Forum Nauka i edukacja DOKTORANCI
ZMIEŃ
      kierunku

kierunku

(20 wyników)
    • moglibyście mnie oświecić, jak to jest w polsce z pisaniem doktoratu na innym kierunku, niż się studiowało? chodzi mi o przeswiczowanie się z humanistyki na nauki społeczne. z tym, że na humanistyce pisałam pracę mgr. na temat związany z naukami społ. i trochę też ich studiowałam (kilkanaście przedmiotów) w ramach zajęć dodatkowych. są jakieś odgórne regulacje, czy to zależy od tego, czy uda mi się znaleźć promotora?
    • chciałabym od przyszłego roku akademickiego rozpocząć zaoczne studia doktoranckie na wydziale zarządzania na UGdańskim. Chciałabym doktoryzować się w katedrze inwestycji, bo tam można pisać doktorat z nieruchomości a tym właśnie się interesuję. jestem zarządcą nieruchomości, rzeczoznawcą majątkowym i pośrednikiem w obrocie nieruchomościami. mam skończone studia wyższe na ug, ale humanistyczne (filologia polska). zastanawiam się jak do mojej osoby podejdzie rada wydziału podejmując decyzję w t...
    • W tym roku zdobede tytul mgr po kierunku TiR, jako kolejny etap mojej edukacji planuje doktorat i wlasnie w tym zakresie mam kilka pytan. Mianowicie w czasie trwania studiow aby pozwolic sobie na takowe musialem pracowac, co z kolei przelozylo sie na dosc niska srednia. Czy wszystkie uczelnie wymagaja sredniej z toku studiow na poziomie przynajmniej 4.0 ? Czy jest to jakos do przeskoczenia ? Ewentualnie, na ktore z uczelni w poludniowo-wschodniej Polsce mam szanse aplikowac z niska sr...
    • Witam wszystkich serdecznie! Parę miesięcy temu, pod innym nickiem, pisałem o tym, że będąc z wykształcenia anglistą chcę pisać doktorat z historii sztuki. Dwie czy trzy osoby udzieliły mi rad - wielkie dzięki! Byłem już na UJ i PAT dowiadywać się o szczegóły. Mam teraz 3 możliwości: studia doktoranckie na PAT, doktoranckie na UJ lub z wolnej stopy na UJ (na Pacie nie ma takiej możliwości). Na Pacie nie robią ze studiami żadnych problemów. W dziekanacie UJ dowiedziałem się, że R...
    • Witam! Jestem absolwentką Biologi na UWr oraz ukończyłam Studium Farmaceutyczne. Bardzo chiałabym pisać doktorat i zastanawiam się nad dwoma kierunkami: Pedagogika lub Farmacja. Może moglibyście mi doradzić który kierunek jest bardziej trafny jeżeli chodzi o późniejszą pracę.
    • Czy po kierunku administracja na wydziale prawa można się doktoryzować? a jeśli tak to czego dotyczy działalność naukowa? organizacji? historii administracji? pomóżcie:)
    • Czy mgr humanista może napisać doktorat (nawet z wolnej stopy) np. z nauk prawnych?
    • Skończyłam administrację i chciałabym zrobić dr z prawa lub ekonomii (interesują mnie podatki). Czy jest to możliwe. Tam gdzie sprawadzała nie pisze, że musi być akurat po tym kierunku, ale obawiam się że mogą mnie nie przyjąć. Jakie macie doświadczenia? Czy robicie doktorat z tego co studiowaliście? A jak w ogóle taki dr jest później traktowany poważnie?
    • witam ukonczylem studia magisterskie jednolite na kierunku mechanika i budowa maszyn przez te 5 lat bywalo roznie poczatek mialem wspanialy bylem jednym z lepszych studentow na roku jednak gdy wybralem specjalnosc tj po 2,5 roku studiow juz sobie nie radzilem z napisaniem pracy magisterskiej tez mialem problemy po obronie szukalem pracy ale bezskutecznie mam pytanie czy taka osoba jak ja moze studiowac na studiach doktoranckich czy czasem nie jest to nieporozumienie i czy nie...
    • Proszę o informację na jakiej uczelni (najlepiej w centrum Polski) można zacząć zaocznie doktorat z pedagogiki? Czy trzeba być absolwentem pedagogiki czy można skończyć inny wydział z tym że robiło sie równolegle uprawnienia pedagogiczne (tzw. blok pedagogiczny)? Jestem absolwentką Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi UŁ kierunek: biologia specjalność: biochemia ale przez 3 lata od 2 do 4 roku studiów robiłam równolegle bolk pedagogiczny (miałam wykłady , ćwiczenia i egzaminy z: pedagogiki ...
