katar

(502 wyniki)
  • Mój syn od prawie miesiąca ma katar, na początku wodnisty, od zeszłej środy zabarwiony i bardziej gęsty do tego doszedł kaszel. Dostaliśmy leczenie objawowe czyli Mucosolvan na kaszel, pojenie, płukanie nosa, Nasonex i Rutinacea. Po płukaniu nosa (sinus rinse) z nosa wypłynęło morze kolorowej wydzieliny, z jednej dziurki przez jeden dzień płynęła wydzielina intensywnie żółta. Kaszel lepiej się odkrztusza niż na początku, nie jest męczący ale jest. Poza tym brak innych objawów. Na wizycie kont...
  • Witam, proszę o radę. Czwartek i piątek ubiegłego tygodni córkę bolało gardło. Gorączkowała ok 39 stopni. Podawałam Ibum, bioaron c, tabl. do ssania, psikłam tantum verde. Od soboty do dzisiaj tj. środy córka ma ropny katar, ból gardła miną, temperatura też. Młoda dobrze się czuje tylko ma ten okropny ropny katar, nie kaszle. Wydzielina jest bardzo gęsta, zielona aż trudno ściągnąć ją aspiratorem. Podaję calcium, bioaron c, od niedzieli podaję clemastinum w syropie (2 X 5ml), od 3 dni ...
  • Witam, mam w domu 18 dniowego noworodka, ktory zaraził sie katarem od siostry. Oczywiście czyszczę nos, zamierzam zrobic inhalacje z soli fiz. Mały od czasu do czasu rownież pokasłuje. Wczoraj był osłuchiwany przez pediatrę (wizyta patronażowa) i było ok. W nocy zaczął się właśnie katar. Nie ma gorączki, problemów z jedzeniem, stosunkowo dobrze śpi. Co jeszcze mogę zrobić aby katar nie rozwinął się w coś gorszego? Czy powinnam go jeszcze pokazać pediatrze?
  • Moja mała (4 lata) ma od 3 tygodni katar + uporczywy kaszel. Najpierw przez 2 tyg. były inhalacje z soli, aerius na noc, rutinoscorbin, no i otricin do udrażniania. W końcu katar zaczął się robic ropny a mała zaczęła kaszlec w nocy, takie aktaki kaszlu po 30 min. U lekarza byliśmy (już 2 razy), osłuchowo czysta zapisał sinupret, mucofluid i surfarinol (jako że katar ropny zaczął się robic),oraz aerius na noc. Stosujemy też inhalacje z soli fizj. 3xdzienie. I tak juz od tygodnia, a jedyna pop...
  • Witam serdecznie. Mój 3-miesięczny synek od dobrych trzech tygodni ma katar. Po pierwszych dwóch tygodniach katar ustał na dwa dni, ale od tygodnia zaczęło się na nowo. Dodam, że synek złapał katar od starszej siostry (tyle, że ona jest już zdrowa a mały nie). Byłam już 3 razy u lekarza rodzinnego, aby osłuchał małego i zbadał uszka - na szczęście wszystko jest ok. Stosuję Marimer kilka razy dziennie, odciągam katar Fridą, na noc daję nasivin soft, a od 4-5 dni pędzluję nosek Atecortinem. Oc...
  • Mój dwumiesięczny maluch przeziębił się dwa tygodnie temu. Miał katar, kaszel, ból gardła, lekką temperaturę. Lekarka zleciła wykonanie morfologii i crp. Wyniki w normie. Postanowiła zastosować leczenie objawowe, bez antybiotyków: tantum verde do gardła, maść majerankową pod nosek, napary z tymianku i rumianku, oklepywanie, oczyszczanie noska, bio gaię i nasivin w razie potrzeby. Jeździmy się osłuchiwać co dwa dni. Osłuchowo jest czysty. Katar nie przechodził więc lekarka wprowadziła maść do ...
