Forum Zdrowie Zespol Jelita Nadwrazliwego
ZMIEŃ
      kolonoskopia

kolonoskopia

(34 wyniki)
    • Witam wszystkich, niestety muszę zrobić kolonoskopię... raz próbowalam sigmoidoskopię bez znieczulenia, więc jak wiedzą wszyscy ci, co przeżyli - mam złe wspomnienia i boję się... Czytałam już, że ze znieczuleniem jest całkiem ok. więc zbieram się w sobie, żeby się zapisać, tylko nie wiem który szpital w Warszawie wybrać, bo znieczulenie znieczuleniem, ale badanie do komfortowych nie należy więc chciałabym, żeby lekarze byli mili i wykazywali zrozumienie :) Czytałam, że na Brzeskiej 1...
    • W piatek o 10 rano mam kolonoskopię. Jutro mam pic fleeta ale nie wiem jak i kiedy. Coraz to trafiam na inne godziny stosowania. Raz pisza że można zjesc jutro śniadanie a raz że zamiast śniadania Fleet. Help.
    • Kolonoskopia bez znieczulenia - da się przeżyć? Wiem, że już było mnóstwo wątków o kolonoskopii, ale ja pytam głównie tych, którzy to przeszli - bez znieczulenia. Miałam skierowanie do szpitala, ale oczywiście na izbie przyjęć do szpitala mnie nie przyjęli, tylko wyznaczyli (dość odległy) termin na kolonoskopię. Absolutnie nie dadzą mi żadnego znieczulenia, zresztą, nie będę się o nie szczególnie domagać, bo z narkozą mam złe wspomnienia, nie wspominając już o tym, że głupiego jaśka ni...
    • Witam ponownie. Z moim IBS był spokój już od roku. Odpowiednia dieta pomogła mi pozbyć się większości uciążliwych objawów, jednak w chwilach stresowych często jelita znów zaczynały żyć własnym życiem, aczkolwiek nie było tak źle. W ostatnim czasie miałam ogromne stresy - takiej psychicznej huśtawki nie miałam nigdy, tyle zmian w życiu i tyle problemów... No i zaczęło się na nowo z bólami brzucha. Podbrzusze z lewej strony to mi chyba wybuchnie, do tego gazy, uczucie pełności, zapa...
    • Słuchajcie, czy takie znieczulenie jak przy kolonoskopii może dac jakies skutki uboczne? Np. miewam arytmie i wypadanie płatka, ale zastanawiam się czy decydować sie bez znieczulenia z tego powodu? Kurcze , zapisana jestem na czwratek i cały czas kombinuję, jakby tu nie iść.... Wiem, że powinnam, ale mam pietra właśnie teraz..
    • kto miał robioną kolonoskopię,bardzo proszę opiszcie czy to boli zcy znieczulaja itd
    • mam w poniedziałak badanie, ok.14, więc jutro głodówka i środki przeczyszczające. natomiast od wczoraj stosuję "dietę"półpłynną, czyli jakieś jogurty, kaszki i zupy, choć nie głodzę się specjalnie;) chciałam zapytać czy w związku z tym 1 kieliszek wina dziś wieczorem w czymś zaszkodzi? nie mam kogo spytać...dziękuję z góry z informacje!
    • Ile kosztuje kolonoskopia w prywatnym gabinecie? dzięki.
    • jutro mam mieć robioną kolonoskopie i gastroskopie,wziełam lek o nazwie fleet ale wydaje mi się za słabo na mnie działa jak sprawdzić ze jelito jest juz dobrze przygotowane.lek wzielam o 5 rano powtorzyłam o 17. poniewaz jade 250 km na badanie nie chciałabym wrocić z niczym.
    • Hej wszystkim:) Wiem, że ten wątek pojawiał się parokrotnie i mam nadzieję, że nie zlinczujecie mnie za kolejny:) Jutro mam badanie i jestem pełna obaw. I to nie jakoś ze wstydu, bo różne badania już przechodziłam. Bardziej z głupiego przekonania, że te moje silne bóle, dosłownie całego brzucha, to coś bardzo poważnego. Boje się wyników, ale robię to badanie, bo to jedyny sposób, żeby uwolnić od ciągłego lęku, czy aby to już prawie koniec czy jeszcze nie. Wiem, że brzmi to chaot...
