katar

(357 wyników)
  • o do przedszkola?? zaczęliśmy przygodę z przedszkolem od 1 wrzesnia i od tego czasu ciągle mały mój ma katar i do tego kaszle. pediatra mówi, że ten kaszel to od kataru. jak długo taki katar może być u przedszkolaka??? wypowiedzcie się doświadczone mamy:).
  • Jak moge to rozpoznac? Syn - 4-latek- od 5 dni ma katar. Ale to przezroczysty gil nie woda. Zadnych innych objawow. temp brak. Nasilenie caly czas tak samo, choc wczoraj na dworzu dosc mocno zawiewalo i wydawalo mi sie ze mu gorzej bylo i ze oczy mial troche zalzawione. Podaje sinupret i euphorbium i wyciagamy frida bo jak dmucha sam to nic nie wychodzi, czesto nawet nie zapchane sa dziurki. To slychac ze siedzi gdzies wysoko, mowi przez nos. Najwiecej gila jest po nocy ale to chyba dlatego z...
  • Synek od niedzielnego wieczoru ma katar. Teraz katar jest gęsty i trudny do ściągnięcia fridą. Nie może oddychać, ściągnąć się tego wszystkiego nie da. Psikam Mu wodą morską, euphorbium, nasivin, xylogel ( nie wszystkim naraz oczywiście), inhalujemy się. Nie wiem jak Mu pomóc. Siedzi to gdzieś głęboko. Macie pomysły?
  • Ale mam pytanie do rodzicow, ktorzy z premedytacja, wiedzac, ze ich dziecko jest konkretnie chore posylaja je do przedszkola! No to, co mialo miejsce w ostatnich 2 tygodniach w naszym przedszkolu, to przechodzi wszelkie wyobrazenia na ten temat. Jak mozna tak postepowac? Ja juz nie pisze o pozostalych dzieciach czy nauczycielkach, ale jak mozna postepowac tak z wlasnym dzieckiem?!! Tego naprawde nie rozumiem. 4 przypadki w ostatnich 2 tygoniach z zycia naszego przedszkola. Jedno dziecko...
  • Witam. Chciałabym się was poradzić w jednej sprawie, która mnie niepokoi. Daję dziecku od 3 dni szczepionkę Ribomunyl (pierwszą dawkę) i od dzisiejszej nocy młoda ma katar. Katar nie wygląda groźnie, nie ma przy tym kaszlu ani temperatury, ma niezły apetyt i samopoczucie w porządku. Jednak niedawno skończyłam dawać antybiotyk i przez to ten katar mnie martwi a z lekarzem będe mogła skontaktowac się dopiero w poniedziałek. Czy wasze dzieciaki też tak reagowały na ten preparat? A jeśli tak to c...
  • Ile spacerujecie z dziećmi rocznymi jeśli mają katar w taką pogodę. Nie ukrywam, że ja wychodzę z dziewczynami jak mają katar na ok 30 min bo utrzymuje im się już tydzień i boje się, żeby to nie przerodziło się w zapalenie ucha jak to było przy ostatnim katarze.
  • Jak w tytule. Zaczęło się pięćdziesiąt dni temu, katar i ból gardła. Poszłam do pediatry, bo mały płakał po nocach. Pediatra potraktował mnie na zasadzie: z takimi pierdołami, to się do lekarza nie przychodzi! Po czterech tygodniach katar zrobił się zielony i w nocy mały dostał gorączkę (trwała tylko tą jedną noc). Poszłam do pediatry i dał mi skierowanie do laryngologa. Czas oczekiwania - miesiąc! Tego samego dnia późnym wieczorem syn zaczął płakać z powodu bólu ucha - pojechaliśmy do...
  • Syn ma od 3 dni ropny katar (zielony) oraz ropieją mu oczy. Od tygodnia walczymy z przeziębieniem, jak widać, mało skutecznie. Innych objawów brak. Temperatura nieznacznie podwyższona (37,2), gardło nie boli, kaszlu brak. Pediatra dziś zapisał antybiotyk doustnie + Biodacynę (krople do oczu z antybiotykiem) + Mucofluid do nosa. Czy Waszym zdaniem antybiotyk jest w tej sytuacji konieczny, skoro to "tylko" ropny katar i ropna wydzielina z oczu? Zapewne wskazuje to na infekcję bakteryjną. Ale mo...
  • Synek ma prawie 2 latka i przyplątał mu się katar:( a nie ma obcji żeby mu kropelki dać bo jest wrzask i płacz, więc zaraz te krople wysmarka:( macie jakieś sprawdzone sposoby?
  • Witam, problem o którym tu wspomnę w zasadzie nie dotyczy samego kataru ale podejścia rodziców. W moim przedszkolu dziecko z gilem to norma. Dziecka z gilem nie zostawiamy w domu (bo nie ma z kim - jak usłyszałam na zebraniu) nie rozczulamy się i wysyłamy na cały dzień do przedszkola. A pani jest od tego żeby te dwadzieścia z hakiem nosków wycierać. Pewnie to jej jedyne zajęcie przez cały dzień więc spoko - jest nadzieja że dziecko nie zje wszystkiego co mu tam wypłynie. Pytanie mam do matek...
