kierunku

(25 wyników)
  • Czy znacie moze przypadki osob, ktore przeniosly sie z innej uczelni na inny kierunek, bez straty roku? mysle nad zmiana fizyki na matematyke (jestem na 1-szym roku) i zastanawiam sie, jakie mam szanse.
  • Co sądzicie o pomyśle kierunków zamawianych? Państwo np. gwarantuje koszty studiowania dla 100 studentów i ogłasza "przetarg", w którym mogą brać udział zarówno uczelnie państwowe i prywatne. Ta z najlepszą ofertą dostaje finansowanie. To jest imho sprawiedliwsze (choć oczywiście nie idealne) niż model panujący obecnie. Zresztą tego rodzaju przetargi są już robione.
  • [quote]Na 14,5 tysiąca miejsc zgłosiło się niewiele ponad 12 tysięcy kandydatów[/quote] [quote]Wiem, że nastroje wśród kadry nie są najlepsze i po uczelni krąży informacja, że władze stworzyły już nawet listę dwustu pracowników naukowych, którzy będą musieli się rozstać z uniwersytetem - mówi prosząc o anonimowość jeden z pracowników UWM [/quote] [quote]Wymagane jest większe zaangażowanie poszczególnych osób. Powinny one pamiętać, że ich kierunki istnieją dzięki studentom.[/quote] ...
  • szkola.wp.pl/kat,108836,title,Uczelnie-wyzsze-podaly-wyniki-rekrutacji-na-studia,wid,13584290,wiadomosc.html tylko jeden komentarz: [i]Akademia Górniczo-Hutnicza najwięcej zgłoszeń przyjęła na budownictwo (prawie 13 osób na miejsce), geodezję i kartografię (8 osób na miejsce) oraz [b]kulturoznawstwo (blisko 6 kandydatów na miejsce). [/b][/i] no brawo! widać kultuzonawców nam brakuje, skoro państwo zdecydowało się utrzymywać ten kierunek także na AGH - czy na Akademii Medycznej też można...
  • Trochę się czuję, jak czytam dyskuję o kolejnym projekcie, jakbym się miał włączyć w debatę o tym, gdzie ma stanąć krzyż i dlaczego. A tym czasem z kilku miejsc dostałem wiadomości, że nabory są tak złe, że gdzieniegdzie zaczynają grozić zamykaniem kierunków. A u Was jak?
  • " target="_blank" rel="nofollow">trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,8160240,Absolwenci_wyzszych_uczelni_na_bezrobociu.html "Studenci od lat wybierają kierunki, które nie gwarantują zatrudnienia. Wśród nich nie tylko te humanistyczne, ale również matematyka finansowa, automatyka, robotyka, zarządzanie technologiami informatycznymi. Sytuacją na rynku pracy zdziwieni są rektorzy uczelni. Szczególnie władze Politechniki Gdańskiej, która kształci na wydawałoby się pożądanych przez rynek ki...
  • dostałam się na socjologię na AGH i UE. Moje pytanie brzmi - którą uczelnię wybrać...? Socjologia jest nowym kierunkiem na UE, czy warto zatem być jej króliczkiem doświadczalnym? Czy statystyki dotyczące tych studiów, które zaliczają pod tym względem AGH do 10 najlepszych uczelni nie są zbyt przereklamowane? Pozdrawiam :)
  • Witam, Jestem studentką historii o specjalizacji archiwalnej.Jako, że od pewnego czasu kusi mnie perspektywa doktoratu,postanowiłam napisać. \ Otóż rozpoczęłam teraz drugi rok studiów.Zaczęłam je właśnie pod kątem tego,aby zostać badaczem.W moim przypadku zainteresowania naukowe oscylują wokół Skandynawii i Wysp Brytyjskich we wczesnym średniowieczu.Poza tym głównie średniowiecze polskie.W wolnych chwilach działam w bractwie,tańczę w zespole tańca dawnego,jeżdzę na imprezy pośw...