    • czy ktoś , kto miał kolnoskopie mógłby mi napisać jaki rodzaj znieczulenie mu podano? i jak to dokładnie wygladało. jestem bliska zdecydowania się na kolonoskopie, ale ciągle mam stracha. tam gdzie będę to robić podają znieczulenie miejscowe. na czym to będzie polegać?
    • prosze o wasze doswiadczenia. Gdzie najlepiej zrobic, ze znieczuleniem ogólnym?
    • Witam, w piatek mam kolonoskopie na 12:20. LEkarz kazal kupic preparat Fleet Phosopo Soda i pic wg wskazan z ulotki jako badanie poranne, czyli jutro rano wypic pierwsza buteleczke, w porze obiadowej druga i nie przyjmowac stalych pokarmow. Naczytalam sie w internecie strasznych rzeczy na temat przygotowan do tego badania a mianowicie trafi mnie fakt, ze cierpie na chorobe refluksowa w stopniu umairkwoanym i boje sie, ze przez glod i nawal tresci zolci bede miec mdlosci, a nie daj boze wymiot...
    • Oczyszczona byłam już po jednym litrze fortransu, sama woda ze mnie leciała. Kolonoskopia była robiona pod narkozą. Zbadali mi całe jelito grube i 10cm cienkiego. Jelito cienkie bez zmian. Błona śluzowa odbynicy nieco przekrwiona i rozpulchniona - pobrali mi wycinki. Okrężnica w porządku. Esica znacznie wydłużona tworzy pętlę, a napięcie ścian esicy bedzo wzmożone. Leki; tribux, rnaxene. Kazali mi zrobic badani TSH FT4 FT3. Mogę miec coś z tarczycą. Czy ktoś z was...
    • kurcze na 2 mam termin kolono, a mi sie chyba okres pojawi i co mam przełożyć, czy są jakieś względy medyczne przeciwko robienia narkozy przy okresie ?? a wogole to baaardzo sie boje i nie wiem jak ja doczekam do drugiego :(
    • Jestem nowa na tym forum chociaż zanim się zarejestrowałam, przeczytałam prawie wszystkie tematy poruszane przez IBSowców. Cieszę się że trafiłam tutaj, jest mi trochę lżej - cierpię na to świństwo od 13 lat i jakoś nauczyłam się z tym żyć czasem lepiej czasem gorzej. W piątek mam o 9.00 rano kolonoskopię (kolejną) ale po raz pierwszy będę musiała wypić w czwartek 4 litry rozrobionego preparatu Fortrans i nie wiem czy działa on szybko, czy zdążę dojechać z pracy do domu. Wiem,że to...
    • mój lekarz prowadzący nie widzi potrzeby kolonoskopii, drugi u którego byłam, też nie, stąd moje pytanie: czy wy wszyscy mieliście to badanie, czy można się bez niego obejść przy diagnozowaniu ibs?!
    • Wybaczcie, że Was zamęczam, ale mam niebawem mam to badanie (w czwartek) i strasznie się boję, Czy ktoś robiłto w Przychodni Gastroenterologii przy Waryuńskiego 10a? Jakie doświadczenia? Błagam piszcie!
    • a czy kolonoskopie(jelita grubego) mozna zastapic np tomografem?. czytalem tutaj wypowiedzi narodu odnsnie tego badania ale nie przekonalo mnie to tak calkiem. odczuwam ostre stany lękowe przed tym badaniem. a mam boliki(nie bole)lewej strony podbrzusza tam gdzie jelitko grube, bez krwi w stolcu(no nieraz jest ale rzadko) jak myslicie co to jest?
    • Mam pić wcześniej fortrans bodajże. Mama była u profesora rozmawiać (ja nie mogłem tam iść a mam tam codziennie jest - uprzedzam ze nie jestem maminsynkiem :) ) i powiedział że daja znieczulenie. Powiedzcie mi jak to się odbędzie, i jakie to znieczulenie? bo ja przy igle mdleję, koszmar. Jezu, chyba nie w żyłę??????????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się