katar

(41 wyników)
  • Wiem że poniżej był poruszany ten temat.Mnie chodzi nie o sposób leczenia.Moje pytanie brzmi czy tylko z takowym katarem iść do lekarza?Moim zdaniem nie bo kaszel jest wynikiem spływającej wydzieliny.Temperatury jak zawsze brak.Chodzić co miesiąc z katarem na osłuch?Doradźcie proszę.Nie to tylko moje zdanie i nie ostateczne.
  • Upłynęły jakieś 3 tygodnie i znowu katar. Już nie wiem czy jest to katar infekcyjny (wirusowy) czy może alergiczny? Jak z nim postępować? Co zniego tym razem wyniknie? Czy znowu pogorszy to oskrzela i będzie kaszel? Już nie wiem co robić i jak sobie z tym radzić. Zaczęło się w niedzielę (kichanie i furanie), a od wczoraj już jest więcej wydzieliny. Jest zwykle wodnisto- śluzowa, wczoraj w jednej dziurce lekko podżółcona. Marysiu, Ty chyba masz te problemy z katarem. Czy ten katar W...
  • Tak ma mój czteroletni syn astmatyk po mamusi... Juz nie wiem co z nim robić, bierze codziennie flixotide, jak gorzej ventolin, cały tamten rok chodził do przedszkola tzn. dwa tyg. w przedszkolu dwa tyg. w domu-chory z antybiotykiem, kiedy zaczęły się wakacje przesatał chorować. Teraz zaczął się nowy rok szkolny 1. wrzesnia był w przedszkolu na drugi dzień już był podejrzany, a na trzeci rozłożony-zapalenie oskrzeli. Najgorsze jest to, że w domu mam jeszcze jednego synka 3,5 mca, który ...
  • Mam pytanko maluch moj raczej nie kaszle tylko sporadycznie jak zwykle ale dzis zielony katar co dajecie na to?? zakropilam mu otrivinem no i rano jak zawsze inhalacje. Nie widac po nim choroby oby nic sie nie rozwinelo. Macie jakies sposoby na zielone katarzyska?
  • mala od poczatku najpierw azs, skaza białkowa, potem kilkakrotnie zapalenie oskrzeli wielokrotnie ucha, nie kaszle raczej sucho no moze sporadycznie, ale po 3 dniach w przedszkolu zawsze zawalony nos a potem schodzi gesta wydzielina i mokry duszacy flegma kaszej tak jest zawsze - schemat, czy to moze byc astma alergiczna? jakie sa jej typowe obajwy? dziekuje
  • forum to dalo mi kilka dobrych rad, ktore wproiwadzilam w zycie i chyba dzieki nim przechodzenie kolejnego kryzysu jest jakby ciut lzejsze. stad pojawil mi sie pomysl zalozenia watku, by kazdy z nas napisal co robi w razie kiedy sie zaczyna kolejny atak. moze pomoze to i innym. co wy na to? u nas jest tak: na codzien podaje flixotide 50 juz teraz tylko raz dziennie (w ciagu 2 lat zeszlismy z 2x250 /dzien). jak tylko pojawia sie najmniejszy katar od razu wlaczam inhalacje 2...
  • jak to wygląda u Waszych małych astmatyków? Na jakiej dawce są dzieci w okresie wyciszenia. Pytam, bo zastanawia mnie decyzja pulmonologa prowadzącego. Od wielu miesięcy, odkąd stosujemy Serevent skończyły się problemy z zaostrzeniami. Na początku był przewlekle teraz tylko w czasie katarów. I to działa. W czasie infkecji przechodzę też z tuby na nebulizator, ale cały czas w obrębie tych samych dawek. No i pomyślałam, że może warto trochę zmniejszyć dawkę , ktróa niezmiennie wynosi 2 x 125 ...
  • Witam jestem mama 4latka-zastanawiam sie czy słusznie podajemymu tyle lekarstw-ale zaczne od poczatku. Tydz temu zrobiono mu dopiero testy sórne(wczesniej mowiono ze jest za mały) wynik byl taki ze uczulony jest na siersc psa i kota(mamy psa-szukamy mu teraz domu).Od urodzenia ma sucha skóre ale nie typowa atopowa-bez liszaji,nie pęka,nie ma wysypek... poprostu sucha.Smarujemy go co 2 gi dzien balsamem niwea dla dzieci i jest ok.Od zawsze tez ma wodnisty katar. do 1,5 roku nie dostawal...
  • Witam, No to mam następny problem. Kaszle nie są już takie straszne- ok bierzemy leki ale głównym problemem stał się nos. Grudzień- 2 infekcje kataralne - katar ropny. Styczeń - 2 infekcje + jedna nawet z gorączką (antybiotyk) wymaz - pneumokoki Luty- szczepienie pp pneumokokom i teraz znowu infekcja, katar był wodnisty - wszyscy go mieliśmy ale tylko u córy przerodził się w ropny + obrzek zatok, bez goraczki ale antybiotyk 10 dni. Boże jak mam chronić jej nos? Przedszkole i...
  • Synek ma 9 tygodni a od 4 tygodni ma katar lub coś co katar przypomina. Nie cieknie mu z noska tylko furkocze i utrudnia mu oddychanie ( takie mam wrazenie). Od dwóch tygodni dodatkowo kaszle. Kaszel jest niezbyt intensywny ale wydobywa sie jakby z oskrzeli- taki charczący. Na dodatek na buzi też od jakiś 4 tygodni ma krostki. Bylismy juz 2 razy u lekarza i lekarska nic nie stwierdziła. Gardło czyste, oskrzela i płuca też. Jeśli chodzi o krostki to stwierdziła, że to wygląda na...