  • Witam Mój syn, który wczoraj skonczył 6 tygodni podłapał od starszego 3-latka przeziębienie. Ma katar i kaszel, ale nie uporczywy. Osluchowo jest czysty, ale lekarka zalecila Pulmeo 2x10 kropli oraz Cebion 2x5 kropli. Na ulotce Pulmeo jest informacja, żeby nie podawać dzieciom poniżej 2 roku życia. Farmaceutę zdzwiła natomiast ilość zaleconej witaminy c dla tak malego dziecka. Proszę o podpowiedź, czy stosować się do zaleceń lekarza. Dodam, że u tej pediatry byłam pierwszy raz.
  • córeczka (10 tygodni) od ponad tygodnia ma katar. Jest to katar zalegający gdzieś głęboko - nie ma zatkanego nosa, nie lecą gluty, tylko strasznie jej furczy w nosku i w końcu spływa jej ten katar po gardle (wiem jak to wygląda bo starsza córka- astmatyk i alergik -ma tylko taki katar). Po nawilżeniu noska solą fizj. mogę odciągnąć wydzielinę - całkiem sporo - najpierw była biała, teraz robi się żółtawa. Nasza pediatra twierdzi ze póki nie ma gorączki i nie schodzi na uszy to nie ma się czym ...
  • Córka ma 2 l. 8m., w wieku 1,5 roku (w marcu ubiegłego roku) poszła do żłobko-przedszkola, w okresie wiosenno-letnim jakoś mocno nie chorowała, a od września ma niemalże non stop katar, do tego bardzo często ropne zapalenie spojówek. Katar jest na przemian wodnisty, potem ropny i gęsty, potem przechodzi i wkróce zaczyna się znowu. Przeważnie mała się przy tym dobrze czuje, nie gorączkuje, katar nie rozwija się w nic większego, leczymy go objawowo, zresztą cała grupa jest ciągle zasmarkana i w...
  • Witam Pani Doktor i Mamy, Już brak mi pomysłów jak pokonać katar u mojej 3 latki, moja determinacja już się kończy. Córka bardzo rzadko choruje, raz antybiotyk w niemowlęctwie. Od 2 miesięcy chodzi do przedszkola. Czasami miewa katar, zwykły lejący później gęstnieje i przechodzi po paru dniach. Obecnie już ponad 2,5 miesiąca ma katar, ale bardzo dziwny, czasami bardzo gesty żółtawy w dzień ciężko schodzi z nosa, a w nocy i nad ranem masakra- nos skorupa niedrożny niemal całkowicie....
  • Witam, moja córka drugi dzień ma katar podbarwiony na zielono. Ponadto żadnych innych dolegliwości. W domu mam Nasivin i Flixonase. W ulotce od Flixonase przeczytałam, że to steryd i raczej stosowany na katary wodniste i alergiczne. Nasivin z kolei to w moim odczuciu slaby lek. Myślicie, że Flixonase mógłby pomóc w dalszym rozwoju infekcji? Zawsze bałam się gęstego, zielonego kataru, bo rzadko kiedy na nim się kończyło. Wprowadziłam już inhalacje z soli, podałam witaminę C, wapno. Co jeszcze ...
  • Synek już 3 miesiąc ma katar - bez nawet tygodnia przerwy. Bylismy u laryngologa, który niczego nie stwierdził. Lekarze każą przepłukiwac nos solą morską i odciągać. Dostawał Pulneo i na tym kończy się pomoc. Dziecko jak miało katar tak ma - dodatkowo mokry kaszel. Jestem załamana i zrozpaczona tym, że nikt nie chce/nie potrafi mu pomóc. Synek nie mówi (nie wiem czy ten ciągnący się katar nie ma na to wpływu). Czy można mu jakoś pomóc? Nie moge patrzeć na to jak się męczy. W nocy wymiotuje ...
  • Witam. Mój syn ma 2 miesiące i co noc zapycha mu się nosek. Muszę dwa razy w nocy mu czyścić i wpuszczać sól fizjologiczną bo nie może oddychać. Lekarz mówił że te przez suche powietrze i dlatego kupiliśmy nawilżacz powietrza ale i to nie pomaga. Dlaczego tak mu się dzieje i jak mu pomóc?
