durny1 20.10.04, 08:39 czy słowo kozacy piszemy z dużej litery? np. w Wilnie Kozacy zaatakowali oddział polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
durny1 jeszcze jedno pytanie 20.10.04, 08:57 jak poprawnie: praca napisana pod kierunkiem prof. dr. hab. Zygmunta jakiegoś tam, czy praca napisana pod kierunkiem prof dr hab. Zygmunta jakiegoś tam. Odpowiedz Link Zgłoś
ala_100 Ty durny 20.10.04, 09:52 i ja durna :) w sprawie kozaków. durny1 napisał: > jak poprawnie: > praca napisana pod kierunkiem prof. dr. hab. Zygmunta jakiegoś tam, > czy praca napisana pod kierunkiem prof dr hab. Zygmunta jakiegoś tam. Noale tutaj już wiem, że chyba z kropkami, bo się odmienia. Uprzedzam jednak, że prof. dr hab. Zygmunt może żle na to zareagować, bo reguła ta jest powszechnie nieznana. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Ty durny 20.10.04, 21:07 ala_100 napisała: > i ja durna :) w sprawie kozaków. Mysle, ze mowiac (a raczej piszac) o donskich Kozakach traktujemy ich jako narodowosc i honorujemy duza litera, natomiast jako formacja wojskowa powinni byc traktowani tak samo, jak piechota, husarze, marynarze, czy inni ulani. pzdr, e. PS. Kozakow rosnacych w lesie nie bralam pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
ala_100 Durna jestem 21.10.04, 10:10 nadal w drobnej kwestii dońskich Kozaczek. Czy istnieją Kozaczki dońskie? A Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Kozacy 20.10.04, 22:58 Efedra ma rację: Kozak (Kozaczka) - wielką literą, kiedy piszemy o członku grupy ludności zamieszkałej na terenie Ukrainy i południowo-wschodniej Rosji, kozak - małą literą, kiedy piszemy o żołnierzu. Praca napisana pod kierunkiem prof. dr. hab. (profesora doktora habilitowanego) - prof. i hab. zawsze piszemy z kropkami (ostatnie litery skrótu nie są ostatnimi literami skracanego wyrazu), dr. - tylko w przypadkach zależnych, czyli tu także. W mianowniku - dr (doktor) - bez kropki. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Kozacy 20.10.04, 23:08 Ci Kozacy i kozacy to dopiero kozaki! Ciekawe, czy jadali kozaki. Bo w kozakach chodzili na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś