Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      kierunku

kierunku

(10 wyników)
    • Czy nazwy kierunków zapisujemy małą literą? Ochrona środowiska, ochrona środowiska, Ochrona Środowiska? 1. wersja jest właściwa? Może są sytuacje, w których stosuje się różne pisownie?
    • To jest forma poprawna. Dlaczego więc na większości prac na stronie tytułowej pisze "pod kierunkiem prof. dr hab. ? Rozumiem, że to z rozpędu, ale czy ten rozpęd nie jest w tym wypadku akurat wyjątkiem?
    • Zasady ochrony dziedzictwa i krajobrazu kulturowego wynikające z ustaleń studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy
    • jak jest pooprawnie?
    • Witam wszystkich. Nieco bezczelnie rozpoczynam z Wami znajomość, darujcie. To z potrzeby żartów. Ale do rzeczy. Pytanie mi wypączkowało z wątku o linii najmniejszego oporu. Skoro uważacie, że język nie powinnien przeczyć matematyce, to będzie kłopot jak wędrować (chodzi o wskazanie kierunku). Na azymut? Harcerskie. W kierunku? Jeszcze gorzej, bo co to jest czym się teraz kieruję? Idź w kierunku, a jak dojdę to one się skrzyżują? Po ścieżce? A jeśli o asfalt? No i schodzimy (!) ...
    • Kozacy(8)

czy słowo kozacy piszemy z dużej litery? np. w Wilnie Kozacy zaatakowali oddział polski.
    • czy inz.mgr. w jakiej kolejności piszemy,bo słyszałam opinię ,że naipierw mgr.inż.
    • No właśnie,bo już zwątpiłam czytając dzisiejszy"super exspress". www.se.com.pl/se/index.jsp?place=topMenu&news_cat_id=-1&layout=0 Mam na myśli zdanie pod nagłówkiem pierwszego artykułu"To dobra robota dla polskiego prezydenta.Napewno da sobie radę."
    • Żyjemy(10)

w przestrzeni trójwymiarowej (w te 11 wymiarów to ja nie wierzę, jakem inżynier). Dlaczego więc: wszerz, wzdłuż, ale w głąb!
    • Takiego właśnie kwiatka znalazłem (bo ja, qrde, tyram jeszcze o tej porze): "Era informacyjna to także procesy industrializacji, kosmopolitanizacji oraz przemiany ontologicznych podstaw uspołecznienia [...]". No i tyle. Udanej wakacjanizacji życzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się