  • Od 2005r syn zaczął chodzic do przedszkola i od tego czasu czesto łapał infekcje więc pediatra skierował go na testy alergiczne. W marcu 2007r testy alergiczne wykazały, że syn jest uczulony w znikomym stopniu na brzoze, olchę, babke lanc., więcej na leszczynę a najbardziej wyszło na alternaria. W naszym regionie najwyzsze stężenie alternarii jest w okresie letnim a wtedy syn własnie najlepiej się czuje nie łapie żadnych infekcji (???) Od marca również przyjmuje takie same leki ...
  • moja mala byla najpierw u pediatry w poniedzialek stwierdzil ze ma bardzo duzo brzydkiej wydzieliny w gargle i nosie :( (katar i kaszel) kazal dac do nosa atecortin a jak za 3 dni nie przejdzie to antybiotyk :( ( dopiero 3 tyg temu miala angine i antybiotyk) postanowilam jechac z nia wczoraj do mojej pani alergolog i ta stwierdzila ze osluchowo czysto ale wydzieliny pelno dalej dala jej jakies inne krople do nosa i powiedziala zeby tydzien jeszcze poczekac a jak nie przejdzie to wtedz...
  • Witam, Całe lato aż wstrzymywałam oddech. 2 miesiące BEZ leków, 3 bez kaszlu. w końcu wkonaliśmy "na czysto" testy - uczulenie tylko na pleśnie. Było tak pięknie. A po tygodniu w przedszkolu - kaszel wrócił. Najpierw niesmiało nocą, potem coraz mocniej, aż w końcu w ciągu dnia też. Zestaw wziewów od nowa- berodual, flixo, singulair. :( Oczywiście pocieszam się że rok temu było gorzej, że nawet latem przydarzył się antybiotyk.... ale same wiecie za każdym razem łudzę się ż...
  • Miałyście może jakieś doświadczenie z homeopatią? Jak ta przygoda wygląda/wyglądała? Cytuję odp. Moniki z innego wątku i dziękuję za odpowiedź "Leki pojedyncze to np:Aconitum napellus,Arnica montana,Belladonna i wiele innych, te leki jako pojedyncze występują w innym rozcieńczeniu, np.9 ch,30 ch, 200 ch,1000 itd.Są w postaci granulek lub mikrogranulek.Jak spojrzysz na skłąd Traumeelu to są w jego skaładzie tylko w innym rozcieńczeniu + tam jest jeszcze wiele innyh pojedynczy...
  • pytanie(5)

Czy zdarza się, że Wasze dzieciaczki dyszą lub kaszlą po wysiłku? Jaką mają wydolność wysiłkową (pomimo choroby)? A drugie pytanie: Jak objawiają się u Was tzw. ataki? Czy jest to duszność, świszczący oddech, kaszel? Czy pojawiają się one podczas infekcji, czy także niezależnie od niej? Jak często i o jakich porach są te ataki? U nas to zwykle jest kaszel, czsem powysiłkowy, czasem niezależnie od wysiłku. Dusznośći nie mieliśmy, a świszczący oddech przy pierwszej infekcji. Kasze...
  • Młody ledwo wyleczył się z anginy to złapał katar. I oczywiście cała polka od nowa. Rozkaszlał sie ale na krótko. Myslałam ,że sam berodual wystarczy, ale niestety. Wyciszył wprawdzie napady kaszlu ale go do końca nie zlikwidował. Jak zaczął pokasływac w nocy to zwiększyłam wziewy. I teraz pokasłuje mokro tylko w dzień ale końca tego nie widzę. Boję się zeby znowu nie skończyło się zapaleniem oskrzeli. Już nawet nie ma jak zwiekszyć dawki wziewów bo dostaje tę najwyższą (Flixotide przez nebul...
  • Jak w pytaniu. I jak dzieci z alergią na psa tolerują tego pieska w domu? Czy wynik testów potwierdzają Wasze obserwacje na co dzień - kaszel, duszności, kichanie, katar, łzawienie, problemy ze skórą? Bardzo chcielibyśmy mieć małego pieska w domu, ale boimy się podjąć to ryzyko. Wybraliśmy już nawet rasę, rzekomo "idealną dla alergików" (Maltańczyk), ale nasz pulmonolog twierdzi, że nie ma takiej rasy, która by nie szkodziła alergikowi uczulonemu na sierść psa. Dodam, że alergia...
  • Przeczytałam gdzieś że najczęstszą przyczyną astmy jest alergia na roztocza, co o tym sądzicie? Moje dziecko ma początki astmy i właśnie zaczęłam walkę z roztoczami żeby spróbować czy to to. I rzeczywiście po kilku dniach 3- miesięczny katar zniknął.
  • Witam! Mój 3.5 letni synek często choruje (od stycznia 3 razy zapalenie oskrzeli w tym jedno prawie płuc- zastrzyki), katar i wysoka gorączka która na nic nie reaguje to u nas norma. Do tego dochodzą takie suche plamy na brzuszku i okolicach ust- brody. Byliśmy przedwczoraj u alergologa- pulmonologa i powiedział, że to prawdopodobnie astma oskrzelowa. Kazał brać zyrtec i zlecił badania (morfologia z ręcznym rozmazem i Ig cośtam). Mały co prawda miał kiedyś chyba z rok temu atak ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się