  • Dziewczyny, czy któraś z Was spotkała się z opinią, że urządzenia typu "Katarek" do odciągania kataru na tyle uzależniają, że wzmagają katar. Ostatnio coś takiego usłyszałam i wbrew całemu rozsądkowi, zaczyna mnie to zastanawiać. Bo faktycznie ze względu na kilkumiesięczne katary u bliźniaków, często stosujemy Katarek. Dwa razy dziennie, a teraz właściwie od miesiaca bez przerwy. Katary są gęste, zalegające w zatokach. Przerabialiśmy setki leków, również w kierunku alergii i nic. Myślę, że g...
  • Mój 5miesięczny synek od kilku dni męczy się z katarem. BYlismy u pediatry dał krople robione w aptece. Problem w tym że dziecko za nic w świecie nie pozwala sobie usuwać wydzieliny z nosa. Płacze już na widok wody morskiej w sprayu a gdy probuję wyciągać katar Fridą to zaczyna krzyczeć wyrywa się. Kończy się to tak że rezygnuję bo nie mam serca tak go męczyć. Kiedy mi się uda coś wyciągnąć to i tak za chwilę słyszę "charczenie" w nosku/gardle i wydaje mi się że wszystko trzeba zacząc od nowa...
  • Witam Pani Doktor, Mam problem z moją córeczką, od września tego roku poszła do przedszkola, wczoraj skończyła 3 -latka. Do momenty pójscia do przedszkola - nigdy mi nie chorowała, nie miała ani kataru, ani wysypek nic, raz tylko 3 -dniówkę, chodziłam z nią wszędzie, spacerowałam - znajomi dziwili się że od noworodka do 3 lat dziecko zdrowe jak nigdy, do lekarza chodziłam jedynie na szczepiania i z kolkami jak była malutka. Kiedy poszła do przedszkola zaczęło się od kataru, kaszlu itp. ...
  • Witam, jestem załamana. Córka (7tyg) podłapała katar od brata (2,5 roku). Syn się pochorował bo posiusiał łóżko i niestety spał w kałuży. Syn ma tylko katarek, nie ma gorączki ani kaszlu. Martwię się o córkę, która podłapała katarek. Oto co robię 1. karmię piersią 2. wietrzę i nawilżam pomieszczenia 3. smaruję nosek maścią majerankową 4. psikam do noska euperibum 5. oklepuję plecki 6. kładę na brzuszek 7. odciągam fridą Co jeszcze mogę zrobić żeby jej pomóc? ile trwa karatek u ...
  • Czy przy takim katarze antybiotyk jest konieczny? Syn 4,5 roku ma taki katar od wczoraj, kaszel (osłuchowo czysto), gardło czyste, bez podwyższonej temperatury. Katar zielony jest rano, później w ciągu dnia zmienia kolor na przezroczysty. Kaszel jest mokry, odrywa się. Syn osłuchany, ma zalecone podawanie Eurespalu 3x 5ml, donosowo woda morska i euphorbium, na noc podaję Nasivin, maść majerankowa pod nos, Rutinoscorbin 2x dziennie 1 tabletka, Tran. Dużo pije w tym herbatki ziołowe (lipa + c...
  • Pani doktor, forumowiczki, Jestem zaniepokojona . Moj synek 6 m-czny zachorowal. Poczatek-przez 6 h odmowa jedzenie wieczorem kiedy jadl duzo (piers) . O 2 w nocy pobudka glodny, a tu mega katar i goraczka 38,3. To bylo tuz przed przebiciem sie juz wyczuwalnego I ząbka. Na drugi dzien goraczka nadal , brak apetytu. Na 3 dzien odzyskal apetyt , ale temperatura nadal do 38,5 -zab juz sie przebil. Katar caly czas, kaszlu i innych obj brak. Pojechalismy do lekarza na swiateczna pomoc lekarska, l...
  • Nie mam już pojęcia czego się czepić, gdzie szukac, gdzie się udać, co robić, żeby pomóc mojej 2 letniej córce. Praktycznie od urodzenia ma katar. Byłam u kilku laryngologów, alergologów. Była leczona wieloma antybotykami doustnymi, a także maściami, kroplami, chyba wszystko, co dostępne na rynku. W żadnym wypadku tego kataru nie lekceważę. Jest pacjentką Dolnośląskiego Centrum Laryngologii, jednego z najlepszych dziecięcych otolaryngologów dra Gawrona. OstatWsutek kataru nabawiła się przew...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się