    • W nadchodzącym roku akademickim planuję rozpoczęcie pisania doktoratu (studia stacjonarne) i jednocześnie podjęcie drugiego kierunku studiów (stacjonarne, I stopnia). Chciałam się Was poradzić, jak Wy to widzicie? Zastanawiam się, czy to jest czasowo wykonalne? Obie dyscypliny to nauki filologiczne. Przewiduję, że merytorycznie sobie poradzę, ale trochę zmartwiły mnie informacje o obowiązkowym uczestnictwie w każdych zajęciach (praktycznie można to ominąć, ale z drugiej strony nie chcę sobie ...
    • Kolega Tocquervile rozpoczął bardzo ciekawy wątek, w którym jednak spieramy się o detale. A mi chodzi o meritum sporu. Ja jestem oczywiście zwolennikiem wolnego rynku, ale wolnego rynku w sensie całkowitym, a nie pół-wolnego, czy też rynku z poważnymi wadami. Dla ilustracji o co mi chodzi podam taki przykład. Wyobraźmy sobie, że na rynku mamy dwa podmioty, prowadzące działalność rolniczą. Jeden to państwowy PGR, drugi - nowoczesne gospodarstwo prywatne. Nagle państwo zezwala na t...
    • Wiem, że to nieodpowiednie forum, ale doktorzy chyba też tu czasem zaglądają... Interesuje mnie kwestia rozróżnienia tzw. pierwszego i tzw. drugiego etatu na uczelni. Obecnie, jak wiadomo, można legalnie pracować na etacie w dwóch miejscach. Wydawało mi się, że te etaty są sobie równorzędne pod względem formalno-prawnym. Okazuje się jednak, że wcale tak nie jest! Podobno, w papierach należy podać, czy to jest nasz pierwszy, czy tez drugi etat. "Pierwszy etat" jest cenny dla uczelni, ...
    • Zajęcia dydaktyczne - obowiązek każdego doktoranta. Co o nim sądzicie ? Jak oceniacie prowadzenie zajęć (ćwiczeń, konwersatoriów, wykładów) z Waszymi "poszukującymi wiedzy", pilnymi ;) podopiecznymi ? Ja osobiście, prowadzę zajęcia z dwóch rożnych przedmiotów. Jeden jest mi bardzo bliski i mogę go wykładać godzinami, a drugi .... lepiej nie pisać. :) Jak to jest u Was ? Macie jakieś sposoby zainteresowania studenta niezbyt ciekawym tematem ? pzdr, doktorant.ka
    • Z jednego kierunku mam licencjat z drugiego niedługo będę bronić pracę magisterską. Mój promotor powiedział mi że mogę pisać doktorat z ktorego chcę.. Czy to prawda czy ktoś wie coś pewnego??
    • Witam... Na poczatek powiem, ze przejrzalem "Poradnik" oraz przeczytalem kilka dyskusji toczacych sie na tym forum.. A wiec do rzeczy....studiuje Informatyke - AGH w Krakowie, 3 rok Kiedy powininem sie zainteresowac pozostaniem na uczelni ? (Czy te "przymiarki" nie sa za wczesne?).. Jak powinienem sie uksztaltowac w tym kierunku, kogo pytac, gdzie szukac ? Dodam, ze jezeli.. to bylbym zainteresowany studiami doktoranckimi z dziedzin: Informatyka albo Automatyka i Robotyka (chodzi o sz...
    • Witam :).Czy jest tu może ktoś , kto (jak ja-od pazdziernika zaczynam) robi doktorat na zupełnie innym kierunku niż ukończył? W jaki sposób? Zaoczne, dzienne, "z wolnej stopy"? Co ze stypendium w takim układzie-przysługuje(na dziennych)? Co z godzinami na uczelni- przy dziennych? Przecież ja nie mogłabym nawet sensownie pomagać, na prawdę jestem " z innej bajki".Skrajnie innej :)
    • "Ministerstwo Nauki zapowiada, że jeszcze w tym roku zmieni przepis, który nie pozwala wyższym uczelniom na swobodne decydowanie o sposobie rekrutacji kandydatów na studia. Teraz jedynym kryterium wyboru przyszłych studentów są punkty zdobyte na maturze - pisze "Dziennik"." wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5449695,Uczelnie_zdecyduja_o_sposobie_rekrutacji_kandydatow.html?skad=rss Powiedziałbym, że jesteśmy świadkami historycznej chwili - pierwszego rozsądnego pomysłu ministerst...
    • Witam, Przestrzegam wszystkich przed studiowaniem niestacjonarnie na kierunku Ekonomia kolegium Zarządzania i Finansów. Program jest maksymalnie skrócony a wymagania ogromne. Na ekonomii matematycznej (I rok) od początku poruszane są zagadnienia optymalizacyjne "z wysokiej półki" - wykładowca powiedział żebyśmy sami dowiedzieli się co to rachunek różnicowy i rachunek różniczkowy bo on nie ma na to czasu (przeczytajcie książkę 800 stron to będziemy rozmawiać) :( Na finansach p...
    • Po studiach magisterskich - całkiem inny kierunek na podyplomowych. Czy jest szansa podjęcia studiów doktoranckich, związanych z podyplomówką?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się