  • czy lekarze chętnie wystawiają Wam zwolnienia jak do przychoni przychodzicie z dzieckiem które ma katar i nic więcej? W tamtym roku poszłam z dzieckiem rano do lekarza z katarem to po pierwsze na katar dostałam nasivin, który sama sobie mogę kupić, lekcję od lekarza żeby z samym katarem to do przychodni lepiej nie przychodzić bo tylko coś gorszego można tu załapać po połgodzinnej odsiadce w poczekalni i kazała normalnie dziecku chodzić do przedszkola, żadnego zwolnienia nie chciał wystawić. ...
  • Poniewaz corka ma juz drugi raz zapalenie ucha wiec zastanawiam sie czy to nie nasza wina. Uzywamy fridy, ale nie sciaga ona tego kataru gleboko zalegajacego. Staram sie kilka razy dziennie psikac sola morska. Psikam zwykle jeden raz sola disnemar. Potem sciagam, ale nie bardzo idzie. Ogolnie walki sa codziennie o to zeby w ogole sciagnac. Macie jakies pomysly co zle robie?
  • nosz ch..ra by to wziela, moj mlody nie choruje wogole, od poltoraroku nie mial nawet kataru teraz kiedy ma wreszcie isc do przedszkola od wczoraj mega katar noi co teraz? teraz ja bede jedna z tych mam na ktore inne psioczą ze zasmarkane dziecko przyprowadza, no ale co nie posylac? nic wiecej mu nie jest
  • I już nie mam sił. Katar nie leci nosem ale przez gardło i przez to kaszle. Potwierdził to pediatra, laryngolog i pulmonolog. Dostaje Quixx, Sinupret. Mam to "przeczekać". Ale ile mam czekać? To chyba nie jest normalne?
  • Poczytałam co nieco i zastosowałam naszą zwykłą, pospolitą cebulę. i tak katar leczony cebulą trwa 2-2,5 dnia! Ścieramy na tartce 2 cebule i w szklance (można przykryć cienko watą) dajemy dziecku do wąchania przez min. 20 minut. Do tego ja pokrojoną cebulę rozstawiłam w miseczkach w pokoju dziecka na całą noc. I rano kataru brak. Cebula jest naprawdę rewelacyjna. Podobnie syrop z cebuli. Doszłam do wniosku że jest lepsza niż niejeden specyfik z apteki. Moje dzieci bardzo rzadko c...
  • Dzisiaj mam się z córką zgłosić do szpitala ponieważ 22 sty. młoda ma mieć zrobioną scyntygrafię nerek, niestety dostała kataru, nie wiecie czy przez katar badanie może być odłożone?
  • dla 1,5 rocznego dziecka nie uznającego fridy i kropli do nosa.. Po aplikacji tego rodzaju specyfików jest taka histeria, że ich podanie mija się celem, bo mała jest jeszcze bardziej zagilana niż wcześniej. A zagilana jest okrutnie. Nie może spać, jak uśnie to się za moment budzi. Nie wiem jak jej pomóc. Macie jakieś sposoby?
  • Witam, mój Syn ( 2,5 r. ) od czwartku ewidentnie mówi przez nos, a kataru nic zero! Nie ma gorączki, zakaszle bardzo sporadycznie. W nocy śpi z zamkniętą buzią , nie chrapie, pije normalnie czyli jakby kataru nie było - a jednak mówi przez nos. Zaczęło się ,jak jeszcze nie grzaliśmy w domu, wręcz było chłodno w domu bo starszy miał zapalenie krtani i lekarz kazał bardzo wietrzyć, do tego chodzi nawilżacz w domu ( nie stale ale jednak chodzi). Próbowałam inhalacji z soli fizjologicznej - nic...
  • jak leczyć ? Od kilku miesięcy mamy na okrągło jakieś probelmy zdrowotne. Mały osłuchowo czysty, na szczęsice nie jest to nic powaznego ale upierdliwe bardzo. Do tej pory chodziłam prawei co dwa tygodnie do lekarza, ale powoli mam dosyć...Lekarze wypisują kolejne syropki i kropelki, pomaga na tydzień i znowu to samo. Scenariusz jest ten sam: zaczyna sie od wodnistego kataru i kichania - zwykle popołudniu. W nocy gorsze spanie, płacze, rozbicie i marudzenie. Rano katar cieknący bardzo, kaszel ...
  • od wczoraj Maluch 5-lat ma katar (z rana tylko żółty w ciągu dnia białY)+gorączka do 38,5..Jadę dzies po południu do lekarza ale strasznie sie boję ze da mi antybiotyk , bo moze to zakazenie bakteryjne a nie dawno bo m-c temu mieliśmy antybiotyk na zapalenie oskrzeli....Pytanie moej brzmi czy myslicie ze znowu dostanie antybiotyk??..i czy da się inaczej przeleczyc oprócz antybiotyku..Moze już panikuje ale jestem załamana...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się