  • Doświadczenie dwojga moich znajomych z ostatnich dni jest zatrważające: otóż podpisali oni sławetne oświadczenia o firmowaniu nowo powstającego kierunku. Po uzyskaniu przez uczelnię (niepaństwową rzecz jasna) uprawnień do jego prowadzenia nie zostali jednak zatrudnieni: w ich miejsce znaleźli się bliżsi i dalsi znajomi królika. A zatem: firmowali sowimi nazwiskami i dokonaniami naukowymi wniosek o powołanie kierunku, a zajęcia będzie prowadził Henio i Zdzisio, bo znają rektora. Czy ma ktoś po...
  • To nie mój tytuł, to tytuł tego artykułu.
  • "Polityka edukacyjna zamiast likwidować mury, wznosi je coraz wyżej." tiny.pl/3h9b "Renoma dyplomu zależy bardziej od jakości studentów niż kwalifikacji kadry akademickiej." tiny.pl/3h9z
  • To już jakiś czas temu ale umknęło mojej uwadze: gazetapraca.pl/gazetapraca/1,91736,8883973,Wojskoznawstwo___nowy_kierunek_studiow_w_Toruniu.html [i]Wojskoznawstwo to nowy kierunek studiów, który od przyszłego roku akademickiego będzie można studiować na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Studiowanie wojskoznawstwa to propozycja dla miłośników militariów… Absolwenci wojskoznawstwa po ukończeniu tych studiów mogą liczyć na pracę w …administracji państwowej i samo...
  • Pięknie. Marketing internetowy i zarządzanie projektami. Z kursów, którymi trudno było wypełnić 30 godzin robi się kierunki. Z kolei energetyka jądrowa okaże się pewnie niewypałem - po katastrofie w Japonii młodzież uzna, że te studia mogą być niebezpieczne [żart - wiem, że słaby]. Po prostu atrakcyjność pełną gębą: [img]https://praca.gazetaprawna.pl/grafika/506029,65849,rynek_tworzy_kierunki_studiow_zobacz_jakie_rusza_w_nowym_roku_akademickim.html[/img] Może przestańmy udawa...
  • w tym roku miał być pierwszy rok niżu, a co za tym idzie mniej kandydatów na studia i mniej studentów. My na razie tego nie odczuliśmy - liczba kandydatów niemal taka sama, jak przed rokiem (nawet troszkę więcej). Na mój kierunek było 4 kandydatów na 1 miejsce. Czyli jeszcze nie ma powodów do paniki;)
  • I to jak! wyborcza.pl/1,75248,8286201,Kierunek_pedagogika___wylegarnia_bezrobotnych.html
  • warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7357540,Zlikwidowali_kierunek_studiow_i____zaraz_go_przywrocili.html This is the way the world ends Not with a bang but a whimper.
  • wyborcza.pl/1,75248,9050158,Pokolenie_bez_etatu.html
  • Cześć wszystkim! Czytam Wasze forum od jakiegoś czasu, ale nigdy się nie udzielałem. Niemniej jednak postanowiłem napisać, ponieważ zauważyłem ciekawą i chyba niepokojącą tendencje - co raz więcej osób kończy kilka kierunków studiów jednocześnie, wiele osób robi dwa doktoraty jednocześnie. Jaki w tym sens? Strach przed bezrobociem czy faktyczne zainteresowanie tematem? Znam dwóch rekordzistów - młodsza koleżanka studiuje administracje, europeistykę i prawo jednocześnie (kierunki podo...
  • Juz sie nie odkocham bo miloscia nie rzadzi rozum. Ministerstwo dało 16 mln na studia ścisłe i techniczne Więcej... wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,7977842,Ministerstwo_dalo_16_mln_na_studia_scisle_i_techniczne.html#ixzz0qAcfDQeQ Czytamy w tekscie: We Wrocławiu najwięcej, bo aż 9 mln zł przyznano na uniwersytecką biotechnologię. Za te pieniądze o 26 miejsc wzrośnie limit przyjęć na studia licencjackie. Połowa z nowo przyjętych studentów dostanie stypendia w wysokośc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się