probuje).
          Ja nic wiecej nie dodaje i na malym ogniu smaze czesto mieszajac.
          • aiczka Re: jabłka na szarlotkę 20.07.07, 12:36
            U nas się dodaje kilka goździków.
            Przy dobieraniu ilości cukru "do smaku" warto pamiętać, że ciepłe jabłka wydają
            się słodsze niż potem ostudzone.
            • ba_ba_ja_ga Re: jabłka na szarlotkę 20.07.07, 12:51
              Lepiej zrobić za mało słodkie niż przesłodzić. Przecież zawsze można dosłodzić taki mus wyjęty ze słoika. A papierówki są rewelacyjne... W moim domu zawsze wszystkie jabłkowe przetwory były z papierówek, bo mieliśmy w ogrodzie starą przedwojenną jabłoń papierówkę... Mmm... Smak dzieciństwa :))
    • krys2222 Re: jabłka na szarlotkę 21.07.07, 00:21
      Jabłka częściowo rozgotowywuję, nie daję cukru ani żadnych dodatków, następnie
      do słoików przekładam i pasteryzuję [litrowy słoik ok.30 min.]jabłek w tej
      postaci używam do szarlotki i często jako dodatek do mięs.Jeśli ktoś lubi
      słodkie jabłka to po otwarciu słoika może je przyprawić.
    • Gość: lidka Re: jabłka na szarlotkę IP: 80.48.137.* 21.07.07, 19:08
      Ja trę jabłka obrane ze skórek na tarce.otrzymaną papkę wkładam
      do szerokiego garnka i gotuję.Trwa to nieraz kilka dni. Kiedy masa z jabłek
      pozbawiona jest większości soku-dżem jest gęsty,dodaję cukier i ...jeszcze
      trochę gotuję.Masa teraz zrobi się rzadsza.Tak przygotowany mus wkładam do
      słoików i gotuję je 20 minut. skracanie czasu produkcji dżemu nie ma sensu
      ponieważ zbyt rzadka konsystencja będzie pływać w szarlotce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka