Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia na Waryńskiego

21.05.07, 10:28
Wybaczcie, że Was zamęczam, ale mam niebawem mam to badanie (w czwartek) i
strasznie się boję, Czy ktoś robiłto w Przychodni Gastroenterologii przy
Waryuńskiego 10a? Jakie doświadczenia? Błagam piszcie!
Obserwuj wątek
    • ja243 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 21.05.07, 11:48
      Czy ktoś miała jakieś powikłania? JAk szybko dochodzi się do siebie?
      • enterol250 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 21.05.07, 12:53
        Miałam tam robioną kolonoskopię w styczniu tego roku. Nie było żadnych powikłań,
        znieczulenie było wykonane profesjonalnie, obudziłam się kilka sekund przed
        końcem badania, już wieczorem tego samego dnia byłam w stanie używalności
        społecznej :]
        Poniżej masz info jak się przygotowac do badania:
        www.olympus-endoterapia.pl/pliki/dla_pacjentow/przygotowanie_do_kolonoskopii.pdf
        Zalecam też delikatną dietę po badaniu i następnego dnia (śluzówka jelita jest
        nieco podrażniona).
        Pzdr.
        • ja243 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 21.05.07, 13:09
          Strasznie Ci dziękuję...Ale czy Olympus to to samo co ta przychodnia? Chyba
          panikuję...
          • enterol250 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 21.05.07, 18:03
            Ta sama :]
            NZOZ OLYMPUS ENDOTERAPIA Filia nr 1
            ul. Waryńskiego 10a
            00-631 Warszawa
            tel. 0 22 825 62 99
            fax. 0 22 825 70 97

pzdr.
    • grazia72 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 21.05.07, 22:35
      Hej.miałam to badanie w znieczuleniu ogólnym właśnie na Waryńskiego 7
      maja.Obsługa medyczna super, odpowiedzą na każde pytanie(nawet głupkowate). Po
      przebudzeniu jedynie pobolewała mnie głowa (ok.2 godzin), nie miałam żadnych
      sensacji jelitowych-tak naprawdę następnego dnia zastanawiałam się czy naprawdę
      miałam zrobioną kolonoskopię.Zresztą bałam się bardziej wyniku niż badania.
      Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to pytaj w przychodni-teżtak
      robiłam.trzymam kciuki.
    • ja243 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 22.05.07, 09:57
      Bardzo Wam dziękuję! Jesteście świetni! Podzielę się też pewną wiadmością.
      Otóż, gdy kupowałam ten nieszczęsny Fortrans, farmaceutka doradziła mi, by przy
      moich gabarytach (ledwie 40 kg) nie zmuszać organizmu do wchłonięcia 4 litrów!
      Powinna mi wystarczyć połowa. Faktycznie w ulotce napisano, że 1
      torebka "oczyszcza" ok. 20 kg masy! To ważne, bo zdaje się że ten środek jest
      ohydny w smaku i odbiorze, więc może nie trzeba aż tyle go wlewać w
      siebie...Och, jak chciałabym mieć to za sobą już.
      • enterol250 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 22.05.07, 10:26
        Hmm, no ja ważę 44 kg, ale wlałam w siebie całośc, żeby miec pewnośc dobrze
        oczyszczonej okrężnicy. Po prostu obserwuj ciało, jeśli po 3l będzie się z
        Ciebie lała sama woda, to znaczy, że więcej już nie trzeba w siebie wlewac (żeby
        nie poleciało uszami, hyhy).
        Pozdrówki.
        Acha, napisz jak będziesz miała wyniki kolono.
        • marikaa3 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 22.05.07, 20:58
          Ja waże 50kg i po 1litrze bylam oczyszczona:)
          Bo to zalezy tez co jadlas pare dni wczesniej:)
          Ale juz wiem jak pic fortrans faktycznie-nie dobre, dlatego 1 litr w 3-4 "łyki"
          i wypite:) Bo jak pilam po lyczku to mialam odruch wymiotny...
          • aggusia69 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 22.05.07, 21:30
            Witam, ja rowniez mialam robiana kolonoskopie na Warynskiego ze znieczuleniem.
            Lekarze i pielęgniarki - przemili. Gdy sie obudzilam to podobno zaczelam sie
            smiac (tak mi mama mowila), a poza tym wszystko ok. Jesli chodzi o Fortrans to
            wypilam ok 1l (ważę 55kg) bo juz wiecej nie bylam w stanie, a przy badaniu nie
            bylo zadnych problemow. Nie martw sie, zaopiekuja sie tam Toba fachowo :)
            • enterol250 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 22.05.07, 22:36
              Phi, mądrale, wypiły po litrze i zadowolone :D A swoją drogą czy to na pewno był
              litr FORTRANSU, co piłyście?? :P
              Ok, żarty na bok. Faktycznie, fortrans smakuje jak prezent dla wroga, ale jest
              skuteczny i o to chodzi. W moim przypadku te 4 litry były konieczne, bo jestem
              zaparciowcem, zatem wiele różnych bardzo dziwnych rzeczy musiało ze mnie
              wyjść... (pardąsik za nieapetyczne szczegóły).
              I potwierdzam, na Waryńskiego personel jest kompetentny i przyjazny dla
              otoczenia (co niestety jest pewnym novum w placówkach rodzimej służby zdrowia).
              Tradycyjnie pozdro dla pojękujących esic i znękanych dwunastnic.
    • ja243 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 27.05.07, 15:14
      A więc już po. Rzeczywiście, samo badanie było w porządku, choć przygotowanie i
      samopoczucie po... dość paskudne. Po prostu byłam skrajnie wyczerpana. Niestety,
      wynik nie najlepszy. W grubym niczego nie znaleziono, ale jakieś ślady krwi mogą
      wskazywać na krwawienie z cienkiego. W rozpoznaniu napisano mi podejrzenie o
      Crohna jelita cienkiego. Strasznie się zmartwiłam, zwłaszcza że zasugerowano
      jakieś badanie "pasaż jelita cienkiego". Czyli coś jest nie tak. Chyba już bym
      wolała ten IBS...
    • ja243 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 29.05.07, 10:43
      Dlaczego wszyscy milczą, czyżby upał nas powykańczał???
      • enterol250 Re: Kolonoskopia na Waryńskiego 30.05.07, 09:16
        Ano :D Dziś już chłodniej, więc i mozg lepiej wentylowany :]
        Ok, co do Twojego kolono - podejrzenia mało radosne, ale przynajmniej jest jakiś
        punkt wyjścia. Pasaż zrób koniecznie, tak jak sugerowano.
        Poniżej podaję Ci linka do stronki Towarzystwa J-elita - to stowarzyszenie
        crohnowców i wrzodowców:
        nzj.iimcb.gov.pl/towarzystwo.html
        Trzymaj się i informuj nas jaką postawiono Tobie ostateczną diagnozę.
        Pozdrówki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka